Seitsemäs puiteohjelma: Euratom

Kehittää kestävällä tavalla fuusioenergiaa ja täyttää ydinlaitosten turvallisuutta, jätehuoltoa, tehokkuutta ja kilpailukykyä koskevat ydinfission tarpeet: nämä ovat tämän ydinalan tutkimuksen ja koulutuksen puiteohjelman täytäntöön panemiseksi toteutettavan erityisohjelman tärkeimmät tavoitteet. Tässä asiakirjassa esitetään ydinenergian nykyiset haasteet Euroopassa ja esitellään ohjelman pääpiirteet ja yleiset tavoitteet. Kullakin tutkimuksen kolmesta osa-alueesta - fuusioenergia, ydinfissio ja säteilysuojelu - on erityiset tavoitteet, joista puolestaan johdetaan joukko toimia, jotka on määrä toteuttaa seuraavien neljän vuoden kuluessa.

SÄÄDÖS

Neuvoston päätös 2006/970/EY, tehty 18 päivänä joulukuuta 2006, Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) seitsemännestä ydinalan tutkimuksen ja koulutuksen puiteohjelmasta (2007-2011) [EUVL L 400, 30.12.2006], ja

Neuvoston päätös 2006/977/Euratom, tehty 19 päivänä joulukuuta 2006 , Yhteisen tutkimuskeskuksen suorina toimina toteuttamasta erityisohjelmasta Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) seitsemännen ydinalan tutkimuksen ja koulutuksen puiteohjelman (2007-2011) täytäntöön panemiseksi [EUVL L 400, 30.12.2006].

TIIVISTELMÄ

Ydinvoimalat tuottavat nykyisin kolmanneksen Euroopan unionin (EU) sähköntarpeesta. Ne ovat siitä syystä tärkeä energialähde. Ydinvoima on "puhdasta" energiaa, ja sillä on sen vuoksi olennainen merkitys ympäristölle (vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä). Samalla ydinvoima lisää osaltaan EU:n riippumattomuutta energiantoimituksista lisäten niiden varmuutta ja monipuolisuutta.

Kun ydinfuusio * saadaan toimimaan, se tuottaa puhdasta energiaa lähes rajattomasti. Fuusiotutkimukseen liittyvällä ITER-hankkeella * on kiistämätöntä lisäarvoa. ITERin toteuttamisella ja sen käytöllä on siksi keskeinen asema EU:n nykystrategiassa. Näin kunnianhimoisen hankkeen tueksi on kuitenkin myös toteutettava vahva ja kohdennettu eurooppalainen tutkimus- ja kehittämisohjelma.

Ydinfissio * on kaikesta huolimatta edelleenkin käyttökelpoinen ratkaisu. Ydinfission alalla näyttää tarpeelliselta keskittää tutkimus- ja koulutustoimet ydinturvallisuuteen (säteilysuojelu) *, jätteiden kestävään huoltoon sekä alan yleiseen tehokkuuteen ja kilpailukykyyn.

Energian turvaamiseksi Euroopalle on siis säilytettävä nykyiset energialähteet, perusrakenteet, osaaminen ja taitotieto, mutta on myös tutkittava uusia tieteen ja teknologian mahdollisuuksia. Tämän erityisohjelman pitäisi tätä varten mahdollistaa tutkimukselle riittävän investointitason ylläpitäminen ja optimoida EU:n ja sen jäsenvaltioiden välinen yhteistyö.

OMINAISPIIRTEET JA YLEISET TAVOITTEET

Vuoteen 2011 ulottuva Euratom-ohjelma jakautuu kahteen erityisohjelmaan. Niistä ensimmäinen kattaa fuusioenergiatutkimuksen, ydinfission sekä säteilysuojelun. Toinen erityisohjelma käsittää Yhteisen tutkimuskeskuksen (Joint Research Centre - JRC) toimet ydinenergian alalla.

Rahoituksen kokonaismäärä seitsemännen puiteohjelman toteuttamiseksi vuosina 2007-2011 on enintään 2 751 miljoonaa euroa. Merkittävä osa näistä määrärahoista käytetään fuusioenergiatutkimuksen kansainvälisen ITER-hankkeen rahoittamiseen.

