Rahoituspalveluiden toimintasuunnitelma

Tässä rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman toimeenpanosta annetussa tiedonannossa ehdotetaan poliittisia tavoitteita ja erityisiä toimia, joilla parannettaisiin rahoituspalvelujen yhteismarkkinoita.

SÄÄDÖS

Komission tiedonanto, annettu 11. toukokuuta 1999, Rahoitusmarkkinoiden puitteiden toteuttaminen: Toimintasuunnitelma [KOM(1999) 232 lopullinen - Ei julkaistu EYVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Tämä toimintasuunnitelma on seurausta 28. lokakuuta 1998 annetulle tiedonannolle "Rahoituspalvelujen toimintaohjelma". Se laadittiin, koska Wienin Eurooppa-neuvosto kehotti komissiota laatimaan viipymättä toimintasuunnitelman rahoituspalvelujen toimintaohjelmassa sovittujen yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Toimintasuunnitelma perustuu myös valtiovarainministeriöiden ja Euroopan keskuspankin (EKP) edustajista koostuvan rahoituspalvelujen työryhmän työhön.

Kölnissä 3.-4. kesäkuuta 1999 kokoontunut Eurooppa-neuvosto kehotti komissiota jatkamaan rahoituspalvelujen työryhmässä laaditun toimintasuunnitelman perusteella aloitettua toimintaa. Rahoituspalvelujen yhtenäismarkkinoiden toimintasuunnitelmassa ehdotetaan ensisijaisia suuntaa-antavia toimenpiteitä ja aikataulu erityistoimenpiteiden toteuttamiseksi. Toimintasuunnitelmalle on asetettu kolme strategista tavoitetta, jotka ovat yhtenäisten rahan tukkumarkkinoiden luominen, avointen ja turvallisten vähittäiskaupan markkinoiden luominen ja toiminnan vakauden valvontaa varten asetettujen sääntöjen lujittaminen.

Rahoituspalvelujen tukkumarkkinat

Euro antoi sysäyksen Euroopan unionin arvopaperi- ja johdannaismarkkinoiden uudistamiselle. Unionin rahoitusmarkkinoiden organisaatio on kehittynyt markkinavoimien vaikutuksesta, mikä on nähtävissä esimerkiksi pörssien välisten suhteiden tiivistymisenä sekä maksujärjestelmien ja arvopaperien selvitysjärjestelmien laadun paranemisena. Yleisesti ottaen suunnitellut toimet jakautuvat seuraaviin viiteen osaan:

Vähittäismarkkinat

Rahoitusmarkkinoiden perusteelliset muutokset ovat saaneet alkusysäyksen rahan tukkumarkkinoilta. Kuitenkin myös vähittäissektorilla on tapahtumassa huomattavia muutoksia. Nykyisin voimassa oleva säännöstö antaa rahoituslaitoksille mahdollisuuden tarjota palveluitaan suojattuina maksukyvyttömyyttä ja järjestelmäriskejä vastaan. Tämäntyyppisten palveluiden (yksi ainoa pankkitili, asuntoluotot jne.) rajatylittävälle tarjoamiselle tai hankkimiselle on kuitenkin lukuisia oikeudellisia, hallinnollisia ja yksityisoikeuteen liittyviä esteitä. Tiedonannossa määritellään käytännön toimenpiteitä tilanteen korjaamiseksi. Komissio on yksilöinyt seuraavat kuusi keskeistä toiminta-aluetta:

Valvontajärjestelmien vahvistaminen

Unionin lainsäädäntö on mukautettava uusiin rahoitusriskien aiheuttajiin ja valvonnan alalla aikaan saatuihin uudistuksiin, jotta järjestelmäriskejä tai institutionaalisia riskejä (esimerkiksi pääoman vakavaraisuus, vakuutusyritysten toimintapääoma) saadaan rajoitettua, sekä otettava huomioon markkinoiden uudet realiteetit (instituutiot järjestäytyvät yleiseurooppalaisen tai monialaisen perustan mukaisesti). Ehdotettuihin toimenpiteisiin kuuluu

Yleiset edellytykset

Yritysjohdon valvontasäännöissä esiintyvät erot jäsenvaltioiden välillä saattavat asettaa oikeudellisia ja hallinnollisia esteitä unionin rahoitusmarkkinoiden tehokkaalle toiminnalle. Yrityshallinto kattaa laajan kirjon tekijöitä, joiden vaikutuksista rahoitusmarkkinoihin ei ole varmuutta. Yhteisön aloitteissa onkin keskityttävä aluksi tarkastelemaan yritysjohdon valvonnan kansallisia käytäntöjä jäsenvaltioissa, jotta saataisiin selville unionin yhtenäisten rahoitusmarkkinoiden tehokkaalle kehittymiselle mahdollisesti aiheutuvat esteet.

