Eurotiedotusstrategia

1) TAVOITE

Tavoitteena on korostaa tiedottamisen keskeistä merkitystä valmistettaessa kansalaisia yhteisen rahan käyttöönottoon sekä kannustettaessa ja autettaessa julkisia ja yksityisiä taloudellisia ja rahoitusalan toimijoita valmistelemaan ja toteuttamaan euron käyttöön siirtymisen edellyttämät toimenpiteet.

2) ASIAKIRJA

Komission tiedonanto euron tiedotusstrategiasta, annettu 6 päivänä helmikuuta 1998 [KOM(98) 39 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä].

3) TIIVISTELMÄ

Onnistuminen yhteisen rahan käyttöönotossa edellyttää

Euron tiedotusstrategiassa on keskityttävä näihin kahteen asiaan.

Kansalliset viranomaiset, EU:n viranomaiset ja sosioekonomisten ryhmien edustajat ovat jo aloittaneet merkittävän viestintätoiminnan.

Esimerkkejä EU:n toimista ovat muun muassa

Useissa jäsenvaltioissa on myös aloitettu laajoja viestintähankkeita, joita toteutetaan television ja jaettavan tiedotusmateriaalin avulla.

Myös suuret ammatilliset organisaatiot ja monet pankit ovat jakaneet jäsenilleen ja asiakkailleen euron käyttöönottoa hyvinkin yksityiskohtaisesti käsitteleviä esitteitä.

Tämän ensimmäisen tiedotusvaiheen aikana on saavutettu kolme suurta tavoitetta:

Ensimmäisen vaiheen tärkein opetus oli se, että tehokkaassa tiedottamisessa tarvitaan tiedotustoimipisteitä ja että viestinnän on oltava konkreettista ja vastaanottajalle läheistä.

Euroa koskevan viestintästrategian tulisi niveltyä seuraaviin kolmeen merkittävään päivämäärään:

Euroa koskevassa viestinnässä on noudatettava toissijaisuusperiaatetta (jotta kaikki kansalaiset saavat mahdollisimman helposti vastauksia heitä askarruttaviin kysymyksiin) ja yhteistyökumppanuuteen perustuvaa hallinnointia.

Komission toiminnan painopisteet ovat seuraavat:

Tähän mennessä toteutetut viestintähankkeet ovat lähinnä kohdistuneet rahoitusalan toimijoihin, suuryrityksiin ja viranomaisiin. Kaikki nämä toimijat valmistautuvat aktiivisesti euron käyttöönottoon. Viestintätoiminta on vastedes suunnattava uusiin ensisijaisiin kohderyhmiin: suureen yleisöön, pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, kuntiin ja kunnanvaltuutettuihin, valtionhallinnon henkilöstöön ja yhteisön ulkopuolisiin maihin.

Kaikkia seuraavia tiedotusvälineitä on hyödynnettävä tehokkaasti:

Kokemus on osoittanut, miten vaikeaa on määritellä eurotiedotuksessa käytettävät menetelmät tai sisältö niin, että niillä olisi sama vaikutus eri kohderyhmiin kaikissa jäsenvaltioissa. Euroa koskevan viestintästrategian on perustuttava muutamiin keskeisiin periaatteisiin: käytännöllisten ja konkreettisten tietojen levittämiseen, siihen, että pyritään luomaan ilmapiiri, joka auttaa suurta yleisöä ymmärtämään ja hyväksymään euron käyttöönoton, sekä toteutettujen hankkeiden vaikutusten arvioimiseen.

4) täytäntöönpanotoimet

5) jatkotoimet

Viimeisin päivitys 04.12.2002