Unkari - Institutionaalisten ja hallinnollisten valmiuksien parantaminen

Lyhyen aikavälin ensisijaiset tavoitteet:

Arviointi (lokakuu 1999)

Ensisijaiset tavoitteet on toteutettu osittain.

Eläinlääkintä- ja kasviensuojelualan tarkastusten osalta edistystä on tapahtunut ainoastaan tietokoneistamisessa. Ympäristöalasta todetaan, että Unkari on organisoinut uudelleen alueelliset tarkastusyksiköt. Se on laatinut suunnitelmia, joilla pyritään vahvistamaan tarvittavia institutionaalisia toimintaedellytyksiä, sekä yksityiskohtaisen ohjelman, joka koskee ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämistä koskevan direktiivin saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Uusi kemiallisesta turvallisuudesta vastaava laitos on aloittanut toimintansa. Jätevesiä ja maaperän saastumista koskeva tietokanta on perustettu. Unkarin tullin tietotekniikkajärjestelmää on parannettu ja tullin henkilökuntaa on koulutettu. Tämän järjestelmän varainhoidon valvonnan parantamiseen pyrkiviä toimia on toteutettu ja sen seuranta on varmistettu. Euroopan unionin maksaman rahoitustuen hallinnosta vastaavat äskettäin perustettu elin ja kansallinen rahasto. Unkarin on edelleen toteutettava toimia varsinaisten alueellisten valvontayksikköjen perustamiseksi ja ministeriön alaisuudessa toimivien valvontayksikköjen vahvistamiseksi. Edellä mainittujen yksikköjen, paikallishallitusten, hallituksen tillintarkastusviraston ja valtionvarainministeriön tehtävien jakoa ennakkotarkastusten suorittamisessa ja varainhoidon valvonnassa on vielä selvennettävä.

Alueellisesta kehityksestä todetaan, että Unkari ei ole toteuttanut riittävästi lyhyen aikavälin ensisijaista tavoitettaan liittymiskumppanuuden mukaisesti. Ohjelmoinnista ja valvonnasta vastaavien viranomaisten henkilöstöresurssit ja määrärahat ovat edelleen soveltumattomia ja riittämättömiä. Unkarin on tehostettava taloutta koskevia ponnisteluja. Sen on vakiinnutettava paikallishallintonsa elimiä ja toteutettava jonkinasteinen poliittinen ja taloudellinen hallintovallan hajauttaminen.

Arviointi (marraskuu 2000)

Euroopan unionin tuen ohjelmointia, täytäntöönpanoa ja valvomista koskevia hallinnollisia valmiuksia on parannettu. Jäsenyyttä edeltävän ajan rakennevälineisiin liittyviä vaatimuksia on noudatettu. Phare-ohjelman täytäntöönpanoa on parannettu.

Sisäiset ja ulkopuoliset varainhoidon valvonnasta vastaavat elimet on perustettu. Niitä on kuitenkin vielä vahvistettava, jotta ne voivat riittävässä määrin seurata tilintarkastusten tuloksia. Esimerkiksi rahanpesun torjuntaa koordinoiva elin on perustettu.

Arviointi (marraskuu 2001)

Alalla ei ole edistytty.

Arviointi (lokakuu 2002)

Näitä ensisijaisia tavoitteita ei ole arvioitu. Vuoden 2002 kertomuksen liittymiskumppanuutta koskevassa osuudessa keskitytään niihin kysymyksiin, jotka vaativat vielä lisätyötä Unkarin liittymisvalmisteluja ajatellen.

Arviointi (marraskuu 2003)

Katso yhteisön säännöstön voimaansaattamista käsittelevät tiivistelmät.

Keskipitkän aikavälin ensisijaiset tavoitteet:

Arviointi (lokakuu 1999)

Unkari on jatkanut varainhoidon valvonnasta säätävän strategisen kehyksen vahvistamista. Tämän ansiosta se on voinut määritellä ne alat, joihin varainhoidon tilintarkastuksia sovelletaan. Myös valvonnasta vastuussa olevien toimivaltaisten viranomaisten tehtävänjakoa on tarkennettu. Sisäistä valvontaa koskevat yhtenäiset toimintalinjat on hyväksytty.

Lainsäädännön alalla tuomareille on laadittu erityisiä yhteisön lainsäädäntöä koskevia koulutusohjelmia ja kursseja. Oikeus- ja sisäasioiden alalla, ja erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption torjunnasta vastaavien toimielinten vahvistamisen alalla on edistytty. Rajavartijoiden tutkintavaltuuksia on lisätty muun muassa järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi.

Arviointi (marraskuu 2000)

Alalla ei ole edistytty.

Arviointi (marraskuu 2001)

Julkisen hallinnon uudistamista jatketaan. Tämä on erityisen tärkeää Unkarin hallituksen kannalta. Palkkarakenteen muuttaminen on parantanut virkamiesten asemaa ja virkamiehen ura houkuttelee nyt päteviä, koulutettuja henkilöitä. Vaikka oikeuslaitoksen uudistaminen etenee hyvin, tuomioistuinten infrastruktuuri on edelleen riittämätön. Petostentorjuntaa koskevan lainsäädännön yhdenmukaistaminen on edistynyt hyvin. Yhteisön rahoituksen hallintoa ja valvontaa koskevia menettelyjä on parannettava. Tilintarkastustuomioistuimen toiminta on tyydyttävää. Sen sisäisestä tarkastuksesta vastuussa olevien yksikköjen välistä yhteistyötä on kuitenkin parannettava. Unkarin tilastointia koskeva lainsäädäntö on lähes yhdenmukaistettu yhteisön lainsäädännön kanssa.

Arviointi (lokakuu 2002)

Näitä ensisijaisia tavoitteita ei ole arvioitu.

Arviointi (marraskuu 2003)

Katso yhteisön säännöstön voimaansaattamista käsittelevät tiivistelmät.

Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro allekirjoittivat liittymissopimuksen 16. huhtikuuta 2003 ja liittyivät Euroopan unionin jäseniksi 1. toukokuuta 2004.

VIITTEET

Päätös 99/850/EY, 6.12.1999EYVL L 335, 28.12.1999

Komission lausunto KOM(1997) 2001 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(1998) 700 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(1999) 505 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2000) 705 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2001) 700 lopullinen - SEK(2001) 1748Ei julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2002) 700 lopullinen - SEK(2002) 1404Ei julkaistu EYVL:ssä

Komission määräaikaiskertomus KOM(2003) 675 lopullinen - SEK(2003) 1205Ei julkaistu EUVL:ssä

Sopimus liittymisestä Euroopan unioniin [EYVL L 236, 23.9.2003]

Viimeisin päivitys 19.11.2004