Nuorten saaminen täysipainoisemmin mukaan koulutukseen, työelämään ja yhteiskunnan toimintaan

Varauduttaessa väestön ikääntymiseen nuorten kouluttaminen ja työllistäminen ovat suuria haasteita kaikille Euroopan kansalaisille. Nuorten integroiminen yhteiskuntaan tapahtuu investoimalla enemmän nuorten koulutukseen, terveyteen, nuorten aktiiviseen kansalaisuuteen ja toimenpiteisiin, joilla edistetään siirtymistä koulutuksesta työelämään.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle, annettu 5. syyskuuta 2007, Nuorten saaminen täysipainoisemmin mukaan koulutukseen, työelämään ja yhteiskunnan toimintaan [KOM(2007) 498 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Nuorten yleisten olosuhteiden kehitys Euroopan unionissa (EU) on laimea. Komissio korostaa, että on tarpeen investoida jo varhaisemmassa vaiheessa ja enemmän eurooppalaisiin nuoriin, jotta edistettäisiin heidän sosiaalista osallisuuttaan.

Vuonna 2005 luotiin nuorisopolitiikan puitteet eurooppalaisessa nuorisosopimuksessa (esdeenfr), mutta sillä ei ole pystytty puuttumaan nuorisoon kohdistuviin haasteisiin tarpeeksi tehokkaasti. Tässä tiedonannossa painotetaan, kuinka tärkeää on kiinnittää enemmän huomiota nuoriin sosiaalista osallisuutta edistävässä politiikassa ja uudistetussa Lissabonin kasvu- ja työllisyysstrategiassa.

Komissio ehdottaa monialaista strategiaa, joka edellyttää poliittisten toimijoiden ja eri sidosryhmien välistä yhteistyötä yhteisön tasolla sekä kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla. Tämä strategia näkyy useina aloitteita, joiden tarkoituksena on rohkaista jäsenvaltioita saamaan nuoret täysipainoisemmin mukaan yhteiskunnan toimintaan luomalla yhteyksiä koulumaailman ja työelämän välille.

Nuorten koulutus ja työelämään siirtyminen

Nuorten työelämään pääseminen perustuu pääasiallisesti koulutusjärjestelmään. Lähes joka kuudes nuori lopettaa koulunkäynnin EU:ssa. Oppilailla on huomattavia puutteita perustaidoissa (luku- ja laskutaidossa), ja usein koulutus ei vastaa työmarkkinoiden tarpeita, mikä vaikeuttaa myös työelämään siirtymistä.

Jotta koulutusjärjestelmä pystyisi antamaan nuorille riittävät valmiudet työmarkkinoille pääsemiseksi ja valmistaisi heitä elinikäiseen oppimiseen, komissio kehottaa jäsenvaltioita:

Nuoret ja työllisyys

EU:ssa joka kolmas nuori (1524-vuotiaat) on työttömänä vielä vuoden kuluttua opintojensa päättämisestä. Nuorten työttömyysaste on liian korkea, mikä on voimavarojen hukkaamista. Nuorilla on yli kaksinkertainen todennäköisyys joutua työttömiksi kuin nuorilla aikuisilla (2529-vuotiaat). Nuoret naiset ovat yliedustettuina tässä ryhmässä.

Nuorten työmarkkinoille siirtymisen nopeuttamiseksi, komissio kehottaa jäsenvaltioita:

Sosiaalisen osallisuuden edistäminen

Nuorten sosiaalinen osallisuus ja työelämään siirtyminen täydentävät toisiaan. Tähän liittyen komissio kehottaa jäsenvaltioita:

Nuorten aktiivinen kansalaisuus

Nuorten aktiivista osallistumista yhteiskuntaan voitaisiin edistää seuraavasti:

Tausta

Tällä tiedonannolla syvennetään eurooppalaisen nuorisosopimuksen tärkeimpiä toimenpiteitä ja viitataan työllisyyspolitiikan suuntaviivoihin ja sosiaalipoliittisen ohjelman tavoitteisiin.

Komission toiminta perustuu nuorisopolitiikan kehykseen, jota on luotu valkoisesta kirjasta " EU:n nuorisopolitiikan uudet tuulet " lähtien.

Viimeisin päivitys 27.11.2007