Ennakkoratkaisupyynnöt – suositukset kansallisille tuomioistuimille

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJOISTA:

Suositukset kansallisille tuomioistuimille ennakkoratkaisupyyntöjen tekemisestä

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 267 artikla

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 19 artikla

EUROOPAN UNIONIN TOIMINNASTA TEHDYN SOPIMUKSEN 267 ARTIKLAN SEKÄ EUROOPAN UNIONISTA TEHDYN SOPIMUKSEN 19 ARTIKLAN 3 KOHDAN TARKOITUS

Vuoden 2019 suositukset:

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Ennakkoratkaisumenettelyn merkitys

Menettely katsotaan tarpeelliseksi, kun kansallisessa tuomioistuimessa esillä olevassa asiassa tulee esiin uusi tulkintakysymys, jolla on merkitystä EU:n oikeuden yhtenäisen soveltamisen kannalta, tai jos aikaisemmasta oikeuskäytännöstä ei näytä olevan saatavissa uudenlaisen oikeudellisen tilanteen edellyttämää tietoa.

Suositusten rakenne

Osaa suosituksista sovelletaan kaikkiin ennakkoratkaisupyyntöihin ja osaa sovelletaan erityisesti nopeutettuihin menettelyihin* tai kiireellisiin menettelyihin*.

Ennakkoratkaisupyynnön esittäjä

Riita-asiaa käsittelevän kansallisen tuomioistuimen tehtävänä on yksin arvioida sekä ennakkoratkaisupyynnön tarpeellisuutta että unionin tuomioistuimelle esittämiensä kysymysten merkityksellisyyttä.

Ennakkoratkaisua pyytävien tuomioistuimien on muun muassa

Kohde ja soveltamisala

Ennakkoratkaisupyynnön ja kansallisen oikeudenkäyntimenettelyn välinen vuorovaikutus

Ennakkoratkaisupyynnön muoto ja sisältö

Henkilötietojen suoja ja tunnistetietojen poistaminen ennakkoratkaisupyynnöstä

Ennakkoratkaisupyynnön lähettäminen unionin tuomioistuimelle

Oikeudenkäyntikulut ja oikeusapu

Unionin tuomioistuimen kirjaamon tehtävä

Nopeutetut ja kiireelliset ennakkoratkaisupyynnöt

MISTÄ ALKAEN SUOSITUKSIA SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 8. marraskuuta 2019 alkaen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Ennakkoratkaisu. Menettely, jota käytetään tapauksissa, joissa on kyse EU:n oikeuden tulkinnasta ja pätevyydestä ja
Nopeutettu menettely. Menettely, joka on asian luoteen ja poikkeustapausten vuoksi käsiteltävä nopeasti. Nopeutetun menettelyn soveltamista on pyydettävä vain sellaisissa erityistilanteissa, joissa erityiset seikat osoittavat kiireellisen tilanteen, jonka vuoksi on perusteltua, että unionin tuomioistuin ratkaisee esitetyt kysymykset nopeasti. Näin voi olla esimerkiksi silloin, kun kansanterveyteen tai ympäristöön kohdistuu suuria ja välittömiä riskejä, joiden torjumisessa unionin tuomioistuimen nopeasta ratkaisusta voi olla apua, tai silloin, jos kansallisen valtiosääntöoikeuden tai unionin oikeuden peruskysymyksiä koskevan epätietoisuuden poistaminen erittäin nopeasti on tarpeen erityisten syiden vuoksi.
Kiireellinen menettely. Menettely, jota sovelletaan vain vapauden, turvallisuuden ja oikeuden aluetta koskevissa asioissa. Se rajoittaa etenkin kirjallisten huomautusten esittämiseen oikeutettujen osapuolten lukumäärää ja äärimmäisen kiireellisissä tapauksissa asia voidaan käsitellä unionin tuomioistuimessa kokonaan ilman kirjallista vaihetta.

ASIAKIRJAT

Suositukset kansallisille tuomioistuimille ennakkoratkaisupyyntöjen tekemisestä (EUVL C 439, 25.11.2016, s. 1–8)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – kuudes osa – Toimielinjärjestelmää ja varainhoitoa koskevat määräykset – I osasto – Institutionaaliset määräykset – 1 luku – Toimielimet – 5 jakso – Euroopan unionin tuomioistuin – 267 artikla (aiempi EY-sopimuksen 234 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 164)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – III osasto – Määräykset toimielimistä – 19 artikla (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 27)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Unionin tuomioistuimen työjärjestys (EUVL L 265, 29.9.2012, s. 1–42)

Unionin tuomioistuimen työjärjestyksen muutos (EUVL L 173, 26.6.2013, s. 65)

Viimeisin päivitys: 26.04.2022