Ydinaineita ja ydinlaitoksia koskevat turvajärjestelyt

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Yleissopimus ydinaineita ja ydinlaitoksia koskevista turvajärjestelyistä

Päätös 2008/99/EY, Euratom – Euroopan atomienergiayhteisön liittymisestä ydinaineita ja ydinlaitoksia koskevista turvajärjestelyistä tehtyyn yleissopimukseen

Päätös 2007/513/Euratom, jolla hyväksytään Euroopan atomienergiayhteisön liittyminen muutettuun yleissopimukseen ydinaineita ja ydinlaitoksia koskevista turvajärjestelyistä

YLEISSOPIMUKSEN JA PÄÄTÖSTEN TARKOITUS

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Ydinaineita ja ydinlaitoksia koskevista turvajärjestelyistä tehdyn muutetun yleissopimuksen tavoitteena on varmistaa rauhanomaisiin tarkoituksiin käytettävien, käytössä, varastoituna tai kuljetettavana olevien ydinaineiden tehokkaat turvajärjestelyt sekä estää ja torjua näihin aineisiin ja laitoksiin liittyviä rikoksia.

Se perustuu ydinaineiden turvajärjestelyjä koskevista toimista tehtyyn yleissopimukseen (CPPNM). Kaikki EU-maat ovat CPPNM:n sopimuspuolia.

Jokaisen sopimuspuolen on suunniteltava ja toteutettava toimenpiteitä, joilla varmistetaan tehokkaat turvajärjestelyt muun muassa niiden vastuulla olevien ydinaineiden varastamisen tai katoamisen välttämiseksi sekä niiden alueella sijaitsevien ydinlaitosten sabotoinnin estämiseksi. Vastaavasti Euratomin perustamissopimuksessa (ks. tiivistelmä) määrätään turvajärjestelyistä, joilla pyritään estämään ydinaineiden siirtäminen muuhun käyttöön kuin siihen, johon ne on tarkoitettu.

Sopimuspuolten on yleissopimusta täytäntöön pannessaan noudatettava eräitä perusperiaatteita, joita ovat valtion ja luvanhaltijoiden vastuu sekä turvallisuuden, laadunvarmistuksen ja luottamuksellisuuden kulttuuri.

Sopimuspuolten on

Kaikki yritykset suorittaa jokin näistä teoista ja osallistua niihin ja niiden järjestelyyn ovat myös rangaistavia.

Jokainen sopimuspuoli voi soveltaa tuomiovaltaansa rikoksiin, kun ne on tehty kyseisen valtion alueella tai kyseisessä valtiossa rekisteröidyssä aluksessa tai ilma-aluksessa tai kun oletettu rikoksentekijä on kyseisen valtion kansalainen. Tällaisten rikosten tekijät voidaan myös luovuttaa sopimuspuolten välillä. Sopimuspuolten on annettava toisilleen oikeusapua mahdollisimman suuressa määrin, kun kyse on näistä rikoksista. Rikoksentekijän luovuttamisesta tai oikeusavusta ei voi kieltäytyä rikoksen poliittisten vaikuttimien perusteella.

VOIMAANTULO

Alkuperäinen yleissopimus tuli voimaan 8. helmikuuta 1987. Hyväksyessään päätöksen 2007/513 EU hyväksyi Euratomin liittymisen muutettuun yleissopimukseen 10 päivästä heinäkuuta 2007.

Muutos yleissopimukseen ydinaineiden turvajärjestelyjä koskevista toimista (CPPNM) tuli voimaan 8. toukokuuta 2016.

TAUSTAA

CPPNM hyväksyttiin vuonna 1979, ja se tuli voimaan vuonna 1987. Sitä muutettiin vuonna 2005 yleissopimuksen määräysten tiukentamiseksi koolle kutsutussa konferenssissa.

Lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Yleissopimus ydinaineita ja ydinlaitoksia koskevista turvajärjestelyistä (EYVL L 34, 8.2.2008, s. 5–18)

Komission päätös 2008/99/EY, Euratom, tehty 19 päivänä joulukuuta 2007, Euroopan atomienergiayhteisön liittymisestä ydinaineita ja ydinlaitoksia koskevista turvajärjestelyistä tehtyyn yleissopimukseen (EUVL L 34, 8.2.2008, s. 3–4)

Neuvoston päätös 2007/513/Euratom, tehty 10 päivänä heinäkuuta 2007, jolla hyväksytään Euroopan atomienergiayhteisön liittyminen muutettuun yleissopimukseen ydinaineita ja ydinlaitoksia koskevista turvajärjestelyistä (EUVL L 190, 21.7.2007, s. 12–14)

Viimeisin päivitys: 11.12.2020