Unionin kansalaisuus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 20 artikla

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 9 artikla

ARTIKLOJEN TARKOITUS

Unionin kansalaisuudesta määrätään Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 20 artiklassa ja Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU) 9 artiklassa. Jokainen, jolla on jonkin EU:n jäsenvaltion kansalaisuus, on myös unionin kansalainen. Tämä oikeus on näin ollen kirjattu Euroopan unionin (EU) perussopimuksiin, ja se on tärkeä tekijä eurooppalaisen identiteetin rakentumisessa. Unionin kansalaisuus ei korvaa jäsenmaan kansalaisuutta, vaan täydentää sitä ja antaa ihmisille tiettyjä oikeuksia. Näitä oikeuksia täsmennetään perussopimuksissa ja perusoikeuskirjassa.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Lissabonin sopimuksen myötä otettiin käyttöön uusi kansalaisia koskeva osallistumisen muoto: kansalaisaloite. Sen avulla miljoona kansalaista vähintään seitsemästä eri jäsenvaltiosta voi pyytää komissiota ehdottamaan lainsäädäntöä kaikilla aloilla, joilla sillä on valtuudet toimia.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu versio – Seitsemäs osa – Yleiset määräykset ja loppumääräykset – 20 artikla (aiempi EY-sopimuksen 17 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 56–57)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – II osasto – Määräykset toimielimistä – 9 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 20)

Viimeisin päivitys: 30.06.2021