Ammattitaitoa ja liikkuvuutta koskeva toimintasuunnitelma

Euroopan työmarkkinat voivat toimia asianmukaisesti vain silloin, kun kansalaiset voivat liikkua vapaasti työstä tai ammatista sekä maasta toiseen tai alueelta toiselle. Komission tehtävänä on varmistaa, että perustamissopimuksissa määritelty työntekijöiden vapaa liikkuvuus jäsenvaltioiden välillä taataan ja että se toimii käytännössä. Ammatilliseen liikkuvuuteen kuuluvat olennaisena osana ammattitaidon kehittämistoimet, joilla torjutaan EU:n taloutta jarruttavaa ammattitaitovajetta. Toimintasuunnitelman tarkoituksena on varmistaa, että Euroopan työmarkkinat ovat kaikille avoimet ja saavutettavat vuoteen 2005 mennessä.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle - Ammattitaitoa ja liikkuvuutta koskeva komission toimintasuunnitelma, annettu 13. helmikuuta 2002 [KOM(2002) 72 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Toimintasuunnitelmalla vastataan haasteisiin, joita työntekijöiden lisääntyvä ammatillinen liikkuvuus (eli työpaikan vaihtaminen) Euroopan unionin köyhemmiltä alueilta varakkaammille alueille asettaa. Vuonna 2000 vain noin 0,1 % yhteisön väestöstä asui virallisesti muussa kuin kotimaassaan ja vuonna 1999 vain 1,2 % muutti asumaan toiselle alueelle. Vähäinen maantieteellinen liikkuvuus on erityisen vakavaa silloin, kun se rajoittaa ammatillista liikkuvuutta heikommin kehittyneillä alueilla.

Toimintasuunnitelmassa kartoitetaan kolme tärkeintä haastetta, jotka on ratkaistava ja jotka liittyvät ammatillisen liikkuvuuden puutteeseen, maantieteellisen liikkuvuuden vähäisyyteen ja liikkuvuutta koskevan tiedonsaannin vaikeuteen. Lisäksi siinä esitetään toimia, jotka olisi toteutettava ensisijaisesti.

Ensisijaiset toimet

Komissio pyrkii toteuttamaan toissijaisuusperiaatetta noudattaen ensisijaisesti toimia, jotka vastaavat ammatillisen liikkuvuuden, maantieteellisen liikkuvuuden ja tiedon puutteen asettamiin haasteisiin.

Jotta Euroopan työntekijöiden liikkuvuutta voitaisiin lisätä merkittävästi vuoteen 2005 mennessä, komissio ehdottaa seuraavia ensisijaisia toimia:

Ammatillisen liikkuvuuden vahvistaminen ja ammattitaidon kehittäminen edellyttävät seuraavaa:

Maantieteellisen liikkuvuuden helpottaminen edellyttää seuraavaa:

Työllisyysmahdollisuuksia koskevan tiedottamisen ja avoimuuden parantaminen edellyttää seuraavaa:

Komissio arvioi vuosittain toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa keväällä kokoontuvan Eurooppa-neuvoston yhteydessä.

Tausta

Lissabonissa maaliskuussa 2000 vahvistetut tavoitteet eli työllisyyden määrän ja laadun parantaminen, sosiaalisen yhteenkuuluvuuden vahvistaminen sekä tietoon perustuvan eurooppalaisen alueen luominen edellyttävät pätevää ja joustavaa työvoimaa sekä entistä avoimempia työmarkkinoita. Toimintasuunnitelmassa kehotetaan jäsenvaltioita, yrityksiä ja työntekijöitä vastaamaan paremmin työmarkkinoiden uusiin vaatimuksiin ja asetetaan jäsenvaltioiden hallituksille lyhyen aikavälin konkreettinen tavoite: eurooppalaisen sairausvakuutuskortin luominen.

Uusia eurooppalaisia työmarkkinoita koskevalla tiedonannolla käynnistettiin liikkuvuutta koskeva keskustelu Tukholmassa maaliskuussa 2001 kokoontuneessa Eurooppa-neuvostossa, ja sen tuloksena komissio antoi korkean tason asiantuntijaryhmälle tehtäväksi laatia raportin, joka muodostaa pohjan toimintasuunnitelmalle.

Tässä asiakirjassa on hyödynnetty uusia yhteisön aloitteita, joilla pyritään luomaan eurooppalainen elinikäisen oppimisen alue ja edistämään kansalaisten liikkuvuutta (ks. erityisesti liikkuvuutta koskeva neuvoston ja Euroopan parlamentin suositus ja siihen liittyvä toimintasuunnitelma, jonka jäsenvaltiot ovat hyväksyneet).

