Laitonta maahanmuuttoa koskeva yhteinen politiikka

1) TAVOITE

Tavoitteena on yhdistää yhteisen maahanmuuttopolitiikan keskeiset tekijät johdonmukaiseksi kokonaisuudeksi ja esitellä tulevia toimia ja yhteistyömuotoja, joiden avulla luodaan jäsennetty politiikka laittoman maahanmuuton torjumiseksi.

2) ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille laitonta maahanmuuttoa koskevasta yhteisestä politiikasta [KOM(2001) 672 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä].

3) TIIVISTELMÄ

1. Jäsenvaltiot sitoutuivat Tampereella vuonna 1999 kokoontuneessa Eurooppa-neuvostossa torjumaan laitonta maahanmuuttoa sen lähteillä muuttovirtojen hallinnan tehostamiseksi tiiviissä yhteistyössä lähtö- ja kauttakulkumaiden kanssa (päätelmien 22 ja 23 kohta). Aiemmin Wienin toimintasuunnitelmassa oli korostettu tarvetta esittää käytännön ehdotuksia laittoman maahanmuuton torjumiseksi tehokkaalla tavalla.

Sen jälkeen on esitetty useita aloitteita, kuten

2. Komissio muistuttaa kokonaisvaltaisen strategian laatimisen yhteydessä, että tiettyihin kansainvälisiin sopimuksiin, kuten Euroopan ihmisoikeusyleissopimukseen ja pakolaisten oikeusasemaa koskevaan Geneven yleissopimukseen perustuvia velvollisuuksia on noudatettava.

3. Keskustelussa laittoman maahanmuuton torjuntasuunnitelman toteuttamismahdollisuuksista ja -menetelmistä on otettava huomioon useita tekijöitä, esimerkiksi

Viisumipolitiikka

4. Viisumipolitiikka liittyy olennaisesti muuttovirtojen hallintaa koskevaan politiikkaan. Alaa säätelee kaksi perussäädöstä, jotka ovat asetus luettelon vahvistamisesta kolmansista maista, joiden kansalaisilla on oltava viisumi ulkorajoja ylittäessään, ja asetus yhtenäisestä viisumin kaavasta. Tampereella kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmien 22 kohdan mukaisesti viisumien myöntämisestä ja valvonnasta vastaavien yksikköjen välistä yhteistyötä (tiedonvaihtoa, keskinäistä avunantoa, henkilöstön koulutusta jne.) on tiivistettävä.

5. Komissio tutkii myös mahdollisuutta perustaa

Tietojen keruu ja analysointi

6. Jotta saataisiin tarkka käsitys laittomasta maahanmuutosta Euroopassa, jäsenvaltioiden on laadittava vertailuanalyyseja eri maita koskevista tiedoista. CIREFI:n välityksellä tehtävää yhteistyötä on lisättävä.

Komissio aikoo

Rajavalvonta

7. Ulkorajoilla tehtävien tarkastusten tehostamiseksi komissio ehdottaa

8. Odysseus-ohjelman toteuttamiseen myönnetyt varat loppuvat jo varainhoitovuonna 2001. Komissio onkin antanut ehdotuksen neuvoston päätökseksi Argo-ohjelman perustamisesta 1. tammikuuta 2002 ja 31. joulukuuta 2006 väliseksi ajaksi. Uudesta ohjelmasta on tarkoitus tukea hallinnollista yhteistyötä ja mahdollisesti pysyvän teknisen tuen toimiston perustamista, jonka avulla taataan yhteistyön johdonmukaisuus ja tehokkuus. Toimisto vastaa alan kolmesta keskeisestä tehtävästä eli

9. Komissio aikoo julkaista yhteisön rajavalvontaa koskevan tiedonannon, jossa tarkennetaan näitä ehdotuksia.

Kattava lähestymistapa

10. Paras keino torjua laitonta maahanmuuttoa on soveltaa kattavaa lähestymistapaa. Menetelmän avulla voidaan puuttua keskeisiin kysymyksiin, joita ovat

Komissio korostaa lisäksi, että laittomaan maahanmuuttoon liittyy usein kansainvälisellä tasolla toimivia järjestäytyneitä rikollisverkostoja. Rikostunnusmerkistöjä ja seuraamuksia koskeviin vähimmäissääntöihin liittyvien jäsenvaltioiden säädösten lähentämisestä saataisiin suuri hyöty tällä alalla.

11. Edellä mainitut tekijät ovat saaneet komission pohtimaan muiden elinten kuten Europolin roolia (ks. myös EY:n perustamissopimuksen 30 artikla).

12. Komissio kehottaa neuvostoa laatimaan toimintasuunnitelman, jossa nimetään ensisijaiset toimet.

4) täytäntöönpanotoimet

Komissio esittää vuoden 2002 aikana

5) JATKOTOIMET

Viimeisin päivitys 17.10.2005