Postipalvelut EU:ssa

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 97/67/EY EU:n postipalvelujen sisämarkkinoiden kehittämistä ja palvelun laadun parantamista koskevista yhteisistä säännöistä

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Postipalveludirektiivin pääasiallisena tavoitteena on

Alkuperäistä direktiiviä on muutettu useita kertoja. Yksi tärkeimmistä muutoksista sisältyy direktiiviin 2008/6/EY.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Direktiivissä vahvistetaan seuraavia koskevat yhteiset säännöt:

Postin yleispalvelua koskeva velvoite

EU-maat velvoitetaan takamaan pysyvä, kohtuuhintainen, postin yleispalvelu koko alueellaan. Tämä tarkoittaa, että niiden on taattava vähintään seuraavat:

EU-maiden on nimettävä yksi tai useampi yritys yleispalvelun tarjoajaksi siten, että palvelu kattaa maan koko alueen. Nimeämistä tarkastellaan säännöllisesti uudelleen.

Postin yleispalvelun rahoitus

EU-maat eivät voi tarjota erityis- tai yksinoikeuksia postipalvelujen tarjoamiseen. EU-maat voivat kuitenkin maksaa yleispalvelun tarjoajalle korvausta, jos palvelulle on määritetty nettokustannukset ja näistä aiheutuu EU:n perustamissopimuksissa tarkoitettu kohtuuton taloudellinen rasite (kuten valtiontuki, julkiset hankinnat, kustannustenjakomekanismi*).

Hinnoittelu

Yleispalvelun hinnoittelussa on noudatettava erityisesti seuraavia periaatteita:

EU-maat voivat tarjota maksuttomia postipalveluja sokeille ja näkövammaisille henkilöille.

Palvelujen laatu

EU:n sisäisen ulkomaanpostin osalta liitteessä II edellytetään seuraavaa:

Valitusten käsittelymenettelyt

Käyttäjien valitusten käsittelyä varten on oltava käytettävissä avoin, yksinkertainen ja kohtuuhintainen menettely, jonka avulla riita-asiat ratkaistaan oikeudenmukaisesti ja joutuisasti.

Tekninen yhdenmukaistaminen

Tekninen yhdenmukaistaminen toteutetaan CEN:n teknisen komitean 331 suorittamaa standardointia koskevan komission pyynnön johdosta.

Sääntelyviranomaiset

EU-maiden on perustettava riippumattomat kansalliset sääntelyviranomaiset, joille on annettava kaikki tarvittavat henkilöstöön, asiantuntemukseen ja rahoitukseen liittyvät resurssit. Viranomaisten tehtävänä on täyttää tästä direktiivistä johtuvat velvoitteet, jotka liittyvät seuraaviin:

Tietojen tarjoaminen

EU-maiden on varmistettava, että palvelun tarjoajat antavat kansallisille sääntelyviranomaisille muun muassa taloustietoja ja yleispalveluun liittyvä tietoja, etenkin seuraavaa kahta tarkoitusta varten:

EU:n rajatylittävät pakettipalvelut

Vuonna 2018 hyväksyttiin asetus (EU) 2018/644 rajatylittävistä pakettipalveluista. Asetuksella täydennetään direktiivissä 97/67/EY vahvistettuja sääntöjä, jotka koskevat pääasiassa mutta eivät yksinomaan yleispalvelua. Siinä säädetään seuraavista:

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Direktiiviä 97/67/EY on sovellettu 10. helmikuuta 1998 alkaen. Se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 14. helmikuuta 1999 mennessä.

Muutosdirektiiviä 2008/6/EY on sovellettu 27. helmikuuta 2008 alkaen. Se oli saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä 16 EU-maassa 31. joulukuuta 2010 mennessä ja jäljellä olevissa 11 EU-maassa 31. joulukuuta 2012 mennessä.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Kustannusten jakaminen: säännöt koskevat postin yleispalvelun nettokustannusten rahoittamista tilanteessa, jossa nettokustannuksista aiheutuu kohtuuton taloudellinen rasite.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 97/67/EY, annettu 15 päivänä joulukuuta 1997, yhteisön postipalvelujen sisämarkkinoiden kehittämistä ja palvelun laadun parantamista koskevista yhteisistä säännöistä (EYVL L 15, 21.1.1998, s. 14–25)

Direktiiviin 97/67/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 2018/644, annettu 18 päivänä huhtikuuta 2018, rajatylittävistä pakettipalveluista (EUVL L 112, 2.5.2018, s. 19–28)

Komission päätös, annettu 10 päivänä elokuuta 2010, postipalveluja käsittelevän eurooppalaisen sääntelyviranomaisten ryhmän perustamisesta (EUVL C 217, 11.8.2010, s. 7–9)

Viimeisin päivitys: 10.12.2018