"Yhteistyö"-erityisohjelma

Yhteistyö-erityisohjelman ensisijaisena tarkoituksena on tehostaa tutkimusmaailman eri toimijoiden välistä yhteistyötä, jotta eurooppalainen yhteiskunta saisi käyttöönsä käytännön sovelluksia osaamisen ja teknologian aloilla. Ohjelman avulla Eurooppa pystyy vastaamaan tehokkaammin yhteiskunnan, talouden, ympäristönsuojelun ja elinkeinoelämän haasteisiin nyt ja tulevaisuudessa. Tässä asiakirjassa selostetaan Yhteistyö-erityisohjelman ominaispiirteet ja tavoitteet sekä ohjelman päälinjat. Tavoitteet, lähestymistavat ja erityistoimet esitellään sen jälkeen aihealueittain.

SÄÄDÖS

Neuvoston päätös 2006/971/EY, tehty 19 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan yhteisön seitsemännen tutkimuksen, teknologian kehittämisen ja demonstroinnin puiteohjelman (2007–2013) täytäntöön panemiseksi toteutettavasta erityisohjelmasta "Yhteistyö".

TIIVISTELMÄ

Seitsemännen puiteohjelman keskeisiin tavoitteisiin kuuluu nostaa Eurooppa johtoasemaan maailmassa tieteen ja teknologian aloilla. Tätä varten "Yhteistyö"‑erityisohjelmassa on määrä tukea korkeakoulujen, elinkeinoelämän, tutkimuskeskusten ja viranomaisten välistä yhteistyötä sekä Euroopan unionin (EU) sisällä että muun maailman kanssa.

"Yhteistyö"-erityisohjelma sisältää yhdeksän eri aihealuetta. Ne vastaavat keskeisiä osaamisen ja teknologian aloja, ja niillä on määrä tukea valtioiden rajat ylittävää yhteistyötä ja siten vastata yhteiskunnan, talouden, ympäristönsuojelun ja elinkeinoelämän haasteisiin. Aihealueet ovat seuraavat:

Erityisohjelman täytäntöönpanoon 1. tammikuuta 2007 – 31. joulukuuta 2013 tarvittava rahoitusmäärä on arviolta 32 413 miljoonaa euroa.

OMINAISPIIRTEET JA TAVOITTEET

"Yhteistyö"-erityisohjelman avulla pyritään useisiin päämääriin, jotka ovat kaikki enemmän tai vähemmän pitkän aikavälin tavoitteita. Niiden saavuttaminen lujittaa EU:n kilpailukykyä tieteen ja teknologian aloilla.

Tavoitteiden tarkoituksena on

"Yhteistyö"-erityisohjelman olennainen lisäarvo on mahdollisuudessa yhdistää resursseja, tutkimusaloja ja tieteellistä huippuosaamista. Lisäksi kansallisen tutkimuspolitiikan parempi koordinointi, tulosten levittäminen koko EU:ssa, yleiseurooppalaisten tutkimusryhmien ja -verkostojen luominen ja yleiseurooppalaisiin haasteisiin vastaaminen edistävät tutkimus- ja kehittämistoiminnan yhdentämistä koko Euroopan laajuudessa.

"Yhteistyö"-erityisohjelman täytäntöönpanon tehokasta seurantaa varten on määrä ottaa käyttöön kolmentasoisia suoritusindikaattoreja:

AIHEALUEET: PÄÄLINJAT

EU-ohjelman yhdeksän aihealueen (ks. edellä) toteutuksen yhteydessä

Terveys

Erityisohjelmalla on terveyden alalla kaksi tavoitetta. Toisaalta on tarkoitus parantaa terveyden edellytyksiä Euroopassa ja maailmassa ja toisaalta kohentaa terveyteen liittyvillä aloilla toimivien eurooppalaisten yritysten kilpailukykyä.

Lähestymistavassa painottuvat

Aihealueen toimet jakaantuvat seuraaviin kolmeen päälinjaan:

Tämän toimen määrärahat ovat 6 100 miljoonaa euroa.

