Euroopan unionin perusoikeuskirjan toteuttaminen käytännössä

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Komission tiedonanto – Strategia perusoikeuskirjan soveltamisen vahvistamiseksi Euroopan unionissa (2020)

Komission tiedonanto – Euroopan unionin strategia perusoikeuskirjan panemiseksi tehokkaasti täytäntöön (2010)

STRATEGIAN TARKOITUS

Euroopan komission vuonna 2020 hyväksytyllä strategialla pyritään tekemään Euroopan unionin (EU) perusoikeuskirjasta todellisuutta kaikille.

Siinä kehotetaan sitoutumaan uudelleen sen varmistamiseen, että EU:n toimielimet ja jäsenvaltiot soveltavat perusoikeuskirjaa täysimääräisesti. Sen perustana on vuoden 2010 strategia.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Komission vuonna 2020 hyväksytyssä strategiassa keskitytään neljään painopisteeseen.

Varmistetaan perusoikeuskirjan tehokas soveltaminen jäsenvaltioissa

Perusoikeuskirja sitoo jäsenvaltioita, kun ne panevat täytäntöön EU:n lainsäädäntöä. Komissio tekee tiivistä yhteistyötä jäsenvaltioiden kanssa ja tukee niitä EU:n lainsäädännön tehokkaassa täytäntöönpanossa ja perusoikeuskirjan täysimääräisessä noudattamisessa. Jäsenvaltioita kehotetaan perustamaan perusoikeuskirjan yhteyspiste helpottamaan koordinointia ja tietojen vaihtamista. Komissio esittää vuodesta 2021 alkaen vuosittain perusoikeuskirjaa koskevan kertomuksen, jossa tarkastellaan perusoikeuskirjan soveltamista EU:n oikeudessa säänneltäviin aloihin.

Parannetaan kansalaisjärjestöjen, oikeuksien puolustajien ja oikeusalan ammattilaisten vaikutusmahdollisuuksia

Kansalaisjärjestöt ja oikeuksien puolustajat ovat elintärkeitä terveelle demokratialle ja kun halutaan, että perusoikeudet toteutuvat ihmisten elämässä. Ne kohtaavat kuitenkin yhä enemmän haasteita.

Komissio seuraa tiiviisti kansalaisyhteiskunnan toimintaan vaikuttavia kansallisia toimenpiteitä, jotka ovat EU:n lainsäädännön vastaisia, ja ryhtyy toimiin niitä vastaan. Joillakin jäsenvaltioilla ei vieläkään ole täysin toimivia kansallisia ihmisoikeusinstituutioita, jotka ovat tärkeitä yhteyksiä hallituksen ja kansalaisyhteiskunnan välillä. Jäsenvaltioita pyydetään perustamaan tällaisia toimielimiä ja varmistamaan, että niillä on keinot toimia täysin riippumattomasti. Komissio aikoo myös edistää perusoikeuskirjaan liittyvää koulutusta tuomareille, muille oikeusalan ammattilaisille ja oikeuksien puolustajille.

Edistetään perusoikeuskirjan käyttämistä suunnannäyttäjänä unionin toimielimille

EU:n toimielinten on noudatettava perusoikeuskirjaa kaikessa toiminnassaan. Komissio parantaa perusoikeuskirjan noudattamista koskevia sisäisiä valmiuksiaan muun muassa verkko-oppimisen, henkilöstöä koskevien päivitettyjen ohjeiden ja koulutusohjelmien avulla. Komissio on valmis tukemaan Euroopan parlamenttia ja neuvostoa sen varmistamiseksi, että ne soveltavat perusoikeuskirjaa työssään tehokkaasti.

Lisätään ihmisten tietoisuutta heidän perusoikeuskirjaan perustuvista oikeuksistaan

Vuonna 2019 teetetyn Eurobarometri-tutkimuksen mukaan vain 42 prosenttia vastaajista oli kuullut perusoikeuskirjasta ja vain 12 prosenttia todella tiesi, mikä se on. Kuusi kymmenestä vastaajasta halusi kuitenkin saada lisätietoja oikeuksistaan ja tietää, keneen ottaa yhteyttä, jos perusoikeuskirjaa rikotaan.

Komissio pyrkii lisäämään tietoisuutta seuraavin keinoin:

Siinä kehotetaan jäsenvaltioita kehittämään aloitteita tietoisuuden lisäämiseksi ja asianomaisten paikallisten elinten ja yksilöiden vaikutusmahdollisuuksien lisäämiseksi.

Tulevat toimet

Komissio aikoo

TAUSTAA

ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Strategia perusoikeuskirjan soveltamisen vahvistamiseksi Euroopan unionissa(COM(2020) 711 final, 2.12.2020).

Komission tiedonanto: Komission tiedonanto: Euroopan unionin strategia perusoikeuskirjan panemiseksi tehokkaasti täytäntöön (COM(2010) 573 final,19.10.2010).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan unionin perusoikeuskirja (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 389–405)

Neuvoston asetus (EY) N:o 168/2007, annettu 15 päivänä helmikuuta 2007, Euroopan unionin perusoikeusviraston perustamisesta (EUVL L 53, 22.2.2007, s. 1–14)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Lasten oikeuksia koskeva EU:n strategia (COM(2021) 142 final, 24.3.2021)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Euroopan demokratiatoimintasuunnitelmasta (COM(2020) 790 final, 3.12.2020)

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Oikeusvaltiokertomus 2020 –Oikeusvaltiotilanne Euroopan unionissa (COM(2020) 580 final, 30.9.2020).

Komission yksiköiden valmisteluasiakirja: Komission yksiköiden valmisteluasiakirja ”Operational Guidance on taking account of Fundamental Rights in Commission Impact Assessments” (Toimintaohjeet perusoikeuksien huomioimiseksi komission vaikutustenarvioinneissa) (SEC(2011) 567 final, 6.5.2011)

Viimeisin päivitys: 09.12.2021