2000-luvun taloudellinen ja poliittinen kumppanuus

Euroopan komission ehdotuksilla pyritään laatimaan Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen suhteita koskeva yhteinen strategia, joka aloitetaan talouskumppanuudesta. Yleisenä tavoitteena on edistää transatlanttista kauppaa ja sijoitustoimintaa sekä talouskasvua. Ehdotuksilla pyritään vauhdittamaan ja lujittamaan vuonna 1998 aloitettua transatlanttista talouskumppanuutta sekä syventää tätä yhteistyötä uusilla aloitteilla.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille sekä Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle, annettu 18 päivänä toukokuuta 2005: EU:n ja Yhdysvaltojen kumppanuuden lujittaminen ja nykyistä avoimemmat markkinat 2000-lukua varten (KOM(2005) 196, ei julkaistu EUVL:ssä).

TIIVISTELMÄ

Euroopan komissio haluaa löytää uusia ulottuvuuksia Euroopan unionin (EU) ja Yhdysvaltojen talouskumppanuudelle. Tarkasteltaessa uudelleen kokonaisvaltaista kumppanuutta, jonka tavoitteena on luoda esteettömät markkinat, ehdotuksissa keskitytään aluksi lähinnä kauppaan ja sijoituksiin, koska niiden määrä on maailmanlaajuisesti katsottuna suurin EU:n ja Yhdysvaltojen välisissä suhteissa. Vuonna 2003 tavaroiden ja palvelujen kauppa oli arvoltaan lähes 600 miljardia euroa ja kyseessä olivat erityisesti ulkomaiset suorat sijoitukset.

Tältä pohjalta pyritään lisäämään kasvua ja työllisyyttä poistamalla kaupan ja sijoitusten esteet ottaen samalla huomioon kestävän kehityksen periaatteet. Komission ehdotusten tavoitteena on myös tarjota uusi kehys, jonka avulla voidaan vastata yhteisiin haasteisiin kuten kansainväliseen kilpailuun.

Transatlanttisen kumppanuuden toimivuuden parantaminen

Komissio tekee aloitteita transatlanttisen kumppanuuden toimivuuden parantamiseksi kolmella alalla: sääntely, osaaminen ja innovointi sekä rajamuodollisuudet.

Sääntelyn alalla tehdyt aloitteet nojaavat ennen kaikkea poliittisen yhteistyöhön, jota on tarkoitus laajentaa yhä useammille aloille transatlanttisten markkinoiden edistämiseksi. Poliittisen yhteistyön tavoitteena on terveen kilpailun varmistaminen tarkoin määritellyn sääntelykehyksen avulla huomattavan laajalle kaupalle sekä korkeatasoinen kuluttajansuoja.

Joustavuutta kuitenkin tarvitaan, sillä yhtä toimintamallia ei voida soveltaa kaikilla aloilla. Yhteistyö vaihtelee tietojenvaihdosta sitovien määräysten antamiseen, ja siinä hyödynnetään sekä virallisia että epävirallisia suhteita.

EU:n ja Yhdysvaltojen yhteistyön lujittamiseksi olisi suunniteltava myös muita sääntelyä koskevia aloitteita, joilla poistetaan kaupan esteitä ja edistetään näin kilpailukykyä, kuten

Osaamisen ja innovoinnin alan aloitteilla lisätään EU:n ja Yhdysvaltojen talouksien kasvua ja yhdentymistä. Aloitteet koskevat seuraavia aloja:

Syyskuun 11. päivän 2001 terrori-iskujen jälkeen on otettu käyttöön uusia rajamuodollisuuksiin liittyviä turvatoimia. Komissio katsoo, että on tärkeää löytää tasapaino tiukentuneiden turvallisuusvaatimusten sekä avoimen ja turvallisen kaupan ja matkustajaliikenteen jatkumisen välillä.