Elintarvikkeet, maatalous ja bioteknologia

Tämän aihealueen tavoitteena on saada aikaan eurooppalainen tietopohjainen biotalous luomalla edellytykset sille, että tiede- ja yritysmaailma ja muut sidosryhmät voivat hyödyntää mahdollisuuksia tutkimukseen, jolla vastataan yhteiskunnallisiin ja taloudellisiin haasteisiin (turvalliset ja terveelliset elintarvikkeet, kestävä kehitys, kestävä tuotanto, ilmastonmuutos jne.).

Lähestymistavassa painottuvat pääasiassa

Toimet ovat seuraavat:

Tämän toimen määrärahat ovat 1 935 miljoonaa euroa.

Tieto- ja viestintätekniikka

Tavoitteena on parantaa Euroopan yritysten kilpailukykyä sekä luoda edellytykset sille, että Eurooppa voi muovata tieto- ja viestintätekniikan (TVT) kehitystä, jotta Euroopan yhteiskunnan ja talouden kehittyviin tarpeisiin voidaan vastata.

Lähestymistavassa asetetaan etusijalle

Valituissa toimissa keskitytään

Tämän toimen määrärahat ovat 9 050 miljoonaa euroa.

Nanotieteet, nanoteknologia, materiaalit ja uudet tuotantoteknologiat

Tämän aihealueen tavoitteena on parantaa Euroopan teollisuuden kilpailukykyä ja samalla edesauttaa siirtymistä runsaasti luonnonvaroja kuluttavasta teollisuudesta osaamisintensiiviseen teollisuuteen.

Tavoitteen saavuttamiseksi on valittu kaksivaiheinen lähestymistapa:

Toimissa asetetaan etusijalle uusien tuotteiden ja materiaalien sekä uusien prosessien ja tekniikoiden monitieteinen kehittäminen.

Tämän toimen määrärahat ovat 3 475 miljoonaa euroa.

Energia

Tämän aihepiirin ensisijaisena tavoitteena on muuttaa nykyinen fossiilisiin polttoaineisiin perustuva energiajärjestelmä kestäväksi ja tehokkaaksi, monipuoliseen energialähteiden valikoimaan perustuvaksi järjestelmäksi, jonka avulla voidaan vastata energiariippuvuuteen, ilmastonmuutokseen ja kilpailukykyyn liittyviin polttaviin haasteisiin.

Lähestymistapana on keskittää tutkimus kustannustehokkaiden tekniikoiden kehittämiseen, joiden avulla voidaan parantaa Euroopan energiatalouden kannattavuutta ja kilpailukykyä.

Toimina on tarkoitus

Tämän toimen määrärahat ovat 2 350 miljoonaa euroa.

Ympäristö

Ympäristöön liittyvänä ensisijaisena haasteena on kehittää tarvittavia teknologioita, joiden avulla voidaan saavuttaa tasapaino yhtäältä ihmisen toiminnan ja toisaalta ympäristön ja luonnonvarojen kestävän hoidon välillä.

Tämän vuoksi aihealueen painopisteitä ovat:

Erityisohjelman toimien yhteydessä on tarkoitus harjoittaa tutkimusta seuraavilla osa-alueilla, jotta tuleviin haasteisiin voitaisiin vastata riittävällä tavalla:

Tämän toimen määrärahat ovat 1 890 miljoonaa euroa.

Liikenne

Liikenteeseen liittyvänä päätavoitteena on siirtyä aiempaa kilpailukykyisempiin, turvallisempiin ja samalla ympäristömyötäisempiin rakenteisiin.

Lähestymistavassa asetetaan etusijalle sellaisten uusien toimintamallien kehittäminen ja täytäntöönpano, joiden avulla tekninen edistys voidaan asettaa palvelemaan kestävää eurooppalaista liikkuvuutta. Eurooppalainen maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmä, joka käsittää Galileon ja EGNOSin, tarjoaa tässä yhteydessä lukuisia mahdollisuuksia, jotka tulisi hyödyntää.

Toimet kohdistuvat sekä ilmaliikenteeseen että pintaliikenteeseen (raide-, maantie-, ja vesiliikenteeseen).

Ilmaliikenteen osalta:

Pintaliikenteen osalta:

Tämän toimen määrärahat ovat 4 160 miljoonaa euroa.

