Yleisön oikeus saada tietoja toimielinten hallussa olevista asiakirjoista

Tämän vihreän kirjan tarkoituksena on käynnistää julkinen kuuleminen yleisön oikeudesta saada tutustua toimielinten asiakirjoihin. Vihreässä kirjassa komissio luo katsauksen alan sääntöjen täytäntöönpanoon. Se ehdottaa nykyisten sääntöjen tarkistamista, aktiivisemman tiedonvälityspolitiikan kehittämistä, ympäristöalalla tapahtuneiden muutosten sisällyttämistä asiakirjojen tutustumista koskevaan yleiseen järjestelmään sekä sopivan tasapainon etsimistä yleisön oikeuksien sekä yleisten ja yksityisten etujen suojaamisen välille.

ASIAKIRJA

Komission vihreä kirja, annettu 18. huhtikuuta 2007, "Yleisön oikeus saada tietoja Euroopan yhteisön toimielinten hallussa olevista asiakirjoista - Tarkistaminen" [KOM(2007) 185 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Vihreän kirjan tavoitteena on muuttaa asetusta Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi (asetus (EY) N:o 1049/2001). Tämän asetuksen ansiosta yleisö on saanut tietoja huomattavasta määrästä aiemmin julkaisemattomia asiakirjoja. Asetusta on kuitenkin tarkasteltava uudelleen ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen tuomioiden, Euroopan oikeusasiamiehen käsittelemien kanteluiden sekä muiden lainsäädäntömuutosten vuoksi.

Komissio käynnistää aiheesta laajan kuulemismenettelyn, joka kestää vuoden 2007 huhtikuun puolivälistä heinäkuun puoliväliin. Se julkaisee kuulemisen tuloksia koskevan kertomuksen syyskuussa 2007 ja antaa ehdotuksensa edellä mainitun asetuksen muuttamisesta saman vuoden lokakuussa.

Vihreässä kirjassa komissio luo aluksi katsauksen sääntöihin, jotka koskevat yleisön oikeutta tutustua asiakirjoihin. Tämän jälkeen komissio esittää sääntöjen parannusehdotuksia ja kehottaa kuulemismenettelyn osapuolia arvioimaan ehdotuksiaan.

Katsaus voimassa oleviin sääntöihin, jotka koskevat yleisön oikeutta tutustua asiakirjoihin

Kokemus on osoittanut, että asetus on toiminut erittäin tyydyttävällä tavalla. Komissio on hyväksynyt kaksi kolmesta asiakirjapyynnöstä. Komissiolle osoitettujen alkuperäisten asiakirjapyyntöjen määrä on kasvanut tasaisesti, kun taas uudistettujen pyyntöjen määrä ei ole muuttunut. Uudistetulla pyynnöllä tarkoitetaan hakemusta, jossa komissiota pyydetään tarkistamaan asiakirjaan tutustumisesta tekemäänsä kielteistä päätöstä. Yhteisön tuomioistuimessa on nostettu kanteita ja Euroopan oikeusasiamiehelle on tehty kanteluita, mutta niiden osuus käsiteltyjen pyyntöjen kokonaismäärästä on häviävän pieni.

Vaikka asetus onkin toiminut tyydyttävällä tavalla, sitä on tarkasteltava uudelleen, jotta tiettyjä säännöksiä voidaan selventää, jotta asetukseen voidaan sisällyttää ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuimen asiaa koskeva oikeuskäytäntö ja jotta siinä voidaan ottaa huomioon asiakirjojen saatavuudessa ja toimielinten avoimuudessa viime aikoina tapahtunut kehitys.

Tiettyjä kohtia on ensinnäkin tarkennettava. Esimerkiksi oikeus tutustua asiakirjoihin on toisinaan ristiriidassa henkilötietojen suojelua koskevan oikeuden kanssa. Myös asiakirjoihin tutustumista koskevan oikeuden sekä asiakirjoihin tutustumista koskevan etuoikeuden välistä suhdetta on selvennettävä. Parannuksia voidaan tehdä myös sellaisten tietojen välittämisen alalla, joita voidaan luovuttaa yleisölle. Esimerkkeinä tästä voidaan mainita asiakirjarekisterien kattavuus, yleisön saataville suoraan asetettavien asiakirjojen määrä sekä sähköisten tietojärjestelmien käyttäjäystävällisyys.

Komissio korostaa myös, että ensimmäisen oikeusasteen tuomioistuin on jo selventänyt asetuksen useita säännöksiä, jotka koskevat sen yleistä luonnetta, menettelyihin liittyviä kysymyksiä ja asiakirjojen saatavuuteen liittyviä poikkeuksia. Komission mielestä tämä oikeuskäytäntö olisi järkevää sisällyttää uuteen asetukseen.

Asetusta on tarpeen tarkastella uudelleen myös muiden muutosten takia. Niitä ovat

Parannusehdotuksia asiakirjojen saatavuutta koskeviin sääntöihin

Edellä esitetyn perusteella komissio katsoo, että nykyisiä sääntöjä on muutettava, jotta

Näiden tavoitteiden saavuttamiseksi komissio käynnistää kuulemismenettelyn useista toimenpide-ehdotuksista. Komissio ehdottaa, että asiakirjojen julkisuutta koskevia sääntöjä parannetaan kehittämällä aktiivisempaa tiedonvälityspolitiikkaa, sisällyttämällä ympäristötietojen julkisuutta koskevat säännöt asiakirjojen saatavuutta koskevaan yleiseen järjestelmään sekä selventämällä asetuksen säännöksiä, jotka saattavat aiheuttaa eturistiriitoja.

Komissio ehdottaa ensinnäkin, että toimielinten lainsäädäntömenettelyä muutetaan avoimemmaksi ja suuren yleisön kannalta helpommin lähestyttäväksi. Tätä varten komissio ehdottaa, että "lainsäädäntöasiakirjojen" määritelmää tarkennetaan ja että lainsäädäntöasiakirjat asetetaan lähtökohtaisesti kokonaisuudessaan suoraan yleisön saataville. Lisäksi on syytä täsmentää, missä vaiheessa menettelyä ne on asetettava saataville, ja helpottaa niihin tutustumista.

Komissio kehottaa kuulemismenettelyn osapuolia arvioimaan useita ehdotuksia, muun muassa

Komissio ehdottaa myös konkreettisia ratkaisuja sopivan tasapainon saavuttamiseksi tiettyjen etujen välillä, jotka ovat toisinaan ristiriidassa. Tällaisia etuja ovat muun muassa

See also

Lisätietoja asiakirjojen tutustumista koskevien sääntöjen tarkastamisesta saa vihreää kirjaa koskevaa kuulemismenettelyä (DE) (EN) (FR) käsitteleviltä verkkosivuilta

Viimeisin päivitys 20.09.2007