Sovitettaessa yhteen kauppa ja turvallisuusvaatimukset transatlanttiset markkinat perustuvat suurelta osin vastavuoroisuuden ja vastavuoroisen tunnustamisen periaatteisiin. Näitä periaatteita sovelletaan seuraavasti:

Poliittinen tahto ratkaisevana tekijänä

Uusi transatlanttinen toimintaohjelma [EN], joka perustettiin vuonna 1995, olisi uudistettava. Sen keskeiset tavoitteet on saavutettu useilla aloilla: EU:n ja Yhdysvaltojen välinen kauppa on vilkastunut. Aiemmin vain vähäisessä määrin toisiinsa yhteydessä olleiden toimijoiden välillä on aloitettu säännöllinen vuoropuhelu. Yhteistyö on lisääntynyt myös ulkopolitiikkaan liittyvissä kysymyksissä.

Taloudellisella yhteistyöllä on kuitenkin rajansa, varsinkin osallistumisessa toisen osapuolen viranomaisten lainsäädäntö- tai muuhun sääntelytyöhön. EU:n ja Yhdysvaltojen vuoropuhelu on kärsinyt myös riittämättömästä poliittisesta sitoutumisesta ja joskus siitä, että EU on ymmärretty väärin.

Näin ollen mikään tässä tiedonannossa esitetyistä taloudellista aloitteista ei voi johtaa tuloksiin ilman todellista poliittista tahtoa, joka voisi konkretisoitua esimerkiksi seuraavin tavoin:

Jotta todellinen vuoropuhelu olisi mahdollista, olisi transatlanttisia suhteita kehitettävä strategisemmiksi ja tuloksellisemmiksi niin, että ne ilmentävät yhteistä näkemystä demokraattisemmasta, rauhallisemmasta ja vauraammasta kansainvälisestä järjestyksestä. Tätä varten voitaisiin laatia uudistettu transatlanttinen julistus, jossa korostetaan yhteisiä arvoja ja vahvistetaan painopisteet yhteistä toimintaa varten, perustana sen tunnustaminen, että EU ja Yhdysvallat ovat taloudellisesti hyvin riippuvaisia toisistaan.

Taustaa

Tämä tiedonanto liittyy Dromoland Castlessa Irlannissa vuonna 2004 pidetyssä EU:n ja Yhdysvaltojen huippukokouksessa annettuun osapuolten talouskumppanuuden lujittamista koskevaan julistukseen [EN]. Huippukokouksen osallistujat esittivät kokouksessa ajatuksiaan mahdollisuuksista syventää transatlanttista taloudellista yhdentymistä. EU:n ja Yhdysvaltojen suhteita voidaan siis elvyttää lujittamalla niiden välistä kumppanuutta.

Komissio ehdottaa, että annetaan talouspoliittinen julistus ja aloitetaan poliittinen seuranta, jotta sitoumukset voidaan toteuttaa tekemällä sitovia sopimuksia.

Komissio aloitti yhteisen talouspoliittisen julistuksen valmistelun käynnistämällä vuonna 2004 julkisen kuulemismenettelyn tässä tiedonannossa käsiteltyjen alojen määrittämiseksi tarkemmin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

EU:n ja Yhdysvaltojen Washingtonin huippukokouksessa 20. kesäkuuta 2005 antama julistus, joka koskee aloitetta transatlanttisen taloudellisen yhdentymisen ja kasvun lujittamiseksi [EN] (pdf). EU ja Yhdysvallat vakuuttavat haluavansa poistaa kaupan ja sijoitustoiminnan esteitä sekä edistää kasvua ja innovointia. Tämä tukee transatlanttisten markkinoiden yhdentymistä sekä laajentaa yritysten toimintamahdollisuuksia.

Kumppanit luettelevat julistuksessa kymmenen kohtaa eli alaa, joilla olisi toteutettava toimia ja jotka on esitetty yksityiskohtaisesti julistuksen liitteessä:

Näiden toimien toteuttaminen kuuluu yhteistyökumppaneiden korkeille viranomaisille, joiden laatimien työohjelmien soveltamista arvioidaan EU:n ja Yhdysvaltojen huippukokouksissa. Lisäksi kumppanuutta pyritään lujittamaan kannustetamalla lainsäätäjiä yhteistyöhön ja kuulemaan alan toimijoita.

Viimeisin päivitys 19.06.2006