Perusoikeudet ja kansalaisuus (2007–2013)

Tällä päätöksellä perustetaan perusoikeuksia ja kansalaisuutta koskeva erityisohjelma kaudelle 1. tammikuuta 2007 – 31. joulukuuta 2013. Ohjelma kuuluu perusoikeuksien ja oikeusasioiden yleisohjelmaan, ja sen tavoitteena on edistää perusoikeuksien kunnioittamiseen perustuvan eurooppalaisen yhteiskunnan kehittämistä, vahvistaa kansalaisyhteiskuntaa ja rohkaista julkista ja avointa vuoropuhelua, torjua rasismia ja muukalaisvihaa ja parantaa oikeus- ja hallintoviranomaisten sekä oikeusalan ammattilaisten keskinäistä ymmärtämystä.

SÄÄDÖS

Neuvoston päätös 2007/252/EY, tehty 19 päivänä huhtikuuta 2007, perusoikeuksia ja kansalaisuutta koskevan erityisohjelman perustamisesta vuosiksi 2007–2013 osana perusoikeuksien ja oikeusasioiden yleisohjelmaa.

TIIVISTELMÄ

Tällä päätöksellä perustetaan perusoikeuksia ja kansalaisuutta koskeva ohjelma, jonka tavoitteena on edistää perusoikeuksien kunnioittamiseen perustuvan eurooppalaisen yhteiskunnan kehittämistä. Ohjelma sisältää tätä varten Euroopan komission, Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioiden ja valtioista riippumattomien järjestöjen toimia.

Perusoikeuksien kunnioittamiseen perustuva eurooppalainen yhteiskunta

Ohjelma tukee Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 6 artiklassa määriteltyjen perusoikeuksien sekä unionin kansalaisuudesta johtuvien oikeuksien kunnioittamiseen perustuvan eurooppalaisen yhteiskunnan kehittämistä. Tätä varten ohjelmalla on seuraavat tavoitteet:

Lisäksi ohjelmalla on seuraavat erityistavoitteet:

Ohjelman tavoitteiden saavuttamiseen tähtäävät erityistoimet

Ohjelma sisältää komission, EU-maiden viranomaisten ja valtioista riippumattomien järjestöjen toimia. Se tarjoaa myös ehdotuspyyntöjen perusteella myönnettäviä avustuksia.

Ohjelma sisältää seuraavanlaisia toimia:

Ohjelma kansalaisille

Ohjelma on suunnattu EU:n kansalaisille tai unionin alueella laillisesti oleskeleville EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisille. Se on lisäksi suunnattu osallistujamaiden kansalaisille (liittyvät maat, jäsenehdokasmaat ja Länsi-Balkanin maat, jotka osallistuvat vakautus- ja assosiaatioprosessiin). Muita kohderyhmiä ovat kansalaisyhteiskunnan järjestöt ja muut ohjelman tavoitteita edistävät ryhmät.

Ohjelmaan voivat osallistua seuraavat yksiköt, jotka ovat sijoittautuneet EU:n alueelle tai jonkin ohjelmaan osallistuvan EU:n ulkopuolisen maan alueelle:

Ohjelma antaa mahdollisuuden yhteisiin toimiin yhdessä perusoikeuskysymyksiä käsittelevien kansainvälisten järjestöjen, kuten Euroopan neuvoston, kanssa.

Ohjelman seuranta ja täytäntöönpano

Komissio julkaisee joka vuosi luettelon tämän ohjelman nojalla rahoitetuista toimista. Käytettävissä olevat määrärahat sisällytetään vuosittain EU:n yleiseen talousarvioon. Budjettivallan käyttäjä (Euroopan parlamentti ja neuvosto) hyväksyy kutakin varainhoitovuotta varten käytettävissä olevat määrärahat rahoituskehyksen asettamissa rajoissa.

Komissio varmistaa, että kukin tuensaaja toimittaa kertomuksia ohjelmasta rahoitettavien toimien teknisestä ja taloudellisesta etenemisestä. Lisäksi on toimitettava loppukertomus kolmen kuukauden kuluessa toimen päättymisestä. Komissio varmistaa lisäksi EU:n taloudellisten etujen suojaamisen petoksia, korruptiota ja muuta laitonta toimintaa ehkäisevillä toimenpiteillä.

Komissio antaa vuosittaisen selvityksen ohjelman täytäntöönpanosta, väliarviointikertomuksen saaduista tuloksista (viimeistään 31. päivänä maaliskuuta 2011), tiedonannon ohjelman jatkamisesta (viimeistään 30. elokuuta 2012) ja arviointikertomuksen ohjelman päätyttyä (viimeistään 31. joulukuuta 2014).

Muiden EU:n ohjelmien täydentävyys

Tällä ohjelmalla pyritään täydentävyyteen ja yhteisvaikutukseen muiden EU:n ohjelmien kanssa, mikä koskee etenkin turvallisuutta ja vapauksien suojelua ja yhteisvastuuta ja maahanmuuttovirtojen hallintaa koskevia puiteohjelmia samoin kuin PROGRESS-ohjelmaa.

Viitteet

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

EUVL

Päätös 2007/252/EY

28.4.2007

-

EUVL L 110, 27.4.2007

See also

Viimeisin päivitys 05.04.2011