Toinen tärkeä kysymys on verotuksellisten esteiden ja vääristymien poistaminen. Rahoituspalvelujen yhtenäismarkkinoita on poliittisesti vaikea toteuttaa, jos rahoitusmarkkinoiden verotusta ei saada sovitettua yhteen. Tiedonannossa kehotetaan hyväksymään vuoden 1998 direktiiviehdotus, jolla varmistetaan rajatylittävien talletusten tuottojen tehokas vähimmäisverotus. Komissio pyrkii edelleen poistamaan verotuksellisia esteitä, jotka haittaavat rahoituspalvelujen yhtenäismarkkinoiden täysipainoista toimintaan. Veropoliittisen työryhmän tuella on suunniteltu ehdotuksia direktiiveiksi eläkerahastoista (es de en fr) ja vakuutuksista.

Täytäntöönpano

Tiedonannossa kehotetaan laatimaan järjestelmiä valvomaan saavutettua edistymistä ja avustamaan toimien käytännön toteutuksessa. Järjestelmiin kuuluu esimerkiksi valtiovarainministeriöiden edustajien työryhmän toiminnan jatkaminen tehtävänään tulevaisuuden haasteiden kartoittaminen, strategisten tietojen toimittaminen ja ensisijaisten tehtävien määritteleminen. Samoin voitaisiin perustaa korkean tason foorumi, jonka tehtävänä olisi tutkia Euroopan unionin tärkeimpiä eturyhmiä edustavien elinten näkemyksiä. On myös eturyhmien edun mukaista, että rahoitusmarkkinat toimivat vakaasti ja tehokkaasti. Euroopan unionin toimielinten on myös omalta osaltaan etsittävä markkinaosaajia, jotka voisivat auttaa komissiota arvioimaan teknisten ratkaisujen vaikutuksia.

Nykytilanne ja tulevan toiminnan valmistelu

Komissio perusti 27. lokakuuta 2003 rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman nykytilannetta tarkastelevan ja tulevaa toimintaa valmistelevan asiantuntijaryhmän. Ryhmä arvioi neljän uuden rahoitusmarkkinoita käsittelevän asiantuntijaryhmän avustuksella yksityiskohtaisesti Euroopan rahoitusmarkkinoiden yhdentymisen nykytilannetta. Arviointiprosessi käynnistetään rahoitusmarkkinoiden toimintasuunnitelman viisivuotisen lainsäädäntövaiheen ollessa loppusuoralla. Arviointi on toteutettava kattavasti, avoimesti ja julkisesti. Arviointiprosessin ensimmäisessä vaiheessa perustetaan pankki- ja vakuutusalan sekä omaisuudenhoidon ja arvopaperikaupan korkean tason asiantuntijaryhmiä, joiden tehtävänä on avustaa komissiota kartoittamaan seuraavassa vaiheessa järjestettävän kuulemisprosessin aikana tarkasteltavat pääkysymykset. Näiden ryhmien tarkoituksena on auttaa komissiota ratkaisemaan pääasialliset kysymykset, jota tarkastellaan tulevassa kuulemisprosessissa.

Lisätietoja rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman arvioinnista asiantuntijaryhmissä: DG MARKT (EN).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission valmisteluasiakirja, 5. tammikuuta 2006, "Single Market in Financial Services Progress Report 2004-2005" [SEC(2006) - Ei julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä].

