Lentoliikenteen hallinta: Yhtenäinen eurooppalainen ilmatila

Komission tavoitteena on optimoida lentoliikenteen hallinta ja vastata kaikkien ilmatilan käyttäjien - siviili- ja sotilasilmailun - tarpeisiin. Ilmatila on yhteistä omaisuutta, jota on hallinnoitava yhdessä välittämättä valtioiden rajoista.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille, annettu 1 päivänä joulukuuta 1999: yhtenäinen eurooppalainen ilmatila. [KOM(1999) 614 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Komissio katsoo, että tarvitaan laajamittaisia toimia sen varmistamiseksi, että lentoliikenteen hallinta on sisämarkkinoiden toimivuutta koskevan yhteisön periaatteen mukaista ja että se mahdollistaa näin todellisen yhtenäisen eurooppalaisen ilmatilan luomisen.

Toiminnan tarpeesta kertoo selvimmin lentoliikenteen ruuhkautuminen, joka on nykyisin yleistä Euroopan ilmatilassa. Lukuisten lentojen myöhästymiset Euroopassa johtuvat usein ilmatilan ja infrastruktuurin täyttymisestä.

Ruuhkautuminen edellyttää sellaisia toimenpiteitä, joiden ansiosta kaikki käyttäjät voivat välttyä kriisitilanteilta.

Komission näkemyksen mukaan yhtenäistä eurooppalaista ilmatilaa ei voida luoda pelkästään ratkaisemalla yhteiset tekniset ja toiminnalliset kysymykset, vaan yhteisön ilmatilan rakennetta ja käyttöä on järjesteltävä yhdessä niin, että sitä voidaan hallinnoida kaikkien käyttäjien etujen mukaisesti.

Uudelleenjärjestelyssä on noudatettava tarkasti määriteltyjä periaatteita:

Komissio on tietoinen siitä, että näiden suuntaviivojen mukainen toiminta ja kehitys vaativat asianomaisten toimijoiden yhteistyötä. Etenkin Eurocontrolin (johon kuuluu nykyään 28 valtiota, muun muassa kaikki yhteisön jäsenvaltiot lukuun ottamatta Suomea, joka käy parhaillaan jäsenyysneuvotteluja) pitäisi jatkossakin saada osallistua aktiivisesti toimien toteuttamiseen asiantuntemuksensa ansiosta. On kuitenkin mahdollista, että ne Eurocontrolin jäsenet, jotka eivät ole yhteisön jäseniä, eivät halua osallistua tähän uudelleenjärjestelyyn.

Siinä tapauksessa yhteisön on annettava asianmukaiset ehdotukset perustamissopimuksen päämäärien saavuttamiseksi muilla keinoilla.

Välttääkseen ehdotusten toteuttamiseen liittyviä vaikeuksia komissio on perustanut kaksi erityistä työskentelyfoorumia:

Komissio laatii kuuden kuukauden kuluessa raportin tiedonannossa ehdotettujen toimien toteutumisesta.

Viimeisin päivitys 24.01.2007