Katastrofienvalmiuksien vahvistaminen

Euroopan unioni (EU) aikoo ottaa käyttöön uuden strategian luonnonkatastrofien sekä ihmisten aiheuttamien katastrofien hoitamisessa. Strategialla pyritään parantamaan toimien koordinointia ja olemassa olevien välineiden käyttöä.

SÄÄDÖS

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle, annettu 26 päivänä lokakuuta 2010 – ”Kohti parempaa Euroopan katastrofiapua: pelastuspalvelun ja humanitaarisen avun rooli” (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) (KOM(2010) 600 lopullinen – Ei julkaistu EUVL:ssä).

TIIVISTELMÄ

Komissio tekee useita ehdotuksia vahvistaakseen Euroopan unionin (EU) katastrofivalmiuksia luonnonkatastrofien tai ihmisten aiheuttamien katastrofien varalta. EU auttaa katastrofiuhreja sekä EU:n jäsenvaltioissa että muualla maailmassa.

Tällä uudella strategialla pyritään helpottamaan asiantuntijoiden ja resurssien mobilisointia pelastuspalvelun ja humanitaarisen avun alalla.

Ehdotukset perustuvat Lissabonin sopimuksen kahteen uuteen määräykseen. Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 196 artikla antaa EU:lle valtuudet kehittää katastrofitapausten koordinointia Euroopan tasolla, ja SEUT 122 artiklassa määrätään yhteisvastuun hengessä tapahtuvasta taloudellisesta avustuksesta.

Avun johdonmukaisuus

Uusi strategia perustuu humanitaarisen avunannon ja pelastuspalvelun yhdistämiseen. Samassa yhteydessä on perustettava uusi hätäapukeskus komission humanitaarisen avun ja pelastuspalveluasioiden pääosaston (ECHO) (EN) yhteyteen. Sen on tarkoitus toimia yhdessä pelastuspalveluista ja humanitaarisesta avusta vastaavien EU-maiden viranomaisten kanssa sekä yhteistyössä Euroopan ulkosuhdehallinnon (EUH) (DE) (EN) (FR) ja EU:n lähetystöjen kanssa kolmansiin maihin kohdistuvan avun osalta.

Komissio pyrkii myös parempaan koordinointiin Yhdistyneiden Kansakuntien (YK) kanssa etenkin tiedonvaihdon avulla. Tiedonvaihdon laatu varmistetaan kehittämällä järjestelmä, jossa useantasoiset yhteyspisteet aina kansalliselle tasolle saakka toimivat verkossa olevien viestintävälineiden, kuten CECIS-järjestelmän avulla ja toimittamalla tietoja reaaliajassa.

Toiminnan tehokkuus

Strategialla pyritään parantamaan toimien tehokkuutta seuraavin keinoin:

Komissio ehdottaa myös EU:n katastrofiavun näkyvyyden parantamista uuden viestintästrategian avulla.

See also

Viimeisin päivitys 09.02.2011