Tutkimusinvestoinnit: toimintasuunnitelma Euroopalle

Euroopan unionin on luotava entistä vahvempi ja yksityisten investointien kannalta houkuttelevampi julkinen tutkimusperusta, jotta se saavuttaisi tavoitteensa: tutkimusinvestointien määrän kasvattamisen 3 prosenttiin bruttokansantuotteesta vuoteen 2010 mennessä.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto - Tutkimusinvestoinnit: toimintasuunnitelma Euroopalle [KOM(2003) 226 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Barcelonan Eurooppa-neuvosto asetti maaliskuussa 2002 tavoitteeksi tutkimukseen ja teknologian kehittämiseen kohdistuvien investointien lisäämisen ja Euroopan tärkeimpien kilpakumppanien etumatkan kuromisen umpeen. Tutkimusinvestointien olisi lisäännyttävä Euroopan unionissa vuoteen 2010 mennessä 1,9 prosentista 3 prosenttiin BKT:sta, ja yritysten osuuden näistä investoinneista olisi kasvettava kahteen kolmasosaan.

Tutkimusinvestoinneissa Yhdysvaltain etumatka Euroopan unioniin nähden on nykytilanteessa jo yli 130 miljardia euroa vuodessa ja se kasvaa edelleen.

Jotta vuoteen 2010 mennessä saavutettaisiin tavoitteen mukaisesti 3 prosentin BKT-osuus, josta yksityisen sektorin on määrä rahoittaa kaksi kolmasosaa, julkisen sektorin on lisättävä tutkimusmenojaan Euroopassa keskimäärin 6,5 prosenttia ja yritysten keskimäärin 9,5 prosenttia vuodessa.

Komissio on laatinut tutkimusinvestointeja koskevan toimintasuunnitelman, jolla se tukee maaliskuussa 2000 kokoontuneen Lissabonin Eurooppa-neuvoston tavoitetta tehdä Euroopasta maailman kilpailukykyisin ja dynaamisin tietopohjainen talous vuoteen 2010 mennessä. Toimintasuunnitelma täydentää yleiseurooppalaisia aloitteita yritysten innovointipolitiikan alalla sekä rakenteellisia uudistuksia tuote-, palvelu-, pääoma- ja työmarkkinoilla.

TOIMINTASUUNNITELMA

Toimintasuunnitelma koostuu neljästä pääasiallisesta toimenpidekokonaisuudesta:

EUROOPPALAISEN KOORDINOINTIPROSESSIN VARMISTAMINEN

Tällainen koordinointiprosessi on tärkeä varmistettaessa, että jäsenvaltiot oppivat toistensa kokemuksista ja toimivat keskenään johdonmukaisesti.

TUTKIMUKSELLE JA INNOVOINNILLE MYÖNNETTÄVÄN JULKISEN TUEN KEHITTÄMINEN

Toimintasuunnitelmassa keskitytään tarpeeseen laajentaa ja kehittää tutkijavoimavaroja, vahvistaa julkista tutkimusperustaa ja lisätä erilaisten julkisten rahoitusvälineiden vaikuttavuutta.

JULKISTEN MENOJEN SUUNTAAMINEN ENTISTÄ ENEMMÄN TUTKIMUKSEEN JA INNOVOINTIIN

Nykyisessä talouden laskusuhdanteessa on tärkeää, että talouspolitiikassa suositaan sellaisia investointeja, jotka voimistavat taloudellista kasvua tulevaisuudessa.

YKSITYISTEN TUTKIMUSINVESTOINTIEN EDELLYTYSTEN PARANTAMINEN

Pyritään parantamaan tutkimuksen ja teknologisen innovoinnin toimintaympäristöä Euroopassa. Tähän liittyvät teollis- ja tekijänoikeuksien suoja, tuotemarkkinoiden sääntely, kilpailusäännöt, rahoitusmarkkinat, verotus ja tutkimuksen käsittely yritysten johtamisessa ja raportoinnissa.

TÄMÄNHETKINEN TILANNE

Euroopan yhteisöjen tilastotoimiston Eurostatin maaliskuussa 2005 esittämien tietojen mukaan nykyisten 25 EU-maan tutkimus- ja kehittämisintensiteetti (jolla tarkoitetaan tutkimusmenojen osuutta BKT:sta) oli vuonna 2002 kaiken kaikkiaan 1,93 %, kun se vuonna 1998 oli 1,82 %. Tutkimusmenot lisääntyivät vuosina 1999-2002 keskimäärin 4 % vuodessa. Yhdysvalloissa tutkimusmenojen osuus BKT:sta oli 2,76 % vuonna 2003 ja Japanissa 3,12 % vuonna 2002.

Eurostatin tilastojen mukaan yrityssektorin osuus 25 EU-maan kokonaistutkimusmenoista oli 55 % vuonna 2001, kun se Yhdysvalloissa ja Japanissa oli 74 % vuonna 2002. EU-maista korkein tutkimusintensiteetti oli vuoden 2003 tietojen mukaan Ruotsissa (4,27 % BKT:sta vuonna 2001) ja Suomessa (3,51%). Seuraavina olivat Tanska (2,60 %), Saksa (2,50 %), Belgia (2,33 %) sekä Ranska ja Itävalta (2,19 % kumpikin).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto neuvostolle ja Euroopan parlamentille ehdotuksesta direktiiviksi ja kahdesta ehdotuksesta suositukseksi kolmansien maiden kansalaisten maahanpääsyn helpottamisesta Euroopan yhteisössä suoritettavaa tieteellistä tutkimusta varten. [KOM(2004) 178 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

Komission raportti kevään Eurooppa-neuvostolle - Lissabonin strategian edistyminen - uudistuksia laajentuneen unionin tueksi [KOM(2004) 29 lopullinen/2 - ei julkaistu EUVL:ssä].

Komission tiedonanto - Tiede ja teknologia Euroopan tulevaisuuden avaintekijöinä - suuntaviivoja unionin tutkimusrahoituspolitiikalle [KOM(2004) 353 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

Viimeisin päivitys 30.07.2007