Jotta EU:ssa pystyttäisiin toteuttamaan entistä avoimemmat ja saavutettavammat työmarkkinat vuoteen 2005 mennessä, komissio ehdottaa, että tämä toimintasuunnitelma otettaisiin huomioon Euroopan työllisyysstrategian seuraavan tarkistuksen yhteydessä ja kaikissa aloitteissa, joilla edistetään eurooppalaisen elinikäisen oppimisen alueen luomista.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission kertomus neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle - Loppuraportti ammattitaitoa ja liikkuvuutta koskevan komission toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta, annettu 25. tammikuuta 2007 [KOM(2007) 24 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä]. Komissio arvioi toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa vuoden 2004 kertomuksen, jonka mukaisia tiettyjä toimia on jo toteutettu, sekä uusien kasvun ja työllisyyden yhdennettyjen suuntaviivojen (2005 - 2008) pohjalta. Toimintasuunnitelmalla pyritään siihen, että kaikille avoimien ja saavutettavien eurooppalaisten työmarkkinoiden toteuttamisessa edistytään seuraavissa asioissa:

Siitä huolimatta on vielä ratkaistava useita haasteita, jotta toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa voitaisiin vahvistaa ja varmistaa, että kansalaiset tiedostavat ammatilliset ja maantieteelliset muutokset ja etenkin oikeutensa ja mahdollisuutensa. Pääasiallisia haasteita ovat:

Euroopan parlamentin ja neuvoston suositus 2006/961/EY, annettu 18 päivänä joulukuuta 2006 , koulutukseen liittyvästä valtioiden rajat ylittävästä liikkuvuudesta yhteisössä: Liikkuvuutta koskeva eurooppalainen laatuperuskirja (esdeenfr) [EUVL L 394, 30.12.2006].

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle - Raportti ammattitaitoa ja liikkuvuutta koskevan komission toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta, annettu 6. helmikuuta 2004 [KOM(2004) 66 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

Yleinen talouskasvun hidastuminen (vuonna 2002 EU:n BKT:n kasvuvauhti oli noin 1 prosentti ja vuonna 2003 talouden odotettu kasvuvauhti oli 0,8 %), joka merkitsee avoimien työpaikkojen määrän vähentymistä, saattaa vähentää halukkuutta vaihtaa työpaikkaa ja vaikuttaa näin kielteisesti liikkuvuutta koskeviin kokonaislukuihin. Työnantajansa palveluksessa alle vuoden työskennelleiden prosenttiosuus vuonna 2002 (16,4 %) oli pienempi kuin vastaava prosenttiosuus vuonna 2000 (17,5 %).

Raportissa arvioidaan nykytilanteen myönteisiä ja kielteisiä näkökohtia ja korostetaan, että ammatillisen liikkuvuuden osalta on pystytty hyödyntämään neuvoston hyväksymiä vertailuarvoja, jotka olisi saavutettava vuoteen 2010 mennessä, ja tutkintotodistusten avoimuutta ja siirrettävyyttä edistävää Europass-todistusta. Vaikka tutkintotodistusten tunnustamisen järkiperäistämistä ja työntekotarkoituksessa tapahtuvaa maahanmuuttoa koskevien direktiiviluonnosten valmistelussa on edetty hitaasti, maantieteellistä liikkuvuutta suosivien olosuhteiden osalta on siitä huolimatta edistytty erityisesti eurooppalaisen sairausvakuutuskortin (esdeenfr) ja sosiaaliturvaoikeuksien paremman yhteensovittamisen ansiosta. Lisäksi on kannustettu avoimeen tiedottamiseen tarjolla olevista työpaikoista sellaisilla edistysaskelilla kuin eurooppalaisen ammatillisen liikkuvuuden portaalin (EN) avaaminen, liikkuvuutta koskevan tiedotuskampanjan käynnistäminen ja Eures-verkoston uudenaikaistaminen.

Komissio korostaa myös kasvavaa merkitystä, joka näille kysymyksille on annettu nykyisissä työllisyyspolitiikan suuntaviivoissa sekä Koulutus 2010 -työohjelmaa koskevassa työssä. Neuvoston 22. heinäkuuta 2003 hyväksymässä Euroopan uudessa työllisyysstrategiassa kehotetaan jäsenvaltioita muun muassa parantamaan ammattitaidon ja -pätevyyden tunnustamista ja avoimuutta, sosiaaliturva- ja eläkeoikeuksien siirrettävyyttä, tarjoamaan asianmukaisia kannustimia vero- ja etuusjärjestelmissä ja ottamaan huomioon maahanmuuttoon liittyvät työmarkkinanäkökohdat. Strategiassa edellytetään myös, että vuoteen 2005 mennessä työnhakijoiden olisi kaikkialla EU:ssa pystyttävä saamaan tietoa kaikista jäsenvaltioiden työnvälityspalveluissa ilmoitetuista avoimista työpaikoista. Jäsenvaltioita kannustetaan lisäksi panemaan täytäntöön laajat elinikäisen oppimisen strategiat, jotka liittyvät läheisesti koulutusjärjestelmien tuleviin tavoitteisiin.

Lopuksi raportissa todetaan, että seuraavista lisätoimista voisi olla hyötyä:

Edelleen on tärkeää jatkaa työtä ammatillisen ja maantieteellisen liikkuvuuden esteiden poistamiseksi.

Neuvoston päätöslauselma (esdeenfr), annettu 3 päivänä kesäkuuta 2002, ammattitaidosta ja liikkuvuudesta [EYVL C 162, 6.7.2002].

Viimeisin päivitys 28.06.2007