Rahoitusta innovaatioon ja yrittämiseen (Euroopan investointirahasto)

 

TIIVISTELMÄ

Euroopan investointirahasto (EIR) tukee pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yritykset) tarjoamalla riskirahoitusta. Sen osakkaita ovat Euroopan investointipankki (EIP), Euroopan unioni (EU), jota edustaa Euroopan komissio, sekä julkiset ja yksityiset rahoituslaitokset tällä hetkellä 15 EU-maasta ja Turkista.

PERUSSÄÄNNÖN TARKOITUS

Siinä määritetään

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Johtoelimet

EIR:n toimintaa johtavat ja sen hallinnosta vastaavat yhtiökokous, hallitus ja toimitusjohtaja.

Hallituksen puheenjohtaja valitaan jäsenten keskuudesta määräenemmistöllä. Päätökset hyväksytään ääntenenemmistöllä edellyttäen, että saapuvilla on vähintään puolet hallituksen jäsenistä

EIR:n toiminta

Euroopan investointirahasto (EIR) on osa Euroopan investointipankkiryhmää. Sen keskeisenä tehtävänä on tukea Euroopan mikroyrityksiä sekä pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yritykset) helpottamalla rahoituksen saatavuutta. EIR suunnittelee ja kehittää riskipääomaa ja kasvupääomaa sekä vakuuksia ja mikrorahoitusvälineitä, jotka on tarkoitettu erityisesti tälle markkinasegmentille. Tässä asemassaan EIR vaalii EU:n tavoitteita yrittäjyyden, kasvun, innovaation, tutkimuksen ja työllisyyden alalla.

EIR:n tilit tarkastaa riippumaton ulkopuolinen tilintarkastaja. EIR:n tilintarkastuslautakunta koostuu kolmesta Euroopan investointipankin, Euroopan komission ja rahoituslaitosten osakkeenomistajien kunkin valitsemasta jäsenestä, ja yhdestä varajäsenestä, jonka nimeävät vuorollaan kukin kolmesta osakkeenomistajaryhmästä. Yhtiökokous nimeää jäsenet, ja ne ovat sille vastuuvelvollisia. Valvontaelimen asemassa toimiva tilintarkastuslautakunta vahvistaa vuosittain, että sen parhaan tiedon ja käsityksen mukaan EIR:n toiminta on suoritettu perussäännön ja työjärjestyksen mukaan ja että annetut tilinpäätökset antavat oikean ja riittävän kuvan EIR:n taloudellisesta asemasta varojen ja velkojen suhteen ja sen toiminnan tuloksesta kyseiseltä tilivuodelta.

EIR:n kokonaissitoumukset eivät saa ylittää kolme kertaa merkityn osakepääoman määrää takaustoiminnan osalta. Perussäännön 26 artiklan mukaan yhtiökokous voi korottaa tätä enimmäismäärää siten, että sen määrä on enintään kahdeksan kertaa merkitty osakepääoma. Yhtiökokous päättää määrästä pääomasijoitusten osalta.

Riita-asioista EIR:n ja sen tuensaajien välillä päätetään toimivaltaisissa kansallisissa tuomioistuimissa tai välimiesmenettelyssä. EIR:n toimielinten toimintatapoja koskevat riita-asiat kuuluvat Euroopan unionin tuomioistuimen toimivallan piiriin.

Pöytäkirjaa Euroopan unionin erioikeuksista ja vapauksista (Pöytäkirja N:o 7) sovelletaan EIR:n toimielinten jäseniin ja henkilökuntaan.

Euroopan strategisten investointien rahasto

Yhteistyössä Euroopan unionin kanssa toimivat EIR ja EIP ovat keskeisessä asemassa Euroopan investointiohjelmassa ja Euroopan strategisten investointien rahaston (ESIR) perustamisessa. Vuonna 2015 käynnistetyn ESIR:n tavoitteena on aktivoida yksityistä rahoitusta sellaisia strategisia investointeja varten, joita ei voida rahoittaa pelkillä markkinoilla. ESIR on vastuussa rahoitustoimien täytäntöönpanosta pk-yritysten ja markkina-arvoltaan keskisuurten yritysten hyväksi (eli yritysten, joissa on 250–3 000 työntekijää) ESIR:n pk-osuuden nojalla.

TAUSTAA

EIR perustettiin vuonna 1994 ja sen päätoimipaikka on Luxemburgissa.

SÄÄDÖS

Euroopan investointirahaston perussääntö, jonka yhtiökokous on hyväksynyt 14 päivänä kesäkuuta 1994 ja jota on muutettu yhtiökokouksen päätöksellä 19 päivänä kesäkuuta 2000, 30 päivänä marraskuuta 2007, 8 päivänä maaliskuuta 2012 ja 27 päivänä toukokuuta 2014 (EUVL C 95, 21.3.2015, s. 22–31)

Viimeisin päivitys: 19.10.2015