EU:n meriturvallisuus: alusten tarkastamista ja merenkulun viranomaisten toimia koskevat säännöt ja standardit

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/15/EY alusten tarkastamiseen ja katsastamiseen valtuutettuja laitoksia sekä merenkulun viranomaisten asiaan liittyviä toimia koskevista yhteisistä säännöistä ja standardeista

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Siinä vahvistetaan säännöt ja edellytykset, joiden mukaisesti Euroopan unionin (EU) maa voi lippuvaltiona valtuuttaa hyväksytyn laitoksen* suorittamaan puolestaan lakisääteisiä tarkastuksia ja myöntämään todistuskirjoja.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Hyväksyttyjen laitosten valtuuttaminen

EU-maiden on varmistettava, että niiden viranomaiset panevat täytäntöön asiaa koskevat kansainväliset yleissopimukset*, jotka koskevat niiden lipun alla purjehtivien alusten tarkastamista ja niiden todistuskirjojen myöntämistä.

EU-maa voi valtuuttaa laitoksia suorittamaan kaikki tai osan lakisääteisiin todistuskirjoihin liittyvistä tarkastuksista ja katsastuksista ja antamaan tai uusimaan niihin liittyvät todistuskirjat*. Se voi antaa nämä tehtävät ainoastaan hyväksytyille laitoksille.

Lastialuksen radioturvallisuuskirjan osalta nämä tehtävät voidaan kuitenkin antaa hyväksytylle yksityiselle laitokselle, jolla on riittävä asiantuntemus ja pätevä henkilökunta.

EU-maa ei voi kieltäytyä valtuuttamasta hyväksyttyä laitosta. Maa voi kuitenkin päättää rajoittaa valtuutettujen laitosten määrää avoimesti ja puolueettomasti määriteltyjen kriteerien perusteella.

EU:n ulkopuolisissa maissa sijaitsevat laitokset voidaan tunnustaa EU:n tasolla, minkä jälkeen EU-maiden hallinnot voivat valtuuttaa ne. Näissä tapauksissa voidaan pyytää vastavuoroista valtuutusjärjestelyä.

Yhteistyösuhteet

Kun EU-maa valtuuttaa hyväksytyn laitoksen, se luo siihen ”yhteistyösuhteen”. Sitä säädellään sopimuksella, joka sisältää taloudellista vastuuta, laitoksen hoitamia tehtäviä koskevia määräajoin suoritettavia tarkastuksia, alusten satunnaisia ja yksityiskohtaisia tarkastuksia sekä luokitusta koskevien tietojen pakollista ilmoittamista (aluksen ”luokituksella” tarkoitetaan samantyyppisten alusten ryhmää) koskevia lausekkeita. Valtuutetuilta laitoksilta saatetaan edellyttää, että niillä on paikallinen edustaja kyseisessä maassa.

EU-maiden on ilmoitettava luomistaan yhteistyösuhteista Euroopan komissiolle.

EU-maa voi keskeyttää tai peruuttaa hyväksytyn laitoksen valtuutuksen voimassaolon, jos se katsoo, että laitos ei enää täytä tehtäviensä suorittamisen edellytyksiä.

Valvonta

EU-maiden on varmistettava, että niiden puolesta toimivat hyväksytyt laitokset suorittavat tehtävänsä tehokkaasti. Niiden olisi valvottava laitoksia joka toinen vuosi ja ilmoitettava valvonnan tuloksista EU-maille ja komissiolle.

Tarkastaessaan aluksia satamavaltiona EU-maan on ilmoitettava komissiolle ja muille EU-maille, jos

EU-maan tulee ilmoittaa ainoastaan tapauksista, joissa alukset aiheuttavat vakavan uhan turvallisuudelle ja ympäristölle tai joiden osalta on näyttöä hyväksytyn laitoksen toimineen erityisen piittaamattomasti. Kyseisille laitoksille on ilmoitettava asiasta, jotta ne voivat ryhtyä tarvittaviin korjaustoimenpiteisiin.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 17. kesäkuuta 2009 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 17. kesäkuuta 2011 mennessä.

TAUSTAA

Direktiivi hyväksyttiin samaan aikaan kuin asetus (EY) N:o 391/2009 alusten tarkastamis- ja katsastamislaitoksia koskevista yhteisistä säännöistä ja standardeista. Nämä instrumentit kumoavat direktiivin 94/57/EY. Asetuksella luodaan EU:n tasoinen lupajärjestelmä, jotta EU-maa voi myöntää hyväksytylle laitokselle vaaditun valtuutuksen direktiivin 2009/15/EY mukaisesti.

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Hyväksytty laitos: laitos, joka on hyväksytty alusten tarkastamis- ja katsastamislaitoksia koskevista yhteisistä säännöistä ja standardeista annetun asetuksen (EY) N:o 391/2009 mukaisesti (ks. Taustaa).
Kansainväliset yleissopimukset: 1. marraskuuta 1974 tehty kansainvälinen yleissopimus ihmishengen turvallisuudesta merellä (SOLAS 74) lukuun ottamatta sen liitteessä olevaa XI-2 lukua; 5. huhtikuuta 1966 tehty kansainvälinen lastiviivasopimus; 2. marraskuuta 1973 tehty kansainvälinen yleissopimus alusten aiheuttaman meren pilaantumisen ehkäisemisestä (MARPOL) sekä sen pöytäkirjat ja muutokset sekä asiaan liittyvät, kaikkia jäsenvaltioita sitovat säännöstöt päivitettyinä versioina lukuun ottamatta IMO:n asiakirjojen täytäntöönpanosäännöstön toisen osan kappaleita 16.1, 18.1 ja 19 sekä IMO:n hyväksyttyjä laitoksia koskevan säännöstön toisen osan osioita 1.1, 1.3, 3.9.3.1, 3.9.3.2 ja 3.9.3.3.
Lakisääteinen todistuskirja: kansainvälisten yleissopimusten mukaisesti lippuvaltion antama tai sen puolesta annettu todistuskirja.
Luokitustodistus: hyväksytyn laitoksen sääntöjen ja menettelyjen mukaisesti myönnetty todistus aluksen soveltuvuudesta erityiseen tarkoitukseen tai käyttöön.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/15/EY, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, alusten tarkastamiseen ja katsastamiseen valtuutettuja laitoksia sekä merenkulun viranomaisten asiaan liittyviä toimia koskevista yhteisistä säännöistä ja standardeista (EUVL L 131, 28.5.2009, s. 47–56)

Direktiiviin 2009/15/EY myöhemmin tehdyt muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 391/2009, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, alusten tarkastamis- ja katsastamislaitoksia koskevista yhteisistä säännöistä ja standardeista (EUVL L 131, 28.5.2009, s. 11–23)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 19.02.2021