Tässä seurantakertomuksessa komissio tarkastelee rahoituspalveluissa tapahtunutta kehitystä vuoden 2004 puolivälistä alkaen. Seurantakertomukset ovat osa 5. joulukuuta 2005 rahoituspalvelupolitiikasta vuosina 2005-2010 julkaistussa valkoisessa kirjassa tehtyjä sitoumuksia. Komissio toteaa, että 98 prosenttia rahoituspalvelujen toimintasuunnitelmassa esitetyistä toimista on toteutettu aikataulussa (2005). Toimenpiteiden toteuttaminen on käynnistetty.

Kertomuksessa mainitaan muun muassa seuraavien säädösten antaminen:

SEURANTAKERTOMUKSET

Kymmenes seurantakertomus, 2. kesäkuuta 2004, "Turning the corner - Preparing the challenge of the next phase of European capital market integration".

Tässä kymmenennessä seurantakertomuksessa todetaan, että rahoituspalvelujen toimintasuunnitelmassa ehdotetuista 42 säädöksestä lähes kaikki (93%) oli vuoden 2004 puolivälissä annettu suunnitellun aikataulun mukaisesti. Marraskuussa 2003 julkaistun yhdeksännen seurantakertomuksen jälkeen sopimukseen on päästy seuraavista säädöksistä:

Komissio on myös antanut:

Komissio painottaa, että on tärkeää jatkaa seuraavia ensisijaisia lainsäädäntötoimia:

Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta 24. marraskuuta 2003 annettu yhdeksäs kertomus "The FSAP enters the Home Straight".

Tässä komission laatimassa seurantakertomuksessa (pdf) (EN) (FR) todetaan, että rahoituspalvelujen toimintasuunnitelma, joka on tarkoitus saattaa päätökseen vuonna 2005, on ollut yksi Euroopan pääomamarkkinoiden kehityksen vetureista. Sijoituksiin perustuvan kestävän kasvun odotukset sekä työllisyysnäkymät ovatkin parantuneet sen ansiosta. Lisäksi on edistytty erityisesti seuraavien toimintasuunnitelmaan sisältyvien lainsäädäntötoimenpiteiden toteuttamisessa:

Kertomuksessa kuitenkin korostetaan, että toukokuussa 2004 tapahtuvan Euroopan unionin laajentumisen ja kesäkuussa 2004 pidettävien Euroopan parlamentin vaalien vuoksi seuraavien neljän kuukauden aikana on päästävä sopimukseen niistä toimintasuunnitelmaan kuuluvista keskeisistä lainsäädäntötoimenpiteistä, jotka tulee vielä toteuttaa. Niitä ovat sijoituspalveluja koskeva direktiivi, tiedonantovelvollisuutta koskeva direktiivi sekä yritysostotarjouksia koskeva direktiivi.

Lisäksi kertomuksessa painotetaan komission pyrkimyksiä kartoittaa Euroopan rahoitusmarkkinoiden nykyistä integroitumisastetta.

Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta 2. kesäkuuta 2003 annettu kahdeksas kertomus "Eight Report - Financial Services / Nine months left to deliver the FSAP".

Kahdeksannen kertomuksen (pdf) (EN) (FR) mukaan yleiset rahoitusnäkymät tukevat Euroopan unionin rahoitusmarkkinoiden yhdentymistä edistävää politiikkaa. Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman mukaisesti toteutettavan yhdentymisen tavoitteena on vahvistaa talouden vakautta ja markkinoiden yhtenäisyyttä, luoda puitteet rahoitusalan yhteisen eurooppalaisen lainsäädännön täytäntöönpanolle ja sen valvonnalle sekä varmistaa Euroopan unionin laajentumisen myötä unioniin liittyvien uusien markkinoiden harmoninen yhdentyminen EU:n sääntelyjärjestelmään.

Vaikka yhdentyneiden rahoitusmarkkinoiden luomisen edellyttämistä lainsäädäntötoimenpiteistä suuri osa on jo toteutettu, kertomuksessa painotetaan, että tämän prosessin saattaminen loppuun on ratkaisevan tärkeää, jos rahoituspalvelujen toimintasuunnitelma halutaan panna kokonaisuudessaan täytäntöön vuoteen 2005 mennessä.

