Lissabonin sopimus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Lissabonin sopimus Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja Euroopan yhteisön perustamissopimuksen muuttamisesta

SOPIMUKSEN TARKOITUS

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Toimielimiä koskevat muutokset

Euroopan parlamentti

Eurooppa-neuvosto

Eurooppa-neuvosto koostuu valtion- tai hallitusten päämiehistä, mikä lisää jatkuvuutta ja johdonmukaisuutta EU:ssa. Se on virallisesti tunnustettu EU:n toimielin, joka määrittelee EU:n yleiset poliittiset suuntaviivat ja painopisteet.

Se valitsee puheenjohtajan määräenemmistöllä 30 kuukauden mittaiseksi kaudeksi, joka voidaan uusia kerran. Tällä korvataan aiempi kuuden kuukauden kiertävä tehtävä.

Neuvosto

Neuvosto soveltaa uusia määräenemmistösääntöjä lainsäädäntöä hyväksyessään. Enemmistöön vaaditaan vähintään 55 prosenttia EU-maista, jotka edustavat vähintään 65:tä prosenttia EU:n väestöstä. Jotta ehdotus torjuttaisiin, vähintään neljän maan on oltava sitä vastaan.

Neuvoston istunnot ovat julkisia, kun se keskustelee ja äänestää lainsäädäntöluonnoksista.

Euroopan komissio

Komission puheenjohtaja

EU:n tuomioistuin

Sen toimivalta ulottuu kaikille EU-politiikan aloille yhteistä ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa lukuun ottamatta.

Euroopan keskuspankki (EKP)

EKP tunnustetaan nyt virallisesti EU:n toimielimeksi, sillä se luetellaan Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 13 artiklassa.

Yhteinen ulko- ja turvallisuuspolitiikka

Lissabonin sopimuksella

Muut muutokset

EU-politiikat

Aiempi pilarirakenne on korvattu uudella toimivallan jaolla seuraavasti:

Demokratian vahvistaminen

Lissabonin sopimuksella

EU:sta eroaminen

Lissabonin sopimuksessa määrätään ensimmäisen kerran muodollisesta menettelystä, jos EU-maa haluaa erota EU:sta (SEU:n 50 artikla – katso 50 artiklan mukaisia neuvotteluja Yhdistyneen kuningaskunnan (1) kanssa koskeva tiivistelmä).

MISTÄ ALKAEN SOPIMUSTA SOVELLETAAN?

Sopimus allekirjoitettiin 13. joulukuuta 2007, ja se tuli voimaan 1. joulukuuta 2009.

TAUSTAA

Lissabonin sopimus perustuu suurelta osin Euroopan perustuslaista tehtyyn sopimukseen. Perustuslain tarkoituksena oli korvata EU:n perustamissopimukset yhdellä tekstillä. Se allekirjoitettiin Roomassa 29. lokakuuta 2004. Tullakseen voimaan kaikkien (silloisten) 27 EU-maan piti ratifioida se (17 ratifioi). Se kuitenkin torjuttiin Ranskassa ja Alankomaissa vuonna 2005 pidetyissä kansanäänestyksissä.

Lissabonin sopimuksella muutetaan näitä sopimuksia, kuten Amsterdamin ja Nizzan sopimuksilla tehtiin. Sillä sisällytetään suurin osa toimielinuudistuksista ja poliittisista uudistuksista, jotka esitettiin perustuslakisopimuksessa.

KESKEISET TERMIT

Demokraattinen yhdenmukaisuus: EU:n on noudatettava kansalaistensa yhdenmukaisuuden periaatetta, jonka mukaan sen toimielimet, elimet ja laitokset kohtelevat kansalaisia yhdenmukaisesti (SEU:n 9 artikla).
Edustuksellinen demokratia: Euroopan parlamentti edustaa suoraan EU:n kansalaisia EU:n tasolla.
Osallistava demokratia: EU:n kansalaisilla on oikeus osallistua EU:n päätöksentekoon ja olla vuorovaikutuksessa EU:n toimielinten kanssa esimerkiksi sellaisten kansalaisjärjestöjen kanssa käytävän vuoropuhelun avulla, joihin he kuuluvat.

ASIAKIRJA

Lissabonin sopimus Euroopan unionista tehdyn sopimuksen ja Euroopan yhteisön perustamissopimuksen muuttamisesta, allekirjoitettu Lissabonissa 13 päivänä joulukuuta 2007 (EUVL C 306, 17.12.2007, s. 1–271)

Viimeisin päivitys: 15.12.2017



(1) Yhdistynyt kuningaskunta eroaa Euroopan unionista, ja siitä tulee 1.2.2020 alkaen kolmas maa (EU:n ulkopuolinen maa).