i2010-aloitteeseen kuuluva sähköisen hallinnon toimintasuunnitelma

Toimintasuunnitelman tavoitteena on tehostaa ja uudistaa julkisia palveluja sekä kohdentaa palvelut vastaamaan paremmin kansalaisten tarpeita. Tavoitteiden saavuttamiseksi suunnitelmassa esitellään painopistealueet sekä etenimissuunnitelma, joiden avulla pyritään nopeuttamaan sähköisen hallinnon kehittämistä Euroopassa.

SÄÄDÖS

Komission tiedonanto, annettu 25. huhtikuuta 2006 - i2010-aloitteeseen kuuluva sähköisen hallinnon toimintasuunnitelma: vauhtia sähköiselle hallinnolle Euroopassa kaikkien hyväksi [KOM(2006) 173 lopullinen - ei julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä].

TIIVISTELMÄ

Toimintasuunnitelmassa korostetaaan, että on tärkeätä vauhdittaa sähköisen hallinnon (eGovernment *) käyttöönottoa Euroopassa, jotta voitaisiin vastata seuraaviin haasteisiin ja vaatimuksiin:

Sähköisen hallinnon sovellusten ansiosta on eräissä jäsenvaltioissa jo säästetty huomattavasti sekä aikaa että rahaa. Lisäksi on arvioitu, että vuosittain voitaisiin säästää jopa 50 miljardia euroa, mikäli sähköinen laskutus yleistyisi Euroopassa.

Toimintasuunnitelman tavoitteet

Komission tavoitteena on tämän toimintasuunnitelman avulla:

VIISI ENSISIJAISTA TAVOITETTA

Toimintasuunnitelmassa määritellään viisi ensisijaista tavoitetta.

Palvelut kaikkien saataville

Kaikkien on voitava hyötyä sähköisen hallinnon kehittämisestä. Siksi on ensiarvoisen tärkeää, että heikommassa asemassa olevat voivat mahdollisimman vähin estein käyttää verkossa tarjottavia julkisia palveluja.

Jäsenvaltioden tavoitteena on estää ns. digitaalinen kahtiajako. Ne ovat sitoutuneet toimimaan niin, että vuoteen 2010 mennessä kaikilla, myös sosiaalisesti heikommassa asemassa olevilla, on mahdollisuus hyödyntää sähköisen hallinnon palveluja.

Esteetöntä tietoyhteiskuntaa (eAccessibility *) koskevan tiedonannon ja tietoyhteiskuntaan osallistumista (eInclusion *) (EN) käsittelevän ohjelman mukaisesti komissio tukee jäsenvaltioiden pyrkimyksiä saavuttaaa nämä tavoitteet.

Enemmän tehokkuutta

Jäsenvaltiot ovat sitoutuneet lisäämään tehokkuutta käyttämällä innovatiivisesti tieto- ja viestintätekniikkaa * (TVT) sekä keventämällä hallintoa huomattavasti vuoteen 2010 mennessä.

Tehokkuuden parantamiseksi toimintasuunnitelmassa esitetään, että jäsenvaltiot ja komissio perustavat järjestelmän, jolla voidaan vertailla sähköisen hallinnon etuja ja haittoja. Lisäksi toteutetaan toimenpiteitä kokemustenvaihdon helpottamiseksi.

Merkittävät sähköiset hallinnon palvelut

Tietyillä yli valtakunnanrajojen tarjottavilla palveluilla on todellista merkitystä kansalaisille, yrityksille ja hallintoelimille. Niitä voidaan siten pitää hyvinä esimerkkeinä eurooppalaisesta sähköisestä hallinnosta.

Esimerkin merkittävästä palvelusta tarjoavat sähköiset julkiset hankinnat. Viranomaisten vuotuiset hankinnat Euroopassa edustavat 15-20 prosenttia BKT:stä, eli niiden arvo on noin 1 500 miljardia euroa vuodessa. Julkisten hankintamenettelyjen sähköistämisellä voitaisiin säästää kymmeniä miljardeja euroja vuosittain. Sähköisten hankintamenettelyjen laaja käyttöönotto olisikin siksi tärkeää.

Jäsenvaltiot ovat sitoutuneet antamaan kaikille julkishallinnon elimille valmiudet hoitaa hankintansa kokonaisuudessaan sähköisin menettelyin. Vuoteen 2010 mennessä on varmistettava online-pääsy vähintään 50 prosenttiin julkisista hankinnoista, jotka ylittävät EY:n kynnysarvon (yksinkertaisten julkisten palvelujen noin 50 000 eurosta julkisten rakennusurakoitten noin 6 miljoonaan euroon).

Toimintasuunnitelmassa esitetään etenemissuunnitelma, jonka avulla näihin tavoitteisiin pyritään pääsemään. Vuosien 2006 ja 2010 välisenä aikana aloitetaan myös muita merkittäviä sähköisiä hallinnon palveluja koskevia yhteistyöhankkeita jäsenvaltioiden kanssa.

Keskeiset toimintaedellytykset

Sähköisen hallinnon tehokas käyttöönotto edellyttää seuraavanlaisia toimintaedellytyksiä:

Jäsenvaltiot ovat sopineet, että vuoteen 2010 mennessä luodaan Internet-sivustojen ja julkishallinnon palvelujen käyttöä varten turvallisia kansallisia sähköisiä tunnistautumisvälineitä.

Komissio edistää osaltaan näitä pyrkimyksiä valvomalla e-ID-järjestelmiä koskevia suuria pilottihankkeita ja määrittelemällä näin yhteiset vaatimukset elektronisten tunnistinten hallinnoimiseksi.

Vahvistetaan osallistumista demokraattiseen päätöksentekoon

Tieto- ja viestintätekniikan avulla yhä useampi voi osallistua julkiseen keskusteluun ja poliittiseen päätöksentekoon. Sähköisestä hallinnosta järjestettyyn online-mielipidetiedusteluun vastanneista 65 prosenttia odottaa sähköisen demokratian auttavan vähentämään demokratiavajetta.

Toimintasuunnitelmassa ehdotetaan, että tuettaisiin tieto- ja viestintätekniikakahankkeita, joiden päämääränä on saada kansalaiset paremmin osallistumaan demokraattiseen päätöksentekoon.

Tausta

Toimintasuunnitelma kuuluu osana EU:n e2010-strategiaan, jonka tavoitteena on edistää digitaalitalouden kehittymistä Euroopassa. Toimintasuunnitelman keskeisenä perustana on kolmannessa sähköisen hallinnon ministerikonferenssissa annettu ministerijulistus (marraskuu 2005, Manchester, Yhdistynyt kuningaskunta), jossa esitetään selkeitä odotuksia mitattaville eduille, joita sähköisestä hallinnosta pitäisi saada vuoteen 2010 mennessä.

Keskeiset termit

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto, annettu 1. kesäkuuta 2005: "i2010 - kasvua ja työllisyyttä edistävä eurooppalainen tietoyhteiskunta" [KOM(2005) 229 lopullinen - ei julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä].

Komission tiedonanto, annettu 26. syyskuuta 2003: "Sähköisen hallinnon merkitys huomisen Euroopassa" [KOM(2003) 567 lopullinen - ei julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä].

See also

Lisätietoja on saatavilla Euroopan komission tietoyhteiskuntaa käsitteleviltä verkkosivuilta, sähköistä hallintoa käsittelevästä aiheportaalista (EN).

Viimeisin päivitys 14.08.2006