Alv-petosten torjuntastrategia

Koska rajat ylittävien liiketoimien määrä on kasvanut, komissio ehdottaa valvonta-, rekisteröinti-, tiedonvaihto- ja tulojenperimismenettelyjen tarkistamista arvonlisäveron (ALV) hallintajärjestelmän parantamiseksi ja jäsenvaltioiden suojelemiseksi alv-petoksilta. EU:n laajuinen lähestymistapa ja jäsenvaltioiden entistä tehokkaampi yhteistyö ovat keskeiset keinot tavoitteen saavuttamisessa.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle, annettu 23 päivänä marraskuuta 2007, joistakin keskeisistä tekijöistä alv-petosten torjuntastrategian käyttöönotossa EU:ssa [KOM(2007) 758 lopullinen – ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Yhtenäismarkkinoiden arvonlisäverojärjestelmä (alv-järjestelmä) ei mahdollista alv-petosten, kuten karusellipetosten, riittävää torjuntaa. Jotta jäsenvaltioiden alv-tulojen suojaa voidaan parantaa, järjestelmää on yhdenmukaistettava ja jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä lisättävä. Tässä tiedonannossa, joka on jatkoa vuoden 2006 tiedonannolle, komissio ehdottaa toimenpiteitä olemassa olevan järjestelmän parantamiseksi ja vahvistamiseksi.

Alv-kauppiaiden tehokas valvonta

Verohallintojen on saatava tarpeelliset tiedot käyttöönsä ajoissa. Yhteisön sisäisistä toimituksista on raportoitava useammin ja verohallintojen välisen tiedonvaihdon on oltava nopeampaa, jotta ongelma voidaan ratkaista. Vielä on epävarmaa, riittääkö tämä ratkaisu takaamaan yhteisön sisäisten toimitusten riittävän valvonnan vai onko mentävä vielä pidemmälle.

Tarpeellisten tietojen vaatimuksen yhteydessä on kuitenkin otettava huomioon tarkistetun Lissabonin tavoite vähentää byrokratiaa yrityksissä 25 prosenttia. Lisäksi on löydettävä tasapaino rajat ylittävälle kaupalle ja kansallisille markkinoille asetettavien velvoitteiden välille.

Jotta raportointivaatimuksista ei aiheudu liikaa ongelmia yrityksille, vaatimukset on rajattava tietoihin, jotka ovat jo saatavilla yritysten kirjanpitojärjestelmässä, ja tiedot on voitava toimittaa sähköisesti. Pienet ja keskisuuret yritykset, jotka eivät harjoita yhteisön sisäistä kauppaa, olisi vapautettava lisäraportointivelvoitteista. Lisäksi raportointivelvoitteiden ja laskutussääntöjen pitkälle menevä yhdenmukaistaminen voisi auttaa vähentämään useissa jäsenvaltioissa toimiville yrityksille aiheutuvia kuluja. Yhteisön tasolla olisi määriteltävä niiden tietojen vähimmäistaso, joita verohallinnot vaihtavat keskenään.

Verohallintojen on myös voitava käyttää kaikkia kerättyjä tietoja. Tätä varten ei riitä, että tiedot ovat tarkkoja, vaan niiden on myös oltava käytettävissä tehokkaissa järjestelmissä, joilla voidaan poimia ne liiketoimet ja kauppiaat, joihin olisi kiinnitettävä erityistä huomiota.

EU-lähestymistavan vahvistaminen

Sellaiset rajat ylittävät liiketoimet, joissa verotuspaikka ja sijoittautumispaikka sijaitsevat EU:n eri jäsenvaltioissa, ovat lisääntyneet. Tämä tekee kaikkien jäsenvaltioiden alv-tulojen suojaamisesta entistä vaikeampaa. Tässä yhteydessä komissio ehdottaa alv-järjestelmään EU-lähestymistapaa, jolla voidaan vahvistaa jäsenvaltioiden yhteistyötä kolmella alalla. Nämä alat ovat:

Alv-verovelvollisen asema

Verohallintojen on saatava käyttöönsä luotettavat alv-rekisteritiedot. Tätä varten on vahvistettava yhteinen lähestymistapa alv-verovelvollisten luettelon päivittämiseen. Alv-tunnuksia annettaessa (ensimmäisten kuukausien aikainen valvonta mukaan luettuna) ja tarkistettaessa on oltava hyvin huolellinen. Alv-rekisteritietojen keskitettyä saantia on myös parannettava. Rekisteristä poistamiseen liittyen verohallintojen tulisi tarkistaa automaattisesti, ovatko alv-tunnukset vielä aktiivisessa käytössä, ja poistaa ne automaattisesta alv-tietokannasta (VIES) (EN) heti kun näin ei enää ole. Kansallisia menettelyjä tulisi muuttaa ja yhteisön vähimmäisvaatimuksia voitaisiin vahvistaa.

Alv-tulojen periminen petostapauksissa

Verohallintojen on pystyttävä perimään alv-tulot, kun petolliset toimet on saatu paljastettua. Tämän ongelman ratkaisemiseksi on olemassa kaksi sääntelyn välinettä:

Taustaa

Neuvosto on aloittanut prosessin, jonka tarkoituksena on vahvistaa veropetosten torjunnan EU:n laajuinen lähestymistapa. Prosessiin kuuluu sekä tavanomaisia toimenpiteitä nykyisen alv-järjestelmän vahvistamiseksi että kunnianhimoisempia toimenpiteitä järjestelmän muuttamiseksi. Lisäksi komission on tarkoitus esitellä vuoden 2008 alussa vaikutustenarvioinnin päätteeksi lainsäädäntöehdotukset neuvoston etusijalle asettamista toimenpiteistä. Tässä tiedonannossa on kyse tavanomaisista toimenpide‑ehdotuksista. Siinä esitetään toimintamalleja, joiden pohjalta selvitetään tulevaisuuden suuntaa ja EU:n laajuista lähestymistapaa.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle, annettu 12 päivänä joulukuuta 2008, "Koordinoitu strategia alv-petosten torjunnan tehostamiseksi Euroopan unionissa" [KOM(2008) 807 lopullinen– ei julkaistu EUVL:ssä]. Tiedonannossa esitellään lyhyen aikavälin toimintasuunnitelma veropetosten torjuntamenetelmien kehittämiseksi. Toimintasuunnitelmaan kuuluu lainsäädäntötoimenpiteitä, joilla pyritään parantamaan verohallintojen mahdollisuuksia estää tai paljastaa alv‑petoksia ja tehostaa verojen perimistä.

Euroopan komissio on päättänyt esittää toimenpiteet kolmen "paketin" muodossa:

Komission on mukautettava alv‑järjestelmän hallinnointia tietotekniikan kehitykseen ja edistettävä jäsenvaltioiden välistä hyvien käytänteiden vaihtoa.

Viimeisin päivitys 05.03.2009