Komissio ei aio ehdottaa lyhyellä aikavälillä uutta kokonaisvaltaista rahoituspalvelujen toimenpideohjelmaa vaan pyrkii keskittymään kahteen keskeiseen poliittiseen tavoitteeseen, jotka edellyttävät tulevina vuosina huomattavia ponnistuksia. Nämä tavoitteet ovat (a) rahoitusalaa koskevan lainsäädännön yhdenmukainen täytäntöönpano ja yhteinen valvonta erityisesti perustamalla rahoituspalvelujen valvonta- ja sääntelyviranomaisten verkosto; (b) maailmanlaajuisen ulottuvuuden sisällyttäminen Euroopan unionin rahoitusmarkkinoihin erityisesti suhteessa Yhdysvaltoihin.

Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta 2. joulukuuta 2002 annettu seitsemäs kertomus.

Seitsemännessä kertomuksessa (EN) (FR) todetaan, että alan yhdentyminen on edistynyt huomattavasti erityisesti investointipalveluihin, pankkien ja sijoitusyritysten omien varojen riittävyyteen, selvitystoimintaan, yritysostotarjouksia koskevaan uuteen ehdotukseen, tarjousesitteisiin, eläkerahastoihin, finanssiryhmittymiin ja markkinoiden väärinkäyttöön liittyvien kysymysten osalta. Lähes kaikki vuonna 2001 yksilöidyt ensisijaiset toimenpiteet on nyt toteutettu. Kertomuksessa painotetaan kuitenkin, että ponnisteluja on jatkettava, jos halutaan pitää kiinni rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman mukaisesta aikataulusta rahoitusmarkkinoilla ilmenneistä ongelmista ja sijoittajien luottamuspulasta huolimatta. Tehostaakseen toimintasuunnitelman seurantaa komissio aikoo kehittää indikaattoreita, joilla voidaan parantaa finanssipoliittisten toimenpiteiden luokittelua tärkeysjärjestyksen mukaan. On lisäksi suotavaa, että "Lamfalussyn menetelmä", joka mahdollistaa nopean ja joustavan reagoinnin markkinoiden kehitysnäkymiin, laajennettaisiin kattamaan kaikki rahoitusalat. Kertomuksessa otetaan lopuksi esille kysymys yhtiöoikeutta ja omistajaohjausta (corporate governance) koskevan toimintasuunnitelman laatimisesta alkaen vuodesta 2003.

Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta 3. kesäkuuta 2002 annettu kuudes kertomus [KOM(2002) 267 lopullinen - Ei julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä].

Kuudennessa kertomuksessa todetaan, että vaikka on tapahtunut selvää edistymistä, jäsenvaltioiden on tehostettava edelleen suunnitelman täytäntöönpanoa koskevia toimenpiteitään. Kertomuksessa muistutetaan erityisesti, että aiheesta on annettava pikaisesti vielä kahdeksan lainsäädäntöehdotusta. Ehdotukset koskevat markkinoiden väärinkäyttöä, rahoitusvakuuksia, rahoituspalvelujen etämyyntiä, vakuutusedustajia, tarjousesitteitä, rahoitusryhmittymiä, kansainvälisiä tilinpäätössuosituksia ja lisäeläkerahastoja. Kertomuksessa pahoitellaan julkisia ostotarjouksia koskevan hankkeen hylkäämistä 12 vuoden neuvotteluiden jälkeen ja ilmoitetaan, että komissio aikoo antaa aiheesta uuden ehdotuksen. Yhdysvaltalaisen Enron-konsernin konkurssin seurauksena asiantuntijaryhmän tehtäväksi on annettu laatia suosituksia yritysjohtoa ja tilintarkastusta koskeviksi parhaiksi käytännöiksi. Komissio korostaa kuitenkin, että toimintaohjelmassa käsitellään jo valtaosaa Enron-konkurssin myötä havaituista ongelmista. Tarkasteltavina on lisäksi rahoitusanalyytikkoja ja luottoluokituslaitoksia koskevia uusia ehdotuksia.

Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta 30. marraskuuta 2001 annettu viides kertomus [KOM(2001) 712 lopullinen - Ei julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä].

