Kauden 2000-2006 ohjelmia koskevat tarkastetut ohjeelliset suuntaviivat

1) TAVOITE

Tavoitteena on, että nykyisen ohjelmakauden (2000-2006) puolivälissä jäsenvaltioille annetaan mahdollisuus saattaa ohjelma-asiakirjansa ajan tasalle.

2) ASIAKIRJA

Komission tiedonanto, annettu 25 päivänä elokuuta 2003, Rakennerahastot ja niiden yhteensovittaminen koheesiorahaston kanssa - Tarkastetut ohjeelliset suuntaviivat [KOM(2003) 499 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä].

3) TIIVISTELMÄ

Euroopan komissio hyväksyi rakennerahastoja koskevista yleisistä säännöksistä annetun asetuksen mukaisesti ohjeelliset suuntaviivat vuonna 1999. Jäsenvaltiot ottivat niistä mallia laatiakseen omat ohjelma-asiakirjansa kaudeksi 2000-2006.

Vuonna 2003 on tarkoitus arvioida alueellisia ja kansallisia kehittämisohjelmia ja tarkastaa ne, kun niiden toteuttaminen on puolivälissä. Komissio julkaisee tämän tiedonannon tavoitteenaan auttaa jäsenvaltioita tässä asiassa. Vuoden 1999 suuntaviivat ovat kuitenkin edelleen voimassa. Jäsenvaltioille on tarkoitus antaa lisäohjeita, joissa otetaan huomioon monet sellaiset tekijät, jotka vaikuttavat tukien myöntämiseen rakennerahastoista. Näitä tekijöitä ovat taloussuhdanteen huononeminen, jäsenvaltioiden talousarviotilanne sekä yhteisön aluepolitiikkojen kehitys. Sen lisäksi on määritelty myös laajentumiseen liittyvät erityiset suuntaviivat, jotka koskevat tulevien jäsenvaltioiden ohjelmasuunnittelua (esdeenfr) kautta 2004-2006 varten.

Komissio on määritellyt seuraavat päälinjat suuntaviivojen väliarviointia varten:

Jäsenvaltiot antavat aluekehitysohjelmia koskevat muutosehdotuksensa komission arvioitavaksi. Muutosten yhteydessä ajan tasalle on saatettava myös valtiontukijärjestelmien seurantaan liittyvät tulostaulut.

Eurooppa-neuvostoja koskevat komission jatkotoimet

Lissabonin Eurooppa-neuvostossa, joka kokoontui maaliskuussa 2000, valtionpäämiehet määrittelivät Euroopan unionille vuoteen 2010 ulottuvan uuden strategisen tavoitteen: unionista on tultava maailman kilpailukykyisin ja dynaamisin tietoon perustuva talous, joka kykenee ylläpitämään kestävää talouskasvua, luomaan uusia ja parempia työpaikkoja ja lisäämään sosiaalista yhteenkuuluvuutta.

Tavoitteen saavuttaminen antaa mahdollisuuden muuttaa rakennerahastojen ohjelmapainotusta korostamalla entisestään kilpailukykyyn vaikuttavia eri tekijöitä kuten innovaatioita, tutkimusta, ympäristöä, sosiaalista osallisuutta sekä oppimista.

Yhteisön politiikat, joihin Lissabonin Eurooppa-neuvoston tavoitteen oletetaan vaikuttavan, ovat seuraavat:

Yhteisön politiikat, joiden sääntelykehys on muuttunut

Ne yhteisön politiikat, joiden sääntelykehys on muuttunut sen jälkeen, kun vuoden 1999 suuntaviivat annettiin, ovat seuraavat:

Yhteisön politiikat, joiden sääntelykehystä muutetaan parhaillaan

Kaksi politiikan alaa on parhaillaan keskellä suurta muutosta, ja niillä on jatkossa vaikutuksia rakennerahastojen ohjelmasuunnitteluun.

Rakennepoliittisten toimien täytäntöönpanon tehostaminen

Väliarviointi tarjoaa tilaisuuden yksinkertaistaa aluepolitiikan täytäntöönpanoa yhdistämällä väliarvioinnin tulokset. Euroopan komissio on suunnitellut seuraavia muutoksia:

Komission suunnitelman mukaan ohjelma-asiakirjoja muutetaan ainoastaan yhden kerran vuonna 2003, jotta samanaikaisesti voidaan ottaa huomioon ohjelmien väliarviointi ja suoritusvarauksen jako sekä kaikkein tehokkaimpia ohjelmia varten varatut määrärahat. Olivatpa muutokset minkälaisia tahansa, julkiset maksusitoumukset kansallisella ja yhteisön tasolla on joka tapauksessa säilytettävä.

4) täytäntöönpanotoimet

5) jatkotoimet

Viimeisin päivitys 05.12.2005