Yhteiskunta- ja taloustieteet sekä humanistiset tieteet

Tavoitteena on parantaa Euroopan sosioekonomisia haasteita (kasvu, työllisyys, kilpailukyky jne.) koskevaa tietämystä niihin liittyvän politiikan tukemiseksi.

Tämän vuoksi työ perustuu yhteiskunta- ja taloustieteiden sekä humanististen tieteiden tutkimuksen lisäksi myös kansallisiin tutkimusohjelmiin. Työn helpottamiseksi on määrä ottaa käyttöön sopivia tutkimusrakenteita. Aihealueella toteutetaan sekä rajatuille kohderyhmille (etupäässä päätöksentekijöille) että suurelle yleisölle suunnattuja toimia tietämyksen ja tutkimustulosten levittämiseksi (työpajat, konferenssit sekä tulosten levittäminen eri viestintävälineiden avulla).

Toimet muodostuvat ensisijaisesti seuraaviin aiheisiin liittyvästä tutkimuksesta:

Tämän toimen määrärahat ovat 623 miljoonaa euroa.

Turvallisuus ja avaruus

Näihin kahteen alaan liittyy useita erilaisia tavoitteita. Tarkoituksena on:

Turvallisuustutkimuksen pääpaino on siviilisovelluksissa. Tutkimus on luonteeltaan monitieteistä ja keskittyy yhtäältä menetelmien kehittämiseen ja toisaalta teknologian integrointiin, demonstrointiin ja validointiin. Toimet jakaantuvat neljään turvallisuuteen liittyvään tehtäväalueeseen, joista saadaan runsaasti lisäarvoa Euroopan tasolla (terrorismin ja rikollisuuden torjunta, infrastruktuurien ja yleishyödyllisten laitosten turvallisuus, rajaturvallisuus sekä turvallisuuden palauttaminen kriisitilanteessa). Niitä tukee kolme luonteeltaan poikkialaisempaa tehtäväaluetta (turvallisuusjärjestelmien integrointi ja yhteentoimivuus, turvallisuus ja yhteiskunta sekä turvallisuustutkimuksen koordinointi ja jäsentäminen).

Avaruusalaan liittyvänä tavoitteena on valjastaa satelliittiteknologia Euroopan yhteiskunnan palvelukseen (turvallisuus, ympäristö, viestintä) sekä toisaalta tukea avaruustutkimustoimia.

Avaruusalan määrärahat ovat 1 430 miljoonaa euroa ja turvallisuusalan puolestaan 1 400 miljoonaa euroa.

Taustaa

EU on toteuttanut tutkimukseen ja teknologian kehittämiseen liittyvää politiikkaa monivuotisten puiteohjelmien pohjalta vuodesta 1984 saakka. Seitsemäs puiteohjelma on toinen Lissabonin strategian käynnistämistä (2000) seuraava puiteohjelma. Sen on määrä olla keskeinen apuväline Euroopan kasvu- ja työllisyystavoitteiden saavuttamisessa tulevina vuosina. Komissio haluaa kehittää tutkimuspolitiikasta, koulutuksesta ja innovoinnista muodostuvaa "osaamisen kolmiota", jotta osaaminen palvelisi taloudellista dynamiikkaa, sosiaalista kehitystä ja ympäristötavoitteita.

Viitteet

Asiakirja

Voimaantulo - Voimassaolon päättymispäivä

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

EUVL

Neuvoston päätös 2006/971/EY

1.1.2007 - 31.1.2013

-

EUVL L 400, 30.12.2006

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2009, Tutkimuksen seitsemännen puiteohjelman edistymisestä [KOM(2009) 209 lopullinen – ei julkaistu EUVL:ssä].

"Yhteistyö"-erityisohjelmaan sisältyvät tutkimusyhteistyön toteutusvälineet antavat yrityksille ja korkeakouluille mahdollisuuden yhteistyöhön "avoimen innovoinnin" ympäristössä, mikä edistää osaamisen ja teknologian vapaata liikkuvuutta. Eurooppalainen lisäarvo ja eurooppalaiseen tutkimusalueeseen (ERA) kohdistuva jäsentävä vaikutus ovat ratkaisevia kriteerejä ensisijaisia tutkimusaiheita valittaessa, riippumatta toteutusvälineen koosta ja toiminnan laajuudesta.

See also

Viimeisin päivitys 15.01.2010