EU:n ja Afrikan välinen infrastruktuurikumppanuus

Afrikka tarvitsee perusinfrastruktuurit niin taloudellista kasvua kuin inhimillistä ja sosiaalista kehitystäkin varten. Komissio käynnistää kumppanuuden Afrikan kanssa laajojen infrastruktuuriverkkojen kehittämiseksi. Kumppanuus on myös keskeinen osa joulukuussa 2006 hyväksyttyä Euroopan unionin Afrikka-strategiaa.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, annettu 13. heinäkuuta 2007 - Afrikan yhteenliittäminen: EU:n ja Afrikan välinen infrastruktuurikumppanuus [KOM(2006) 376 lopullinen - Ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Afrikan nykyiset infrastruktuurit

Heikot mahdollisuudet liikennevälineiden, telepalveluiden ja energian käyttöön sekä juomaveden saantiin jarruttavat merkittävällä tavalla köyhyyden vähentämistä ja vuosituhannen kehitystavoitteiden (ns. vuosituhattavoitteiden) (MDG) saavuttamista Afrikassa. Asianmukaisten infrastruktuurien ja niihin liittyvien palvelujen kehittäminen lisää taloudellista kasvua, vilkastuttaa kauppaa ja edistää alueellista yhdentymistä.

Afrikan liikennejärjestelmät eivät ole juurikaan kehittyneet, sillä henkilöiden ja tavaroiden liikkuminen perustuu pääasiassa tieliikenteeseen, jossa yhteydet ja palvelut ovat riittämättömiä. Mantereella on runsaasti energialähteitä, mutta niitä hyödynnetään tehottomasti. Vesivarat ovat jakautuneet epätasaisesti ja kausivaihtelut ovat suuria. Pääosalla väestöstä ei ole saatavillaan juomavettä eikä perusjätevesihuollon palveluja. Myös telepalvelujen käyttö on kallista eikä niitä ole tasapuolisesti saatavilla. Tämän vuoksi afrikkalaisten digitaalinen kuilu on maailman syvin.

Afrikan valtioiden hallitukset ja Euroopan unionin (EU) jäsenvaltiot supistivat 90-luvulla vähitellen infrastruktuurien kehittämiseen mantereella myönnettyjä varoja. Lisäinvestoinnit ovat kuitenkin osoittautuneet välttämättömiksi. EU:n tarkoituksena on jatkaa komission, Afrikan valtioiden hallitusten ja muiden avunantajien välisen yhteistyön avulla jo saavutettua edistystä. Esimerkiksi päätieverkoston ja merisatamien parantaminen on edistänyt kaupan kehittymistä ja talouden alueellista yhdentymistä.

Kumppanuudella vastataan haasteisiin

Jotta näihin haasteisiin voitaisiin vastata, EU käynnistää Afrikan kanssa kumppanuuden laajojen infrastruktuuriverkkojen kehittämiseksi mantereella. Kumppanuus perustuu EU:n Afrikka-strategiaan ja Afrikan unionin (AU) ja NEPAD-kumppanuusohjelman (New Partnership for Africa's Developement) infrastruktuuria koskevassa lyhyen aikavälin toimintasuunnitelmassa (i-STAP) määriteltyihin tavoitteisiin.

Kumppanuus keskittyy pääasiassa seuraaviin infrastruktuureihin, jotka mahdollistavat koko mantereen laajuisten ja alueellisten yhteyksien luomisen:

Kumppanuus tarjoaa tukea sekä aineellisiin infrastruktuureihin tehtäville investoinneille ja instituutioiden ja valmiuksien kehittämistoimenpiteille että kansallisen tason politiikoille ja sääntelyjärjestelmille.

Afrikka voi myös hyödyntää kokemuksia, jotka EU on saanut alueellisten infrastruktuurien kehittämisestä Euroopan laajuisiksi verkoiksi (TEN). Erityisen hyödyllisiä ovat menetelmä painopistehankkeiden määrittämiseksi ja periaatteet, joiden avulla voidaan päästä sopimukseen sääntelypuitteiden lähentämisestä.

Kumppanuuden yhteydessä toteutettavien toimenpiteiden lähtökohtana on pyrkimys koko mantereen ja alueiden tasolla tehtävien investointien sekä infrastruktuurien kansallisten kehittämisstrategioiden ja köyhyyden vähentämisstrategioiden väliseen johdonmukaisuuteen. Kumppanuus toimiikin kolmella tasolla:

Kumppanuuden yhteydessä toteutettavien hankkeiden rahoitus perustuu useampaan lähteeseen:

Jotta kumppanuuden menestyminen voidaan varmistaa, tehokas koordinointi komission, jäsenvaltioiden ja muiden aloitteiden ja kansainvälisten organisaatioiden (kuten Maailmanpankki ja EIP) välillä on tarpeen. Koordinaatiolla on täydennettävä avunsaajien omavastuullisuutta hankkeista. Erityisen tärkeää on hallitusten poliittinen sitoutuminen hyvään hallintoon kaikilla infrastruktuurin aloilla. Myös yksityissektorin osallistumista kumppanuuteen kannustetaan.

Asiakirjan avainluvut

Viimeisin päivitys 31.10.2007