Afrikan maatalouden edistäminen

Euroopan unioni pyrkii tukemaan Afrikan maatalouden kehitystä osana pitkäaikaista kehitysyhteistyötä, jota tehdään alueellisella ja koko mantereen laajuisella tasolla myös afrikkalaisten järjestöjen kanssa. Tämä tuki mahdollistaa maatalouden kasvun vahvistamisen erityisesti maatalouspolitiikkoja ja hallintoa parantamalla.

Kehitysyhteistyön painopiste on Saharan eteläpuolisessa Afrikassa, jossa maatalouden kehitys on keskeisin edellytys köyhyyden ja nälänhädän vähentämistä koskevien vuosituhannen kehitystavoitteiden saavuttamiseksi.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, annettu 24 päivänä heinäkuuta 2007 - Afrikan maatalouden edistäminen - Ehdotus koko mantereen tasolla ja aluetasolla tehtävästä yhteistyöstä maatalouden kehittämiseksi Afrikassa [KOM(2007) 440 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Maatalous * ja maaseudun kehittäminen ovat ratkaisevan tärkeitä köyhyyden vähentämiseksi ja vuosituhannen kehitystavoitteiden (ns. vuosituhattavoitteiden) (MDG) saavuttamiseksi Afrikassa. Maataloudella on keskeinen asema mantereen taloudellisen kasvun kannalta, sillä se muodostaa kolmasosan bruttokansantuotteesta (BKT) ja on suurin työllistäjä. Toisaalta maatalouteen liittyy näkökohtia, jotka vaikuttavat elintarviketurvallisuuteen, kohtuuhintaisten sosiaalipalvelujen tarjontaan maaseudulla sekä ekosysteemien ja luonnon monimuotoisuuden säilymiseen.

Tukeakseen Afrikan maatalouden kehitystä Euroopan unioni (EU) ehdottaa yhteistyökehyksen perustamista Afrikan unionin (AU) kanssa koko mantereen ja alueellisella tasolla. Yhteistyössä painotetaan alueellisten ja koko mantereen käsittävien järjestöjen valmiuksien lisäämistä ja institutionaalista vahvistamista, ja sillä täydennetään ja tehostetaan maatalouden kehitystä kansallisella tasolla. Yleisellä tasolla julkisella sektorilla pitäisi olla vahvempi rooli maatalouden alalla. Sen pitäisi mm. varmistaa asianmukainen sääntely ja puuttua markkinoiden heikkoon toimintaan.

Yhteistyön lähtökohtana ovat kehityspolitiikkaa koskevan konsensuksen periaatteet ja Afrikka-strategia. Lisäksi perustana ovat AU:n ja Nepad-kumppanuusohjelman (EN) (FR) käynnistämässä Afrikan maatalouden kokonaisvaltaisessa kehittämisohjelmassa (CAADP) (EN) esitetyt prioriteetit. Yhteistyöhön vaikuttavat myös pyrkimys avunantajien toiminnan yhdenmukaistamiseen Pariisin julistuksen (DE) (ES) (EN) (FR) (PT) (pdf) periaatteiden mukaisesti sekä johdonmukaisuus EU:n muiden politiikan alojen kanssa (erityisesti maatalous -, kalastus -, kauppa -, kuluttajansuoja - ja energiapolitiikka).

CAADP:n painopisteiden perusteella komissio ehdottaa yhteistyötä seuraavilla aloilla:

Yhteistyön käytännön toteutukseen osallistuvat monet kumppanit, kuten AU:n komissio, NEPAD ja alueelliset talousyhteisöt.

Yhteistyötä koordinoidaan seuraavilla kolmella tasolla:

Yhteistyön seurannasta vastaavat CAADP-kumppanuusfoorumi ja Afrikan kumppanuusfoorumi (APF (EN) (FR)). GDPRD vastaa rahoittajien rahoittamien hankkeiden ja ohjelmien seurannasta sekä toiminnan johdonmukaisuudesta ja yhteensovittamisesta.

Maatalousalan kehitysyhteistyötä koskevien strategisten suuntaviivojen tarkoituksenmukaisuutta arvioidaan mm. samalla tavalla kuin EU:n ja AU:n koko yhteistyöohjelmaa.

Keskeiset termit

Viimeisin päivitys 07.11.2007