Lainsäädännön parantamista koskeva toimintasuunnitelma

Lainsäädännön yksinkertaistaminen edellyttää Euroopan unionin toimielinten ja jäsenvaltioiden vahvaa poliittista sitoutumista koko lainsäädäntömenettelyn osalta. Tässä tiedonannossa ehdotetaan useita toimia, joiden avulla voidaan luoda uusi lainsäädäntökulttuuri, joka perustuu lainsäädännön parantamista koskevaan periaatteeseen.

SÄÄDÖS

Komission tiedonanto, annettu 5. kesäkuuta 2002, lainsäädännön yksinkertaistamista ja parantamista koskeva toimintasuunnitelma [KOM(2002) 278 lopullinen - Ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Tiedonannon tavoitteena on lainsäädännön parantaminen. Komissio on todennut kuulemisen jälkeen, että lainsäädäntöä on parannettava koko lainsäädäntömenettelyn osalta eli komission ehdotuksen valmistelusta jäsenvaltioiden täytäntöönpanotoimiin. Toimintasuunnitelmassa selvitetään kunkin tahon tehtäviä lainsäädäntömenettelyn aikana. Toimintasuunnitelmalla pyritään siihen, että kaikki toimielimet ja jäsenvaltiot edistävät lainsäädännön parantamista.

Komission toimet

Komission on tarkoitus parantaa säädösehdotusten laatua esimerkiksi seuraavilla toimilla:

Komissio seuraa yhä enemmän lainsäädännön hyväksymistä ja soveltamista seuraavilla toimilla:

Lisäksi komissio varmistaa toimintasuunnitelman yleisen koordinoinnin ja täytäntöönpanon perustamalla säädöskäytännön parantamista käsittelevän sisäisen verkon. Pääosastot osallistuvat verkkoon, jota koordinoi pääsihteeristö. Verkolla on seuraavat tehtävät:

Euroopan parlamentille ja neuvostolle ehdotetut toimet

Komissio kehottaa Euroopan parlamenttia ja neuvostoa osallistumaan lainsäädännön laadun parantamista koskevaan aloitteeseen esimerkiksi laatimalla toimielinten välinen sopimus vuoden 2002 loppuun mennessä. Ensimmäiseksi komissio ehdottaa toimielimille lainsäädäntövälineiden sopivaa käyttöä. Tämä aloite voidaan toteuttaa erityisesti seuraavilla toimilla:

Euroopan parlamenttia ja neuvostoa pyydetään osallistumaan komission kanssa sen hankkeeseen yhteisön lainsäädännön yksinkertaistamiseksi ja vähentämiseksi. Tältä osin olisi laadittava toimielinten välinen lainsäädännön yksinkertaistamisohjelma. Komissio ehdottaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle sellaisten rakenteiden perustamista, joille annetaan tehtäväksi erityisesti lainsäädännön yksinkertaistaminen. Yksinkertaistamista koskevan toimielinten välisen sopimuksen tekeminen on toivottavaa. Euroopan parlamenttia ja neuvostoa kehotetaan edistämään kodifiointiohjelmaa hyväksymällä kodifiointiehdotukset nopeutetussa menettelyssä.

Euroopan unionin toimielimet ovat vastuussa hyväksytyn lainsäädännön laadusta. Jotkin muutokset - joko monimutkaisuutensa tai liiallisen taikka liian vähäisen täsmällisyytensä vuoksi - voivat heikentää säädöksen laatua. Sellaisen määräajan käyttöönotolla, jonka kuluessa oikeudelliset asiantuntijat voivat tarkistaa säädöksen kieliasun, parannettaisiin säädöksen laatua ja johdonmukaisuutta ennen sen lopullista hyväksymistä. Komissio ehdottaa Euroopan parlamentille ja neuvostolle näiden toimielinten ensimmäisessä käsittelyssä tekemien merkittävien muutosten vaikutusten arvioinnin toteuttamista.

Jäsenvaltioita koskevat toimet

Myös jäsenvaltioilla on vastuu sääntely-ympäristön yksinkertaistamisesta ja parantamisesta. Tältä osin komissio suosittelee jäsenvaltioille, että ne:

Komissio ehdottaa, että jäsenvaltiot toteuttaisivat muun muassa seuraavat toimet:

Yhteisen lainsäädäntökulttuurin kehittäminen unioniin

Tämän toimintasuunnitelman toteuttamiseksi lainsäädännön parantamista koskeva tavoite on sisällytettävä säädöksen antamiseen liittyviin eri vaiheisiin ehdotuksen valmistelusta lainsäätäjän hyväksymiseen ja sen jälkeen jäsenvaltioissa tapahtuvaan soveltamiseen asti. Yhteisen lainsäädäntökulttuurin kehittämisestä on etua myös kansalaisille. Tässä yhteydessä komissio ehdottaa seuraavia toimia:

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto, annettu 6. kesäkuuta 2002, Eurooppalainen hallintotapa: Lainsäädännön parantaminen [KOM(2002) 275 lopullinen - Ei julkaistu EUVL:ssä].

Tällä tiedonannolla täydennetään lainsäädännön yksinkertaistamista ja parantamista koskevaa toimintasuunnitelmaa. Tiedonannolla pyritään parantamaan EU:n täytäntöönpanon laatua muun muassa seuraavilla aloitteilla:

Lisäksi tiedonannossa vahvistetaan yhteisömetodin merkitys Euroopan unionin perustana. Hallintouudistus, "toimintatapamme hallittu mullistus", edellyttää, että toimielimet konsolidoivat ja selventävät toimivaltansa jakoa.

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle - Yhteisön säännöstön päivittäminen ja yksinkertaistaminen [KOM(2003) 71 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä]

Tämä tiedonanto on osa lainsäädännön yksinkertaistamista ja parantamista koskevan toimintasuunnitelman jatkotoimia. Yhteisön lainsäädäntöä ei ole Euroopan yhteisöjen perustamisesta lähtien koskaan tarkasteltu kattavasti. Komissio ehdottaa yhteisön lainsäädännön yksinkertaistamiseksi toimintapuitteita, joissa määritellään seuraavat kuusi tavoitetta:

Viimeisin päivitys 28.02.2007