Euroopan unionin ja ehdokasmaiden kansalaisyhteiskuntien vuoropuhelu

Tässä tiedonannossa määritetään strategiset puitteet Euroopan unionin (EU) ja ehdokasmaiden kansalaisyhteiskuntien vuoropuhelulle. Jäsenmaissa on tiedotettava paremmin liittymisten vaikutuksista, kun taas ehdokasmaissa on tiedotettava paremmin EU:n historiasta, toiminnasta ja arvoista. Tämä vuoropuhelu etenee ja kehittyy liittymisneuvottelujen myötä, ja sitä on ehkä suunnattava uudelleen.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle, annettu 29. kesäkuuta 2005, EU:n ja ehdokasmaiden kansalaisyhteiskuntien vuoropuhelu [KOM(2005) 290 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Komissio aikoo parantaa tiedottamista ja kansalaisten valmistamista, mikä huomattiin viimeisimmän laajentumisen myötä riittämättömäksi. Turkin ja Kroatian kansalaisyhteiskuntien kanssa käytävän vuoropuhelun avulla komissio haluaa lujittaa yhteyksiä ja kokemusten vaihtoa sekä syventää tietämystä ja molemminpuolista yhteisymmärrystä.

Komissio määrittelee kansalaisyhteiskunnan laajimmalla mahdollisella tavalla *. Kuntien ja muiden paikallisten yhteisöjen toivotaan myös osallistuvan keskusteluun.

Vuoropuhelun lähestymistapa on erilainen Kroatian ja Turkin kanssa. Komissio korostaa erityisesti suhteita viimeksi mainitun kanssa. Komissio haluaa tehostaa meneillään olevia toimia ja täydentää niitä uusilla toimilla.

Käynnissä olevien toimien tehostaminen

Kroatia

EU työskentelee Kroatian kansalaisyhteiskunnan kanssa vakautus- ja assosiaatioprosessin puitteissa (vakautus- ja assosiaatiosopimus Kroatian kanssa astui voimaan 1. helmikuuta 2005). Tätä vuoropuhelua vahvistaa Kroatian osallistuminen yhteisön eri ohjelmiin kuten tutkimuksen ja teknologisen kehittämisen kuudenteen puiteohjelmaan ja Tempus -ohjelmaan.

Turkki

Kansalliset ja yhteisön viranomaistahot ovat jo kehittäneet kansalaisyhteiskuntien vuoropuhelun mukaisia kahdenvälisiä toimia Turkin kanssa.

EU rahoittaa jo useita toimenpiteitä, joiden tarkoituksena on

Uudet toimet

Kansalaisyhteiskuntien vuoropuhelun toivotaan kehittyvän pitkällä aikavälillä kansalaisyhteiskuntien ilmaisemien tarpeiden mukaan. Komissio odottaa kansalaisyhteiskunnan toimijoiden olevan aktiivisia vuoropuhelussa.

Kroatia

Vuoropuhelu Kroatian kansalaisyhteiskunnan kanssa kehittyy EU:n ja Kroatian suhteiden syvetessä, alueellisen yhteistyön vahvistuessa sekä alueellisen sovitteluprosessin edetessä. Komissio toivoo vuoropuhelun keskittyvän liittymisprosessin käytännön seurauksiin ja toivoo yhteyksiä rohkaistavan työmarkkinaosapuolien, tiedotusvälineiden, valtiosta riippumattomien järjestöjen ja uskonnollisten yhteisöjen kanssa niin EU:ssa kuin Kroatiassakin.

Turkki

Turkin ja EU:n suhteiden vahvistamiseksi komissio aikoo käynnistää seuraavat toimet:

Komissio tarkentaa, että kansalaisyhteiskuntien vuoropuhelu koskee myös uskontoon liittyviä kysymyksiä, joten kirkot ja muut uskonnolliset järjestöt ja yhteisöt kuuluvat vuoropuhelun piiriin.

Täytäntöönpanomenetelmät

Komissio kuulee säännöllisesti Turkin ja EU:n edustajia, jotka on valittu tehtävään EU-Turkki-suhteiden asiantuntemuksensa vuoksi.

Kuvatut toimet olisi periaatteessa rahoitettava ehdokasmaille tarkoitetun liittymistä valmistelevan tuen määrärahoista, ja rahoitusta voitaisiin täydentää julkisten ja yksityisten organisaatioiden sekä komission tuella. Talousarvio-ohjelmista ehdokasmaat rahoittavat osan, ja liittymistä valmisteleva tuki kattaa osan.

Hankkeiden toteuttamisessa komissio käyttää jo olemassaolevia rakenteita ja resursseja aina kun se on mahdollista. Komissio toivoo, että jäsenmaat keventävät viisumimenettelyään vuoropuheluun osallistuvien Turkin edustajien osalta.

Seuranta ja raportointi

Komissio vastaa toimien ja tuloksien säännöllisestä seurannasta. Tiedot löytyvät Europa-palvelimelta. Erityisesti seurataan EU:n ja Turkin käsityksiä toisistaan strategian suunnan tarkistamiseksi.

Säädöksen keskeiset termit

Viimeisin päivitys 23.01.2007