Eurooppalainen ammatillisen liikkuvuuden toimintasuunnitelma (2007–2010)

Toimintasuunnitelmassaan komissio ehdottaa aiempaa yhtenäisempiä toimia työntekijöiden liikkuvuuden edistämiseksi. Neljä keskeistä toiminta-aluetta ovat lainsäädännön ja hallintomenettelyjen kehittäminen, viranomaisten tuki liikkuvuudelle, EURES-verkoston vahvistaminen ja tiedottaminen kansalaisille.

SÄÄDÖS

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle, annettu 6. joulukuuta 2007 – Liikkuvuuden avulla uusia ja parempia työpaikkoja: Eurooppalainen ammatillisen liikkuvuuden toimintasuunnitelma (2007–2010) [KOM(2007) 773 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Vaikka eurooppalaiset tuntuisivat olevan aiempaa halukkaampia liikkumaan työmarkkinoilla, ammatillisen liikkuvuuden kasvu on vähäistä Euroopan unionissa. Syynä tähän ovat epätietoisuus liikkuvuuden tuomista eduista ja siihen liittyvät lukuisat hallinnolliset ja lainsäädännölliset esteet. Siksi työntekijöiden liikkuvuutta on edistettävä uusin toimin. Vastatakseen liikkuvuuden asettamiin uusiin haasteisiin komissio ehdottaakin toimintasuunnitelmaa, jolla on neljä päätavoitetta.

Toimintasuunnitelma 2007–2010

Ensimmäisenä tavoitteena on voimassa olevan lainsäädännön ja hallinnollisten käytänteiden parantaminen. Tällä alalla ehdotetaan neljää toimea:

Joustavuus ja liikkuvuus yhdessä (joustoturva) todennäköisesti edistävät Lissabonin strategiaa, sillä yhä useammille työntekijöille on silloin tarjolla lisää parempia työpaikkoja.

Toisena tavoitteena on varmistaa, että kansalliset sekä alue- ja paikallisviranomaiset edistävät liikkuvuutta kukin omalla tasollaan. Jäsenvaltioiden tehtävänä on:

Alue- ja paikallisviranomaisia, koulutuskeskuksia ja kansalaisyhteiskuntaa kannustetaan poistamaan käytännön esteet ja edistämään ns. oikeudenmukaista liikkuvuutta, jossa noudatetaan työnormeja ja säännöksiä.

EURES in tarjoamien palveluiden kattavuuden ja laadun parantamiseksi työntekijöiden liikkuvuuden alalla on ehdotettu esimerkiksi seuraavia toimia:

Kansalaisten tietoisuutta liikkuvuudesta lisätään kolmenlaisilla toimilla:

Taustaa

Työntekijöiden liikkuvuuden avulla on tarkoitus vastata ikääntyvän yhteiskunnan ja jatkuvasti muuttuvien työmarkkinoiden asettamiin uusiin haasteisiin varsinkin, kun niin työntekijöille kuin työnantajille on EU:ssa laajentumisen myötä tarjolla uusia vaihtoehtoja. Lissabonin strategiassa ja Euroopan työllisyysstrategiassa onkin todettu muodollisesti, että entistä suurempi maantieteellinen ja työpaikasta toiseen tapahtuva liikkuvuus ovat välttämättömiä, jotta voitaisiin mukautua nopeasti muuttuviin työmarkkinoihin. Tämä tiedonanto on jatkoa useille aiemmille aloitteille liikkuvuuden edistämiseksi. Komissio haluaakin hyödyntää kokemuksia, joita on saatu ammattitaitoa ja liikkuvuutta koskevasta vuoden 2002 toimintasuunnitelmasta ja Euroopan työntekijöiden liikkuvuuden teemavuodesta 2006.

Viimeisin päivitys 22.05.2008