Euroopan unionin direktiivit

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 288 artikla – direktiivit

ARTIKLAN TARKOITUS

Siinä määritellään säädökset, joita Euroopan unioni (EU) voi hyväksyä, direktiivit mukaan lukien.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Sitova yleisesti sovellettava säädös

Hyväksyminen

Pakollinen saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä

Enimmäis- ja vähimmäistason mukainen yhdenmukaistaminen

Yksityishenkilöiden suojelu tilanteissa, joissa direktiivit on pantu täytäntöön virheellisesti tai niitä ei ole pantu täytäntöön

Viivästykset saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Vertikaalinen välitön oikeusvaikutus. Tämä koskee EU:n lainsäädännön ja kansallisen lainsäädännön välistä suhdetta ja sitä, miten EU-maiden on varmistettava, että niiden kansallinen lainsäädäntö on EU:n lainsäädännön mukainen.
Horisontaalinen välitön oikeusvaikutus. Tässä opissa kuvataan tilanne, jossa luonnolliset henkilöt voivat vedota EU:n perussopimuksen artikloissa määrättyjen yksilön oikeuksien välittömiin vaikutuksiin esittäessään kanteita muita luonnollisia henkilöitä vastaan kansallisissa tuomioistuimissa. Siksi ei ole tarpeen, että direktiivi olisi pantu täytäntöön kansallisella lainsäädännöllä.

ASIAKIRJA

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – Kuudes osa – Toimielinjärjestelmää ja varainhoitoa koskevat määräykset – I osasto – Institutionaaliset määräykset – 2 luku – Unionin säädökset, hyväksymismenettelyt ja muita määräyksiä – 1 jakso – Unionin säädökset – 288 artikla (aiempi EY-sopimuksen 249 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 171–172)

Viimeisin päivitys: 16.03.2022