Korkeakouluopetuksen laatu

Euroopalla on johtava asema maailmassa koulutuksen alalla. Huipputason ylläpitämiseksi Euroopan opetusministerit suosittelivat laadun arviointi- ja varmistusmekanismien käyttöönottoa korkeakoulujärjestelmissä.

SÄÄDÖS

Neuvoston suositus 98/561/EY,annettu 24 päivänä syyskuuta 1998, eurooppalaisesta yhteistyöstä korkeakouluopetuksen laadun arvioinnissa.

TIIVISTELMÄ

Vuonna 1998 Euroopan unionin (EU) jäsenvaltiot sopivat selkeiden laadunarviointi- ja laadunvarmistusjärjestelmien perustamisesta korkeakoulutuksen alalle. Jotta korkeakouluopetuksen laatu voitaisiin turvata kunkin maan edellytysten mukaisesti ja ottaa huomioon eurooppalainen ulottuvuus ja kansainväliset vaatimukset, sovittiin, että järjestelmissä on oltava seuraavat pääpiirteet:

Vuonna 2006 Euroopan parlamentti ja neuvosto antoivat yhteisen suosituksen, jossa kehotettiin ottamaan käyttöönsisäinen laadunvarmistusjärjestelmä Bergenissä Bolognan prosessin yhteydessä hyväksyttyjen standardien ja ohjeistojen mukaisesti sekä perustamaan Euroopan laadunvarmistuselinten rekisteri (EQAR). Suosituksessa kehotettiin jäsenvaltioita antamaan korkeakoululaitoksille mahdollisuus valita EQAR-rekisteriin merkittyjen laadunvarmistus- ja akkreditointielinten joukosta sen, joka parhaiten vastaa niiden tarpeita ja profiilia edellyttäen, että menettely on niiden kansallisen lainsäädännön mukainen tai saanut hyväksynnän kansallisilta viranomaisilta.

Kertomukset 3 vuoden välein

Korkeakoulutuksen laadunarvioinnin kehityksen seuraamiseksi laaditaan kertomuksia. Vaikka kehitys on ollut hyvää, on myös havaittu joitakin puutteita. Vuoden 2014 kertomus paljastaa puutteita siinä, miten laadunvarmistuksella tuetaan korkea-asteen koulutuksen uudistuksia, kuten koulutuksen saatavuuden, työllistymisen ja kansainvälistymisen tai tohtorikoulutuksen ja inhimillisten voimavarojen strategioiden parantamista. Näiden puutteiden korjaamiseksi laadunvarmistuksen on tuettava sisäisen laatukulttuurin luomista korkeakouluissa sen sijaan, että se jää pelkäksi rasti ruutuun -menettelyksi.

On luotava laadunvarmistusta koskeva alakohtainen lähestymistapa ja selvitettävä, voitaisiinko kaikille aloille määrittää tiettyjä samoja perusperiaatteita ja ohjeita, joita voitaisiin soveltaa kaikkiin tutkintoihin.

Suunnitellut toimet

Toimet, joilla tehostetaan eurooppalaista yhteistyötä elinikäiseen oppimiseen liittyvän laadunvarmistuksen osalta:

VIITTEET

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Suositus 98/561/EY

-

-

EYVL L 270, 7.10.1998

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston suositus 2006/143/EY eurooppalaisen yhteistyön jatkamisesta korkea-asteen koulutuksen laadun varmistamisessa [EUVL L 64, 4.3.2006].

Komission kertomus neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopanj talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle korkea-asteen koulutuksen laadunvarmistuksessa tapahtuneesta edistyksestä [KOM(2009) 487 lopullinen 21.9.2009].

Komission kertomus Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle korkea-asteen koulutuksen laadunvarmistuksessa tapahtuneesta edistyksestä [COM(2014) 29 final 28.1.2014 - ei julkaistu EUVL:ssä].

Neuvoston päätelmät koulutusta tukevasta laadunvarmistuksesta, annettu 20 päivänä toukokuuta 2014 [EUVL C 183, 14.6.2014].

Viimeisin päivitys 06.07.2014