Järjestäytynyt rikollisuus: eurooppalainen rikoksentorjuntaverkosto

Tämän päätöksen tarkoituksena on edistää jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä rikollisuuden ehkäisemiseksi.

ASIAKIRJA

Neuvoston päätös 2001/427/YOS, tehty 28 päivänä toukokuuta 2001, eurooppalaisen rikoksentorjuntaverkoston perustamisesta.

TIIVISTELMÄ

Vuonna 1996 järjestetyn Tukholman konferenssin jälkeen eurooppalaista strategiaa rikollisuuden torjumiseksi on määritelty monissa konferensseissa ja seminaareissa. Tampereella kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmien mukaisesti jäsenvaltiot ovat tunnustaneet sen, että on välttämätöntä luoda rikollisuuden torjuntaa varten järjestelmä, jonka avulla voidaan vaihtaa tietoja, erilaisia kokemuksia, selvityksiä ja tutkimuksia rikollisuuden torjunnasta.

Päätöksellä on perustettu eurooppalainen rikoksentorjuntaverkosto (EUCPN). Torjunta käsittää kaiken toiminnan, jolla pyritään vähentämään rikollisuutta ja kansalaisten turvattomuuden tunnetta. Verkostolla on sihteeristö, ja se koostuu jokaisen jäsenvaltion nimeämistä yhteyspisteistä, joita on maksimissaan kolme maata kohden. Kunkin jäsenvaltion tulee varmistaa, että yhteyspisteissä hallitaan vähintään yhtä unionin muista virallisista kielistä, jotta pystyttäisiin takaamaan viestinnän toimivuus muiden jäsenvaltioiden yhteyspisteiden kanssa. Myös komissio nimeää oman yhteyspisteensä. Europol (EN) ja Euroopan huumausaineiden ja niiden väärinkäytön seurantakeskus (EMCDDA) (EN) osallistuvat verkoston toimintaan niitä koskevissa asioissa.

Verkoston ensisijaiset tavoitteet ovat nuoriso-, kaupunki- ja huumausainerikollisuuden torjuminen (nämä prioriteetit asetti jo Eurooppa-neuvosto Tampereella).

Verkoston toiminnan tavoitteet ovat:

Verkosto kehittää toimintaansa yhteistyössä rikollisuuden torjunnasta vastaavien elinten ja valtioista riippumattomien järjestöjen kanssa. Lisäksi se perustaa Internet-sivuston.

Verkosto kokoontuu neuvoston puheenjohtajana toimivan jäsenvaltion kutsusta vähintään kerran puolessa vuodessa. Ensimmäinen kokous pidettiin 28. elokuuta 2001.

Komissio huolehtii verkoston sihteeristön tehtävistä. Sihteeristö huolehtii verkoston päivittäisestä toiminnasta ja ylläpitää Internet-sivustoa.

Neuvosto varmistaa, että verkoston toimintaa arvioidaan kolme vuotta päätöksen täytäntöönpanon jälkeen.

Päätös tulee voimaan päivänä, jona se tehdään.

Asiakirja

Voimaantulo - Voimassaolon päättymispäivä

Määräaika täytäntöönpanolle jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Päätös 2001/427/YOS

28.5.2001

-

EUVL L 153, 8.6.2001

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Verkosto esittää joka vuosi neuvostolle toimintakertomuksen ja esittelee seuraavan vuoden työohjelmansa painopistealueet.

Eurooppalainen rikostentorjuntaverkosto - vuosikertomus 2005 (EN).

Vuonna 2005 toteutettiin viisi päätavoitetta:

Tavoitteet vuodelle 2006 sisällytettiin tähän raporttiin, jotta seuraavassa raportissa voitaisiin arvioida paremmin saavutettuja tuloksia.

Eurooppalainen rikostentorjuntaverkosto - vuosikertomus 2004

Vuoden 2004 aikana verkoston kansalliset edustajat tapasivat neljä kertaa. Raportissa esitetään tilannekatsaus verkoston kolmen alaryhmän työhön:

Eurooppalainen rikostentorjuntaverkosto - vuosikertomus 2003

Eurooppalaisen rikostentorjuntaverkoston vuosikertomus 2003 käsittelee mm. seuraavia aiheita:

Eurooppalainen rikostentorjuntaverkosto - vuosikertomus 2002

Raportin mukaan vuoden 2002 merkittäviä tapahtumia olivat verkoston Internet-sivuston avaaminen, konferenssi Aalborgissa Tanskassa ja järjestelmän luominen parhaiden käytäntöjen jakamista varten. Vuoden 2002 loppuun mennessä kaikki jäsenvaltiot olivat nimittäneet verkostolle kansalliset edustajansa. Täysistuntojen lisäksi vuoden aikana on järjestetty jäsenvaltioiden aloitteesta myös epävirallisia kokouksia, joissa kehitettiin konkreettisia toimenpiteitä etenkin kännykkävarkauksia vastaan, julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyön edistämiseksi rikostentorjunnassa ja nuorisorikollisuuden torjumiseksi.

Vuoden 2003-2004 toimintasuunnitelman mukaan verkosto aikoo antaa lisää raportteja saataville elektronisesti ja järjestää konferenssin joka vuoden lopussa.

Eurooppalaisen rikostentorjuntaverkoston ensimmäinen vuosikertomus (kesä-joulukuu 2001) Vuonna 2001 toteutettiin mm.

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle "Rikoksentorjunta Euroopan unionissa" [KOM(2004) 165 lopullinen].

Neuvoston päätös 2002/630/YOS, tehty 22 päivänä heinäkuuta 2002, poliisiyhteistyötä ja oikeudellista yhteistyötä rikosasioissa koskevasta puiteohjelmasta (AGIS ) [EYVL L 203, 1.8.2002].

Neuvoston päätös 2001/515/YOS, tehty 28 päivänä kesäkuuta 2001, kannustus-, vaihto-, koulutus- ja yhteistyöohjelman perustamisesta rikollisuuden ehkäisemiseksi (Hippokrates (es de en fr)) [EYVL L 186, 7.7.2001].

Viimeisin päivitys 20.03.2007