Euratomin erityisohjelma

Erityisohjelma koskee seuraavia aloja:

Ohjelmassa pyritään näillä eri aloilla pääasiassa:

Erityisohjelman tärkein tehtävä on vahvistaa edellä mainittujen alojen tutkimusta yhteisössä. Samalla pyritään siihen, että yhteisön muiden politiikkojen ja ohjelmien kanssa syntyy synergioita ja että ohjelmat täydentävät toisiaan.

Fuusioenergian tutkimus keskittyy

Ydinfission ja säteilysuojelun alalla on ohjelman tavoitteena luoda tieteellinen ja tekninen perusta energian sekä energia-alan tuottamien jätteiden ja niiden aiheuttamien vaikutusten parempaan hallinnointiin (joka olisi sekä turvallista, vähemmän resursseja vaativaa, kilpailukykyisempää että ekologisempaa).

Lisäksi kehitetään kolmenlaisia suoritusindikaattoreita:

Talousarvio: Erityisohjelman täytäntöönpanoon 1. tammikuuta 2007 - 31. joulukuuta 2011 tarvittava rahoitusmäärä on arviolta 2 234 miljoonaa euroa. Rahoitus jakautuu toiminnan eri aloille seuraavasti:

JRC:n toimet

JRC:n ydinalan toimilla tuetaan kaikkia tutkimustoimia, jotka toteutetaan valtioiden rajat ylittävänä yhteistyönä seuraavilla aihealueilla:

Toimien tavoitteet ja pääpiirteet esitetään päätöksen 2006/977/Euratom liitteessä.

Tämän erityisohjelman toteuttamiseen tarvittavat määrärahat arvioidaan 517 miljoonaksi euroksi.

Seitsemännen puiteohjelman ja sen erityisohjelmien täytäntöönpanossa ja niihin perustuvassa tutkimustoiminnassa noudatetaan eettisiä perusperiaatteita sekä sosiaalisia, oikeudellisia, sosioekonomisia, kulttuurillisia ja sukupuolten tasa-arvoon liittyviä arvoja.

TUTKIMUSALAT

18 Kullakin erityisohjelman aihealueella (fuusioenergia, ydinfissio ja säteilysuojelu) on yleistavoite, jonka saavuttamiseksi toteutetaan joukko toimia. Ydinfissio- ja säteilysuojelututkimuksessa on määritelty myös erityistavoitteita.

Fuusioenergia

Yleistavoitteena tällä aihealueella on mobilisoida kaikki toimijat (tutkijat, teollisuus, yritykset, poliittiset päättäjät jne.) ja tiedeyhteisön tietämys eurooppalaisen fuusioenergian tutkimusohjelman ympärille. Tutkimustyössä keskitytään konkreettisella tasolla ITER-laitteen ja sen jälkeen rakennettavan DEMO-laitteen * toteuttamiseen ja käyttöön, mutta myös laajempiin hankkeisiin, jotka koskevat fuusioenergian kehittämistä.

Suunnitellut toimet koskevat seuraavia seitsemää aihetta:

EU osallistuu ITER-hankkeeseen erityisesti seuraavissa asioissa:

DEMO-laite on teknologinen prototyyppi, jonka on määrä olla mallina tulevaisuudessa rakennettaville teollisille fuusioreaktoreille. Materiaalien ja teknologioiden testausta ja validointia samoin kun reaktorikonseptin kehittelyvaihetta jatketaan.

Erityisesti ITER- ja DEMO-laitteisiin kohdistuvien toimien lisäksi päämääränä on myös kehittää osaamista ja laajentaa tietämyspohjaa tulevien fuusiovoimaloiden kehitykseen liittyvillä avainaloilla. Tavoitteet ovat kahdenlaisia: näiden tutkimusten on määrä parantaa fuusion teknistä toteutettavuutta ja samalla taata sen taloudellinen kannattavuus. Tätä varten tutkitaan erityisesti

Jotta ITER-hankkeessa ja yleisesti ottaen fuusioenergian tutkimuksessa olisi tarpeelliset henkilöstövoimavarat ja olisi saatavilla koulutusta, ohjelmaan sisältyy

Infrastruktuurien osalta uuden eurooppalaisen tutkimusohjelman painopisteenä on ITERin toteuttaminen.