Viidennessä kertomuksessa korostetaan tarvetta yhtenäistää kiireellisesti eurooppalaiset rahoitusmarkkinat. On otettava huomioon alaan vaikuttanut viimeaikainen kehitys, kuten euron käyttöönotto, talouskasvun hidastuminen, rahoitusmarkkinoiden järkkyminen 11. syyskuuta 2001 tapahtuneiden terrori-iskujen seurauksena ja terrorismin rahoittamisen torjuminen. Kertomuksessa pannaan tyytyväisenä merkille saavutettu edistys kuten rahanpesudirektiivin hyväksyminen, sopimus rajatylittäviä maksujärjestelmiä koskevista säännöistä, eurooppayhtiötä koskevan säädöksen hyväksyminen, rahoituspalvelujen etämyyntiä koskevan direktiivin hyväksyminen ja Lamfalussyn raportissa suositellut arvopaperialan komiteat. Lainsäädäntöhankkeet eläkerahastoista, esitteistä, rahoitusryhmittymistä ja kansainvälisistä tilinpäätössuosituksista sekä uusi ehdotus yritysostotarjouksista ovat kuitenkin avainasemassa olevia toimenpiteitä, jotka on ehdottomasti toteutettava mahdollisimman pian.

Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta 5. kesäkuuta 2001 annettu neljäs kertomus [KOM(2001) 286 lopullinen - Ei julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä].

Kertomuksessa arvioidaan aiheesta annettujen ehdotusten ja direktiivien edistymistä. Siinä todetaan että päätösvalta kuuluu vastedes neuvostolle ja Euroopan parlamentille. Toimintasuunnitelmaa koskevan ehdotuksen jälkeen on esitetty 18 toimenpidettä, ja vaikka joistakin kohdista on päästy sopimukseen, osa kysymyksistä asettaa todellisia haasteita. Tarvitaan todellista poliittista tahtoa, jotta toimintasuunnitelman täytäntöönpano saataisiin kokonaisuudessaan päätökseen asetettuihin määräaikoihin eli vuosiin 2003 ja 2005 mennessä. Tämä on tilanne esimerkiksi Lamfalussyn raportissa annetun suosituksen mukaisen kahden arvopaperikomitean perustamisen osalta. Parlamentti on ollut toistaiseksi haluton myöntämään valtaa toimielimelle, jota ei ole valittu äänestämällä. Parlamentti onkin riitautunut asiassa neuvoston kanssa. Kertomuksesta käy lisäksi ilmi, että pankkialalla tapahtuneet nopeat muutokset on otettava huomioon, sillä (valvonta-) lainsäädännön tarkistaminen on kiireellisempi tehtävä kuin alun perin ajateltiin. Kertomuksessa käsitellään myös pörssien rajatylittävää yhteistyötä. Siinä luetellaan edistysaskeleet (rahoitusryhmittymät, yleisölle tarjotuista tai pörssissä noteeratuista arvopapereista julkaistavat esitteet, markkinoiden manipulaatio, vakuuksiin ja luottoihin liittyvät riskit) sekä ongelmakohdat (eläkerahastot ja sähköinen kaupankäynti).

Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta 8. marraskuuta 2000 annettu kolmas kertomus [KOM(2000) 692/2 lopullinen - Ei julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä].

Kertomuksessa todetaan, että tulokset olivat olleet kokonaisuudessaan tyydyttäviä, vaikka toimintasuunnitelmaa ei kertomuksen mukaan todennäköisesti saada toiminnan riittämättömyyden vuoksi pantua täytäntöön asetettuun määräaikaan eli vuoteen 2005 mennessä. Komissio oli laatinut yksityiskohtaisen aikataulun (ns. kriittisen polun), jotta määräaika saavutettaisiin. Lisäksi nk. ryhmä 2005:n oli valvottava aikataulun noudattamista. Markkinoiden kehittymistä ja suuntauksia seuratakseen komissio oli laatinut luettelon indikaattoreista.

Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta 30. toukokuuta 2000 annettu toinen kertomus [KOM(2000) 336 lopullinen - Ei julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä].

