Unkari - Talousuudistus

Lyhyen aikavälin ensisijaiset tavoitteet:

Arviointi (lokakuu 1999)

Ensisijaisia tavoitteita on noudatettu. Unkari hyväksyi vuonna 1999 keskipitkän aikavälin talousstrategian, johon sisältyy kasvu- ja kilpailuolosuhteiden parantamiseen pyrkiviä alakohtaisia politiikkoja. Rakenneuudistuksen puitteissa toteutettu eläkejärjestelmän uudistaminen on saatu päätökseen, mutta myös terveydenhuoltojärjestelmä on kokonaan uusittava. Yksityistäminen on saatu päätökseen. Sosiaaliturvan uudistus on toteutettava pikaisesti.

Arviointi (marraskuu 2000)

Makrotaloudellinen tilanne on parantunut julkisen talouden alijäämän pienentymisen, työttömyyden laskun, talouskasvun kiihtymisen ja rakenneuudistusten ansiosta. Terveydenhuoltojärjestelmän uudistamiseksi ei vielä ole laadittu järjestelmällistä ohjelmaa. Teräsalan rakenneuudistusta koskeva suunnitelma on jo laadittu, mutta sitä on tarkistettava. Maamarkkinoiden alalla ei ole edistytty. Rahoitusrakennetta on vielä uudistettava.

Arviointi (marraskuu 2001)

Makrotaloudellinen tilanne on edelleen hyvä. Talouskasvu on saavuttanut siirtymäkauden tähänastisen huippunsa. Yksityistäminen on saatu lähes päätökseen. Kasvua ruokkivat kuitenkin edelleen ulkomaiset investoinnit. Inflaatioaste on hieman kohonnut. Vaihtotase on parantunut. Verotuksen vakauttamista jatketaan. Terveydenhuoltojärjestelmän uudistus lähti hyvin käyntiin, mutta on nyttemmin viivästynyt. Maamarkkinat kehittyvät. Terästeollisuuden uudistamista on nopeutettu. Hallitus on peruuttanut terästeollisuuden valtiontuille myönnetyn siirtymäajan pidentämistä koskevan pyyntönsä.

Arviointi (lokakuu 2002)

Terveydenhuoltojärjestelmän uudistus on viivästynyt. Rautateiden rakenneuudistusta on jatkettu ja maamarkkinoita on kehitetty toimintasuunnitelman mukaisesti. Julkisen talouden tilinpitoa on vahvistettu paikallisella tasolla.

Arviointi (marraskuu 2003)

Katso yhteisön säännöstön voimaansaattamista käsittelevät tiivistelmät.

Keskipitkän aikavälin ensisijaiset tavoitteet:

Arviointi (lokakuu 1999)

Unkari on jatkanut veropolitiikkansa kiristämistä vuonna 1998 tapahtuneen julkishallinnon alijäämää koskevan tavoitteen saavuttamisen jälkeenkin. Se on myös jatkanut talousarvion avoimuuden parantamista. Se on lakkauttanut useita valtion rahoituksen kohteita ja perustanut yhden hätävararahaston, jonka varoja käytetään, mikäli bruttokansantuotteen (BKT) kasvu hidastuu tai ulkoinen tase laskee arvioitua enemmän. Uusi talouspolitiikka muodostaa tarvittavat kehykset kasvun ja kilpailukyvyn edellytysten parantamiselle.

Arviointi (marraskuu 2000)

Kansallinen Széchenyi-kehityssuunnitelma suunnataan nyt pk-yritysten kehittämiseen. Sen avulla pyritään kehittämään yrityskulttuuria, yritysten valmiuksia ja pk-yritysten kauppasuhteita, sekä parantamaan yritysten rahoitusmahdollisuuksia ja yksinkertaistamaan hallinnollisia menettelyjä.

Arviointi (marraskuu 2001)

Euroopan unionin standardien mukaisesti tarkasteltuna Unkarin julkinen talous on vakiintumassa. Pk-yritykset kehittyvät dynaamisesti. Kansalliseen kehityssuunnitelmaan sisältyy pk-yrityksille varattu erityisohjelma.

Arviointi (lokakuu 2002)

Unkari on jatkanut pk-yritysten kehittämistä. Vaikka pk-yrityksille myönnetään jo valtiontukea, niiden rahoitusmahdollisuuksia olisi kuitenkin edelleen parannettava. Unkari on osittain noudattanut liittymiskumppanuuden talousalaa koskevia ensisijaisia tavoitteitaan.

Arviointi (marraskuu 2003)

Katso yhteisön säännöstön voimaansaattamista käsittelevät tiivistelmät.

Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro allekirjoittivat liittymissopimuksen 16. huhtikuuta 2003 ja liittyivät Euroopan unionin jäseniksi 1. toukokuuta 2004.

VIITTEET

Päätös 99/850/EY, 6.12.1999EYVL L 335, 28.12.1999

Komission lausunto KOM(1997) 2001 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(1998) 700 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(1999) 505 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2000) 705 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2001) 700 lopullinen - SEK(2001) 1748Ei julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2002) 700 lopullinen - SEK(2002) 1404Ei julkaistu EYVL:ssä

Komission määräaikaiskertomus KOM(2003) 675 lopullinen - SEK(2003) 1205Ei julkaistu EUVL:ssä

Sopimus liittymisestä Euroopan unioniin [EYVL L 236, 23.9.2003]

Viimeisin päivitys 19.11.2004