Vielä voitaisiin mahdollisesti perustaa nopeutettu fuusioenergian kehittämisohjelma, jotta voitaisiin vastata mahdollisiin esiin nouseviin tarpeisiin tai poliittisiin tarpeisiin, jotka voivat liittyä esimerkiksi energiahuoltoon, ilmastonmuutokseen ja kestävään kehitykseen. Tämä johtaisi fuusioenergian ennakoitua aikaisempaan markkinoille saattamiseen. Tällaisen nopeutetun ohjelman pääasiallinen tavoite, johon ohjelma myös päättyisi, olisi DEMO-laitteen rakentaminen aikaisemmin kuin alun perin suunniteltiin.

Ydinfissio

Ydinfission alalla yleinen tavoite on moninainen:

Ydinfissioon liittyy erityisesti vielä lukuisia kysymyksiä, jotka koskevat radioaktiivisten jätteiden huoltoa. Tämän alan tutkimuksen ja teknologisen kehittämisen toimet kohdistuvat seuraaviin kysymyksiin:

Toteutetaan myös toimia, joilla tämän ohjelman puitteissa pyritään tekemään ydinlaitoksista turvallisempia, resursseja säästävämpiä, ekologisempia ja kilpailukykyisempiä.

Tämän ohjelman puitteissa tuetaan myös ydinfissioalan tutkimusinfrastruktuurien suunnittelua, uudistamista, rakentamista ja käyttöä. Tavoitteena on myös helpottaa tutkijoiden mahdollisuuksia käyttää muiden maiden tutkimusinfrastruktuureja.

Euroopassa ja sen ulkopuolella toteutetaan erilaisia toimia henkilöstövoimavarojen ja koulutuksen hyväksi, jotta tieteellisen osaamisen ja taitotiedon levittämistä voidaan edistää koko tällä alalla. Näillä toimilla on pääasiassa tarkoitus varmistaa, että alalla on saatavilla riittävästi päteviä tutkijoita ja insinöörejä. Niinpä

Säteilysuojelu

Säteilysuojeluun kohdistuvissa tutkimustoimissa keskitytään vaaroihin, jotka liittyvät pitkäaikaiseen altistumiseen vähäisille säteilyannoksille:

Tausta

EU on toteuttanut tutkimukseen ja teknologian kehittämiseen liittyvää politiikkaa monivuotisten puiteohjelmien pohjalta vuodesta 1984 saakka. Seitsemäs puiteohjelma on toinen Lissabonin strategian käynnistämistä (2000) seuraava puiteohjelma. Sen on määrä olla keskeinen apuväline Euroopan kasvu- ja työllisyystavoitteiden saavuttamisessa tulevina vuosina. Komissio haluaa kehittää tutkimuspolitiikasta, koulutuksesta ja innovoinnista muodostuvaa "osaamisen kolmiota", jotta osaaminen palvelisi taloudellista dynamiikkaa, sosiaalista kehitystä ja ympäristötavoitteita.

Keskeiset termit

Viitteet

Asiakirja

Voimaantulo - Voimassaolon päättymispäivä

Määräaika täytäntöönpanolle jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Päätös 2006/970/EY

1.1.2007 - 31.12.2013

-

EUVL L 400, 30.12.2006

Päätös 2006/977/Euratom

1.1.2007 - 31.12.2011

-

EYVL L 400, 30.12.2006

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston asetus (Euratom) N:o 1908/2006, annettu 19 päivänä joulukuuta 2006, säännöistä, jotka koskevat yritysten, tutkimuskeskusten ja korkeakoulujen osallistumista Euroopan atomienergiayhteisön seitsemännen puiteohjelman toimiin sekä tutkimustulosten levittämistä (2007-2011) [EUVL L 400, 30.12.2006].

Asetuksessa annetaan yksityiskohtaiset säännöt, jotka koskevat yritysten, tutkimuskeskusten ja korkeakoulujen osallistumista Euroopan atomienergiayhteisön (Euratom) seitsemänteen puiteohjelmaan (2007-2011). Asiakirjassa on neljä lukua: johdantosäännökset (kohde, määritelmät ja luottamuksellisuus), osallistuminen epäsuoriin toimiin (osallistumisedellytykset, menettelyjä koskevat näkökohdat jne.), levittämistä ja käyttöä koskevat säännöt (tausta-aineiston ja tulosaineiston omistus, suojelu, julkaiseminen, levittäminen ja käyttö sekä tämän aineiston käyttöoikeudet) sekä erityissäännöt, jotka koskevat osallistumista aihealueeseen "Fuusioenergiatutkimus" kuuluviin toimiin.

Viimeisin päivitys 10.07.2007