Työntekijöiden liikkuvuus: lisäeläkeoikeuksien hankkimisen ja säilyttämisen parantaminen

Ehdotuksen tavoitteena on vähentää esteitä, jotka haittaavat vapaata liikkuvuutta jäsenvaltioiden välillä ja ammatillista liikkuvuutta jäsenvaltion sisällä, optimoimalla lisäeläkeoikeuksien hankkimiseen liittyviä ehtoja ja yhdenmukaistamalla uinuviin eläkeoikeuksiin ja hankittujen oikeuksien siirtämiseen liittyviä sääntöjä. Lisäksi sillä pyritään parantamaan työntekijöille annettavia tietoja liikkuvuuden vaikutuksista lisäeläkeoikeuksiin.

EHDOTUS

Yhteisön Lissabon-ohjelman toteuttaminen: ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi lisäeläkeoikeuksien siirrettävyyden parantamisesta.

TIIVISTELMÄ

Ehdotuksessa säädetään neljästä keskeisestä toimenpiteestä, joilla suojellaan Euroopan unionin (EU) sisällä muuttavien työntekijöiden lisäeläkeoikeuksia *.

Jos direktiivi hyväksytään, sitä ei sovelleta:

Eläkeoikeuksien hankkimista koskevat ehdot

Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet seuraavien seikkojen varmistamiseksi:

Jäsenvaltioiden on toteutettava tarvittavat toimenpiteet, joilla

Tiedottaminen

Ehdotuksella täydennetään ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoavien laitosten toiminnasta ja valvonnasta (es de en fr) annettua direktiiviä 2003/41/EY tiedottamisen osalta. Sillä halutaan varmistaa, että kaikille (mahdollisesti) lähteville työntekijöille, olivatpa nämä jäseniä tai ei, annetaan tietoja työsuhteen päättämisen vaikutuksista lisäeläkeoikeuksiin.

Aktiiviset jäsenet voivat pyynnöstä saada tietoja, jotka koskevat

Lykätyn etuuden saajat voivat pyynnöstä saada tietoja, jotka koskevat

Vähimmäisvaatimukset

Tällä ehdotuksella varmistetaan oikeuksien tason säilyttäminen.

Jäsenvaltiot voivat antaa tai pitää voimassa edullisempia säännöksiä kuin mitä tässä ehdotuksessa on säädetty.

Direktiivin täytäntöönpano ei saa missään tapauksessa johtaa jäsenvaltioissa voimassa olevan lisäeläkeoikeuksien hankkimisen ja säilyttämisen tason heikentämiseen.

Täytäntöönpano

Jäsenvaltioiden on annettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät lait, asetukset ja hallinnolliset määräykset viimeistään 2 vuotta tämän direktiivin hyväksymisen jälkeen tai varmistettava, että työmarkkinaosapuolet antavat tarvittavat määräykset saman ajan kuluessa.

Lisäeläkejärjestelmien eroavaisuuksien vuoksi jäsenvaltiot voivat hyödyntää viiden vuoden lisäaikaa (alkuperäisen täytäntöönpanoa koskevan kahden vuoden määräajan lisäksi) pannakseen täytäntöön tietyt säännökset (odotusaika), jotka saattavat olla liian rajoittavia lyhyellä aikavälillä.

Kertomus

Komissio laatii jäsenvaltioiden toimittamien tietojen perusteella kertomuksen vuosi sen jälkeen, kun täytäntöönpanoa koskevan kahden vuoden määräaika tämän direktiivin hyväksymisestä on kulunut. Sen jälkeen kertomus laaditaan joka viides vuosi.

Tausta

Tarkistetussa Lissabonin strategiassa samoin kuin sosiaalipoliittisessa ohjelmassa (2006–2010) korostetaan liikkuvuuden merkitystä työntekijöiden ja yritysten sopeutumiskyvyn parantamisessa ja työmarkkinoiden joustavuuden lisäämisessä.

Väestörakenteen ikääntymiseen liittyvien ongelmien vuoksi jäsenvaltiot vahvistavat lisäeläkejärjestelmien merkitystä vanhuutta koskevien vakuutusten kattamisessa.

Näin ollen on erityisen tärkeää vähentää lisäeläkejärjestelmistä johtuvia liikkuvuuden esteitä.

Ensimmäinen askel tähän suuntaan otettiin vuonna 1998 annetulla (es de en fr) direktiivillä, joka koski lisäeläkeoikeuksien säilyttämistä. Direktiivillä pyrittiin takaamaan maasta toiseen muuttavien henkilöiden oikeus yhdenvertaiseen kohteluun.

Tällä ehdotuksella halutaan täydentää vuoden 1998 tekstiä. Työmarkkinaosapuolia on kuultu kahdessa vaiheessa, ja eläkekomitea on ollut niissä tiiviisti mukana.

Säädöksen avainsanat

Viitteet ja menettelyt

Ehdotus:

EUVL

Menettely

COM(2005) 507

-

Yhteispäätösmenettely COD/2005/0214

Viimeisin päivitys 27.11.2007