Vihreä kirja – Uutta ajattelua kaupunkiliikenteeseen

Tällä vihreällä kirjalla pyritään käynnistämään keskustelu kaupunkiliikenteen ongelmista ja tuomaan esiin Euroopan tasolla toteutettavissa olevia ratkaisuja. Yli 60 prosenttia eurooppalaisista asuu kaupunkialueilla ja lähes 85 prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta syntyy kaupungeissa. Kaupunkialueilla esiintyy useita ongelmia, kuten ruuhkautumista ja ympäristöhaittoja. Euroopan unioni menettää ruuhkautumisen takia vuosittain noin 1 prosentin sen BKT:stä. EU:n on osallistuttava näiden kysymysten ratkaisemiseen edistämällä keskustelua, yhteistyötä ja koordinointia paikallisyhteisöjen välillä.

ASIAKIRJA

Komission vihreä kirja, annettu 25. syyskuuta 2007, "Uutta ajattelua kaupunkiliikenteeseen" [KOM(2007) 551 lopullinen – Ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Tämä vihreä kirja on vuonna 2007 aloitetun laajan julkisen kuulemisen tulos. Komissio käynnistää tämän vihreän kirjan myötä toisen kuulemisprosessin, joka päättyy 15. maaliskuuta 2008. Kaupunkiliikenne edistää kasvua ja työllisyyttä, ja se on kestävän kehityksen politiikan ehdoton edellytys. Komissio ehdottaakin kuulemisen perusteella yleistä kaupunkiliikennestrategiaa, joka toteutetaan uudella toimintasuunnitelmalla.

Kuulemisprosessilla on laaja kohdeyleisö. Siihen kuuluvat kaupungeissa asuvat kansalaiset, kaupunkiliikenteen käyttäjät, liikenneyhtiöiden työnantajat ja työntekijät, teollisuus, viranomaiset ja asiaankuuluvien alojen järjestöt. Kuulemisen perusteella laadittavassa strategiassa hyödynnetään myös kokemuksia, joita komissio on saanut tällä alalla Civitas-aloitteen sekä vuonna 1995 annetun vihreän kirjan ja kansalaisten verkkoa koskevan tiedonannon avulla.

Tulevan strategian keskeisenä ajatuksena ajatus on yhdistää erilaiset kaupunkiliikenteeseen liittyvät toimintalinjat yhtenäisen lähestymistavan avulla. Eurooppalaista lisäarvoa voidaan saada esimerkiksi:

Komissio ehdottaa uudenlaisen "kaupunkiliikennekulttuurin" luomista, jossa sovitettaisiin yhteen taloudellinen kehitys, liikkumisen vaivattomuus, elämänlaadun parantaminen ja ympäristön suojelu.

Vihreässä kirjassa nimetään viisi haastetta kaupunkiliikennekulttuurin luomiselle:

Kaupunkiliikenteen sujuvuuden parantaminen

Ruuhkautuminen on kaupunkien suurimpia ongelmia. Sillä on niin taloudellisia, sosiaalisia kuin ympäristövaikutuksiakin. Vihreässä kirjassa ehdotetaan joitain mahdollisia ratkaisuja:

Saastumisen vähentäminen

Vaikka teknologian kehityksen myötä pystytään valmistamaan yhä vähemmän saastuttavia autoja, kaupungit tuottavat edelleen suuren (ja yhä kasvavan) osan hiilidioksidipäästöistä. Ajoneuvojen saastepäästöjä on onnistuttu vähentämään tiukentamalla asteittain päästöjä koskevia Euro-normeja. Myös biopolttoaineiden käytölle on laadittu säädöskehys. Ympäristön tila ei kuitenkaan ole edelleenkään tyydyttävä.

Komissio ehdottaa seuraavaa:

Älykäs kaupunkiliikenne

Galileo-ohjelma mahdollistaa useiden älykkäiden liikennejärjestelmien (ITS) sovellusten kehittämisen. Tällaisia sovelluksia on jo olemassa, mutta niitä ei vielä hyödynnetä riittävästi. Komissio ehdottaa seuraavia toimenpiteitä:

Vaivaton kaupunkiliikenne

Liikunta- ja toimintarajoitteisten sekä vanhusten on voitava käyttää helposti kaupunkiliikennettä. Vihreän kirjan eri sidosryhmät arvioivat myös, että liikennemuotojen yhteiskäyttöön pitäisi kiinnittää enemmän huomiota ja integroituja ratkaisuja olisi tuettava entistä enemmän.

Suurkaupunkien ympärille kehittyy esikaupunkeja ja asuinalue leviää. Jos joukkoliikenneverkko ei pysy tämän kehityksen perässä, tietyt alueet voivat jäädä sosiaalisesti eristyneiksi. Komissio ehdottaa seuraavaa:

Turvallinen kaupunkiliikenne

Vuonna 2005 Euroopan unionin teillä kuoli 41 600 henkilöä. Kaksi kolmannesta onnettomuuksista ja kolmannes tieliikennekuolemista tapahtui kaupunkialueilla. Onnettomuuden uhreiksi joutuvat useimmiten turvattomimmat tienkäyttäjät, kuten pyöräilijät tai jalankulkijat. Lisäksi turvallisuusongelmat estävät kaupunkilaisia käyttämästä tiettyjä julkisen liikenteen muotoja. Mahdollisista ratkaisuista komissio ehdottaa seuraavia:

Kohti uudenlaista kaupunkiliikennekulttuuria

Vihreässä kirjassa korostetaan myös tarvetta luoda uusi kaupunkiliikennekulttuuri koulutuksen, kasvatuksen ja valistuksen avulla. EU voisi käynnistää koulutus- ja vaihtotoimia, kuten esimerkiksi:

Vihreässä kirjassa tarjotaan useita mahdollisuuksia ehdotettujen toimenpiteiden rahoittamiseksi:

Viimeisin päivitys 07.03.2008