Biologiset ja toksiiniaseet

Joulukuun 12. ja 13. päivänä 2003 kokoontunut Eurooppa-neuvosto hyväksyi joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen strategian, joka koskee erityisesti biologisten ja toksiiniaseiden torjuntaa. Yhteistä toimintaa koskevassa asiakirjassa vahvistetaan EU:n tuki biologisten ja toksiiniaseiden kieltosopimukselle ja asetetaan tavoitteeksi edistää sen maailmanlaajuista täytäntöönpanoa ja avustaa sopimusvaltioita sen täytäntöönpanossa.

ASIAKIRJA

Neuvoston yhteinen toiminta 2006/184/YUTP, 27 päivältä helmikuuta 2006, biologisten aseiden kieltosopimuksen tukemiseksi joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian puitteissa [EUVL L 65, 7.3.2006].

TIIVISTELMÄ

Biologisten ja toksiiniaseiden kieltosopimus (kieltosopimus) (EN) allekirjoitettiin yhtä aikaa Moskovassa, Washingtonissa ja Lontoossa 10. huhtikuuta 1972, ja se tuli voimaan 26. maaliskuuta 1975. Kieltosopimuksessa kielletään sen tyyppisten tai sellaisten määrien mikrobien tai muiden biologisten agenssien, joita ei voida pitää oikeutettuina ennaltaehkäiseviin, suojaaviin ja muihin rauhanomaisiin tarkoituksiin nähden, kehittäminen, tuotanto, varastointi, hankkiminen tai säilyttäminen.

Kesäkuuhun 2005 mennessä kieltosopimuksen oli allekirjoittanut 171 maata, joista 155 hallitusta oli ratifioinut sen (EN).

Joukkotuhoaseiden leviämisen vastaisen EU:n strategian III luvussa todetaan kieltosopimuksen merkitys ja tarve löytää tapoja, joilla voidaan vahvistaa kieltosopimuksen sääntöjen täytäntöönpanon avoimuus.

Tätä varten EU hyväksyi toimintasuunnitelman, jonka tarkoituksena on herättää uudelleen kiinnostus luottamusta lisääviin toimiin ja tehostaa niiden käyttöä. Tietojenvaihto vuosikertomusten avulla edellyttää luottamusta lisäävien toimien soveltamista. Mainitussa asiakirjassa EU haluaa myös parantaa YK:n 15 vuotta vanhaa tutkintamekanismia, jota käytetään biologisten ja toksiiniaseiden oletetun käytön tutkimuksiin.

EU tukee biologisten ja toksiiniaseiden kieltosopimusta edistämällä seuraavien kahden tavoitteen toteutumista:

EU tukee kahta, yhteisen toiminnan liitteessä yksityiskohtaisesti kuvattua hanketta:

Toiminnan täytäntöönpanon arvioitu kokonaiskesto on 1,5 vuotta ja arvioidut kokonaiskustannukset 867 000 euroa.

Taustaa

Hyväksyttyään yhteisen toiminnan EU tarkasti näkemyksensä ja antoi yhteisen kannan biologisten aseiden kieltosopimuksen tarkistuskonferenssista vuonna 2006. Yhteisessä kannassa korostetaan vielä kerran, että EU:n tavoitteena on lujittaa edelleen yleissopimusta bakteriologisten (biologisten) ja toksiiniaseiden kehittämisen, tuottamisen ja varastoimisen kieltämiseksi ja niiden hävittämiseksi (biologisten aseiden kieltosopimus).

Viitteet

Asiakirja

Voimaantulo

Määräaika täytäntöönpanolle jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Yhteinen toiminta 2007/184/YUTP

27.2.2006

-

EUVL L 65, 7.3.2006

See also

Lisätietoja löytyy EU:n neuvoston sivustolta (EN).

Viimeisin päivitys 08.10.2007