Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisen edistäminen: suuntaviivat

Euroopan unioni asettaa suuntaviivat, joiden tarkoituksena on edistää kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamista sen suhteissa kolmansiin maihin.

ASIAKIRJA

Euroopan unionin suuntaviivat kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisen edistämiseksi [EUVL C 327, 23.12.2005].

TIIVISTELMÄ

Vapauden, ihmisoikeuksien kunnioittamisen ja oikeusvaltion periaatteille perustuvan Euroopan unionin tavoitteena on mm. edistää kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamista.

Annettujen suuntaviivojen tarkoituksena on esittää, mitä välineitä EU:lla ja sen elimillä on käytössään kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisen edistämiseksi kolmansissa maissa ja kyseisissä maissa olevien valtiosta riippumattomien sidosryhmien keskuudessa.

Kansainvälinen humanitaarinen oikeus

Kansainvälisen humanitaarisen oikeuden – jota kutsutaan myös nimellä ”aseellisia konflikteja koskeva oikeus” tai ”sodan oikeussäännöt” – tavoitteena on suojella niitä, jotka eivät ota osaa tai eivät enää suoraan ota osa vihollisuuksiin. Sen tarkoituksena on myös säännellä sodankäynnin keinoja ja menetelmiä. Kansainvälinen humanitaarinen oikeus perustuu kansainvälisiin yleissopimuksiin ja kansainväliseen tapaoikeuteen ja sitä voidaan soveltaa kaikkiin aseellisiin konflikteihin, joiden ei tarvitse olla kansainvälisiä, sekä aseellisesta konfliktista johtuviin miehitystilanteisiin.

Edellä mainittu erottaa sen kansainvälisestä ihmisoikeuslainsäädännöstä, jota sovelletaan kaikkiin sellaisiin henkilöihin, jotka kuuluvat asianomaisen valtion lainkäyttövaltaan sekä rauhan että konfliktin aikana. Kuitenkin kumpaakin lainsäädäntöä voidaan soveltaa erityistilanteissa.

Tiettyjä vakavia ihmisoikeusrikkomuksia voidaan pitää sotarikoksina. Sellaisissa tapauksissa yksilöt ovat henkilökohtaisessa vastuussa. Valtioiden on valvottava, että kyseisten rikosten oletetut tekijät saadaan tuomittaviksi kansallisissa tai kansainvälisissä tuomioistuimissa (kansainvälinen rikostuomioistuin).

Toimintaa koskevat suuntaviivat

Konkreettisten toimien täytäntöönpanemiseksi suuntaviivoissa määrätään kertomusten, arviointien ja toimintasuositusten laatimisesta sekä erityisesti seuraavista:

EU:lla on kansainvälisen humanitaarisen oikeuden noudattamisen edistämiseksi käytössään useita toimintakeinoja suhteissaan kolmansiin maihin:

Tausta

Suuntaviivat täydentävät neuvoston kansainvälistä tuomioistuinta koskevaa yhteistä kantaa sekä ihmisoikeusvuoropuhelua, kidutusta, lasten asemaa aseellisissa konflikteissa ja ihmisoikeuksien puolustajia koskevia [FR] EU:n suuntaviivoja ja politiikkoja.

Viimeisin päivitys 10.06.2008