Kestävään kehitykseen tähtäävä maailmanlaajuinen yhteistyö

Tiedonannon tarkoituksena on kertoa Euroopan unionin toiminnasta maailmanlaajuisen kestävän kehityksen edistämiseksi sekä toimista, joilla pyritään luomaan kestävään kehitykseen tähtäävä maailmanlaajuinen yhteistyö

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle, annettu 21 päivänä helmikuuta 2002, kestävään kehitykseen tähtäävästä maailmanlaajuisesta yhteistyöstä [KOM(2002) 82 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Euroopan unioni laati toukokuussa 2001 kestävän kehityksen strategian. Hyväksyessään strategian Göteborgissa Eurooppa-neuvosto myönsi, että strategian ulkoista ulottuvuutta on vielä kehitettävä. Lisäksi se kehotti komissiota pohtimaan unionin panosta maailmanlaajuiseen kestävään kehitykseen. Tiedonannolla vastattiin tähän kehotukseen, ja sen avulla selvennettiin EU:n kantaa Johannesburgin kestävän kehityksen huippukokousta (2002) varten.

Tiedonannon lähtökohtana on ajatus, että globalisaatio edistää voimakkaasti maailmanlaajuista kasvua ja tarjoaa keinoja vastata maailmanlaajuisiin haasteisiin, kuten terveys, koulutus ja ympäristönsuojelu. Kuitenkin mikäli markkinavoimat saavat kehittyä vapaasti, ne luovat ja lisäävät epätasa-arvoisuutta ja syrjäytyneisyyttä ja voivat aiheuttaa peruuttamatonta vahinkoa ympäristölle. Globaalisaatiota on tämän vuoksi ohjattava toimenpiteillä, joilla pyritään ehkäisemään tai lieventämään näitä kielteisiä vaikutuksia. Kauppa, kehityksen rahoittaminen, ympäristöhallinto sekä köyhyyden ja rikollisuuden torjunta ovat ratkaisevan tärkeitä aloja, joilla on ehdottomasti laadittava toteutettavissa ja valvottavissa olevat yhteiset säännöt. Lisäksi on tarpeen parantaa maailmanlaajuista hallintojärjestelmää eli hallita tehokkaammin toisiinsa liittyviä tekijöitä.

Tiedonannossa esitetään toimia, joilla edistetään kestävää kehitystä maailmanlaajuisesti. Toimilla täydennetään toukokuussa 2001 julkaistua kestävän kehityksen strategiaa. Ne koskevat taloudellisia, yhteiskunnallisia sekä ympäristöön ja rahoitukseen liittyviä tekijöitä ja niillä tuetaan Euroopan unionin politiikan johdonmukaisuutta ja parannetaan hallintotapoja kaikilla tasoilla.

Globalisaation hyödyntäminen: kestävän kehityksen mukainen kauppa

Jotta varmistetaan, että globalisaatio edistää kestävää kehitystä, komissio on esittänyt seuraavia konkreettisia taloudellisia toimia:

Köyhyyden torjuminen ja yhteiskunnallisen kehityksen edistäminen

Tavoitteena on vähentää äärimmäistä köyhyyttä maailmassa vuoteen 2015 mennessä. (Äärimmäinen köyhyys määritetään siten, että henkilö käyttää elämiseen enintään yhden dollarin päivässä.) Näin ollen on lisättävä kehitysyhteistyön määrää, laatua, vaikutuksia ja pysyvyyttä. Toimia toteutetaan seuraavilla aloilla:

Kestävän kehityksen mukainen luonnon- ja ympäristövarojen käyttö

Tavoitteena on katkaista ympäristövarojen vähentyminen vuoteen 2015 mennessä sekä kehittää alakohtaisia keskipitkän aikavälin tavoitteita, jotka liittyvät veteen, maaperään, energiaan ja biologiseen monimuotoisuuteen. Konkreettisia toimia ovat seuraavat:

Euroopan unionin politiikan johdonmukaistaminen

Tavoitteena on sisällyttää kestävän kehityksen tavoitteet kaikkeen Euroopan unionin politiikkaan. Toimia toteutetaan seuraavilla aloilla:

Hallintotapojen parantaminen kaikilla tasoilla

Tavoitteena on vahvistaa kansalaisyhteiskunnan osallistumista sekä maailmanlaajuisen talous-, sosiaali- ja ympäristöhallinnon legitiimiyttä, johdonmukaisuutta ja tehokkuutta. Tiedonannossa esitetään seuraavia konkreettisia toimia:

Kestävän kehityksen rahoittaminen

Tavoitteena ovat vuosituhannen julistuksen tavoitteet: köyhyyden ja nälän poistaminen, peruskoulutuksen takaaminen kaikille, sukupuolten välisen tasa-arvon edistäminen, lapsikuolleisuuden alentaminen, naisten terveyden parantaminen, tartuntatautien torjunta, kestävän kehityksen turvaaminen sekä maailmanlaajuisen yhteistyön kehittäminen. Ehdotetut toimet ovat seuraavat:

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien, Euroopan parlamentin ja komission yhteinen julkilausuma Euroopan unionin kehityspolitiikasta: " Eurooppalainen konsensus " [EUVL C 46/01, 24.2.2006]. Tässä julkilausumassa Euroopan unioni vahvistaa kehityspolitiikkansa tavoitteen olevan köyhyyden vähentäminen maailmassa kestävän kehityksen puitteissa.

Viimeisin päivitys 26.09.2007