Kertomuksessa muistutetaan, että Lissabonissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto kehotti panemaan toimintasuunnitelman täytäntöön vuoteen 2005 mennessä. Komissio toteaa kertomuksessa, että edistymistä on saavutettu. Seuraavat alat eivät kuitenkaan olleet juurikaan edistyneet: eurooppayhtiötä koskeva säädös, maksujärjestelmäpetokset ja -väärennökset sekä selvityksen lopullisuutta koskevan direktiivin saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä. Jotta vuodeksi 2005 asetettua määräaikaa noudatetaan, toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa on nopeutettava seuraavien viiden painopistealueen osalta: koko EU:n alueella voimassa oleva toimilupa liikkeeseenlaskijoille, yritysten tilinpäätösten vertailtavuuden parantaminen, sijoittamisen esteiden poistaminen eläkerahastoilta ja yhteissijoitusyrityksiltä, rajatylittävien takaisinostosopimusmarkkinoiden tehostaminen ja sijoituspalveludirektiivin perusteellinen tarkistaminen.

Rahoituspalvelujen toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta 24. marraskuuta 1999 annettu ensimmäinen kertomus [KOM(1999) 630 lopullinen - Ei julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä].

Seurantakertomuksessa luodaan ensimmäinen katsaus tilanteeseen viiden kuukauden kuluttua toimintasuunnitelman hyväksymisestä. Kertomuksessa korostetaan, että useilla aloilla on edistytty monien suunniteltujen toimien toteuttamisen ansiosta. Siinä annetaan myös yleisesti myönteinen arvio toimintasuunnitelman erityishankkeita varten toteutetusta valmistelutyöstä sekä tunnustetaan palveluntarjoajien, kuluttajien ja käyttäjien antaman panoksen tärkeys. Kertomuksessa painotetaan, että neuvosto ja parlamentti ovat kaksinkertaistaneet ponnistelunsa edistääkseen hankkeita, vaikka ponnistelut eivät aina olekaan tuottaneet tulosta. Komissiota kehotetaan tehostamaan toimiaan, jotta se saisi aikaan tärkeitä toimenpiteitä asetetun aikataulun mukaisesti (eläkerahastot, sijoituspalvelut, kirjanpitostrategian ajantasaistaminen, sähköinen kaupankäynti). Toimintasuunnitelmassa asetettujen toimenpiteiden lisäksi unionin on hiottava strategiaansa rahoitusmarkkinoilla tapahtuvia rakennemuutoksia silmällä pitäen.

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle, annettu 21. toukokuuta 2003, "Yhtiöoikeuden uudistaminen ja omistajaohjauksen (corporate governance) parantaminen Euroopan unionissa - etenemissuunnitelma" [KOM(2003) 284 - Ei julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä].

Komission mukaan EU:n yhtiöoikeudellisia ja omistajaohjausta koskevia sääntelypuitteita on uudistettava. Komissio perustelee tätä vaatimusta erityisesti viimeaikaisilla talousskandaaleilla, eurooppalaisten yritysten kasvavalla pyrkimyksellä harjoittaa sisämarkkinoilla toimintaa valtioiden välisellä tasolla, EU:n pääomamarkkinoiden jatkuvalla yhdentymisellä, uuden tieto- ja viestintäteknologian kehittämisellä ja Euroopan unionin näköpiirissä olevalla laajentumisella kymmeneen uuteen jäsenvaltioon. Näistä lähtökohdista komissio määrittelee tärkeimmät poliittiset tavoitteet, jakaa toimet lyhyellä, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä toteutettaviin toimiin sekä erittelee, minkä tyyppisiä sääntelytoimia olisi käytettävä mihinkin mennessä.

Komission toimintasuunnitelman tärkeimpiä tavoitteita ovat osakkeenomistajien oikeuksien ja kolmansien osapuolten suojan vahvistaminen sekä yritysten tehokkuuden ja kilpailukyvyn parantaminen. Komissio on toimintasuunnitelmaa laatiessaan kiinnittänyt erityistä huomiota siihen, että kaiken EU:n tason lainsäädännön on täytettävä tietyt perusvaatimukset, joita ovat toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaatteiden noudattaminen, joustava soveltaminen tinkimättä kuitenkaan vahvistetuista periaatteista ja kansainvälisen sääntelyn kehityksen edistäminen.

Tämä lähestymistapa kattaa myös toimintasuunnitelmaan kuulumattomia aloitteita, joita ovat mm. seuraavat:

Viimeisin päivitys 20.10.2006