Aikuiskoulutus: Oppia ikä kaikki

Kansalaisten yleistä osaamistasoa nostamalla voidaan parantaa heidän ammatillisia mahdollisuuksiaan ja edesauttaa köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen ehkäisemistä. Tämän vuoksi komissio kannustaa aikuiskoulutusta tarkastelevassa tiedonannossaan jäsenvaltioita moninkertaistamaan ja vakiinnuttamaan aikuisille tarjottavat koulutusmahdollisuudet ja asettamaan ne kaikkien kansalaisten saataville.

SÄÄDÖS

Komission tiedonanto neuvostolle, annettu 23. lokakuuta 2006, aikuiskoulutuksesta [KOM(2006) 614 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Elinikäisen oppimisen edistäminen on osa talouskasvuun, kilpailukykyyn ja sosiaaliseen osallisuuteen tähtäävän Lissabonin strategian tavoitteita. Vaikka elinikäisen oppimisen merkitys tunnustetaan EU:n jäsenvaltioissa, aikuisopiskelijoiden nykyinen määrä Euroopassa on jäsenvaltioiden vahvistamaa tavoitetta pienempi. Komissio kannustaa tiedonannollaan jäsenvaltioita huolehtimaan aikuiskoulutusjärjestelmiensä laadusta ja kansalaistensa yleisestä osaamistasosta.

Paremmalla aikuiskoulutuksella voidaan ratkaisevasti kehittää Euroopan kansalaisten ammatillista kouluttautumista ja edistää työmarkkinoilla muita heikommassa asemassa olevien sosiaalista osallisuutta. Tällaisia ryhmiä ovat esimerkiksi maahanmuuttajat ja ikäihmiset, ja heidän määränsä Euroopassa kasvaa jatkuvasti. Lisäksi aikuiskoulutuksen kehittäminen tuo merkittävää etua sekä yhteisöille että yksilöille. Kansalaisten yleistä osaamistasoa nostamalla voidaan vaikuttaa myönteisesti talouden tunnuslukuihin esimerkiksi tuottavuuden tai työttömyysasteen osalta samoin kuin muun muassa kansalaisten osallistumista, rikollisuutta ja terveydenhuoltomenoja kuvaaviin yhteiskunnallisiin indikaattoreihin.

Haasteisiin vastaaminen

Komissio on määrittänyt seuraavat elinikäisen oppimisen tehostamiseen liittyvät haasteet:

Aikuiskoulutustarjontaa parantamalla jäsenvaltiot voivat vahvistaa työmarkkinoilla usein muita heikommassa asemassa olevien kansalaisten kielellistä ja kulttuurista sekä ammatillista osaamista. Jäsenvaltioiden on toteutettava tällaisia hankkeita hyödyntämällä mahdollisimman paljon olemassa olevia voimavaroja. Tätä varten niiden on parannettava hankkeisiin osallistuvien toimijoiden välistä koordinointia. Toimijoina ovat eri tasojen poliittiset päättäjät sekä kaikki kumppanit, jotka osallistuvat toimintalinjojen suunnitteluun ja toteuttamiseen. Koordinoinnin merkitys voi olla tärkeä, kun määritellään ensisijaiset tavoitteet, kehitetään toimintalinjoja ja käydään keskustelua mahdollisten kumppaneiden kanssa. Aikuiskoulutuksen perusrakenteita ja aikuiskoulutusohjelmien tarjontaa voidaan parantaa myös Euroopan rakennerahastojen tuella.

Toimet

Komissio erottaa viisi toimityyppiä, joiden avulla jäsenvaltioissa voidaan vastata edellä mainittuihin haasteisiin.

- opetusmenetelmät: aikuisopiskelijoita varten on muokattava heille sopivat opetusmenetelmät ja -materiaalit, ja heidän on voitava sopia kouluttajien kanssa selkeistä tavoitteista sekä opiskelun tukipalveluresursseista;

- opetushenkilöstön laatu: aikuiskouluttajan ammatti on tunnustettava ja sen arvostusta on parannettava tukemalla aikuiskouluttajien ammatillista kehitystä ja varmistamalla työstä saatava oikeudenmukainen korvaus;

- koulutuksen tarjoajien laatu: viranomaisten on sitouduttava varmistamaan laadukas opetus käyttämällä laatustandardeja ja laadunvarmistusjärjestelmiä;

- toteutuksen laatu: koulutuksen toteuttamisen laatua voidaan olennaisesti parantaa sarjalla rinnakkaistoimenpiteitä, joihin kuuluvat muun muassa opiskelupaikkojen saatavuus, lastenhoitomahdollisuudet ja joustavat opetusjärjestelyt.

Komissio aikoo laatia tämän tiedonannon pohjalta toimintasuunnitelman vuoden 2007 loppuun mennessä.

Tausta

Tietoon perustuvan yhteiskunnan edistämiseen tähtäävän Lissabonin strategian mukaisesti komissio on tukenut eurooppalaisen elinikäisen oppimisen alueen toteuttamista ensimmäisellä asiaa koskevalla tiedonannollaan vuonna 2001.

Myös neuvosto on osaltaan edistänyt Lissabonin strategian mukaisen tavoitteen saavuttamista vuonna 2002 antamallaan päätöslauselmalla. Vuoden 2007 loppuun mennessä laaditaan tähän tiedonantoon perustuva toimintasuunnitelma, jossa otetaan huomioon Sokrates - ja Grundtvig -ohjelmista saadut kokemukset.

Viimeisin päivitys 17.05.2007