Viro - Oikeus- ja sisäasiat

Lyhyen aikavälin ensisijaiset tavoitteet:

Arviointi (lokakuu 1999)

Tavoitteet on osittain toteutettu.

Viro on jatkanut ponnistelujaan korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumiseksi. Se on myös hyväksynyt toimenpiteitä poliisiviranomaisten rakenteiden uudistamiseksi ja nykyaikaistamiseksi. Lisätoimia tarvitaan kuitenkin poliisivoimien sisäisen korruption torjumiseksi ja poliisin tehokkuuden lisäämiseksi. Lisäksi oikeusasioiden alalla on tehostettava tuomareiden ja syyttäjien koulutusta, etenkin yhteisön lainsäädännön osalta. Suppea koulutus samoin kuin huonot palkat jarruttavat edelleen kehitystä alalla. Mitä tulee huumausaineiden torjuntaan, siihen on kiinnitettävä enemmän huomiota politiikassa ja hallinnossa. Viro on saavuttanut melko korkean turvallisuuden tason itärajallaan. Sen on kuitenkin jatkettava infrastruktuurin ja laitteiston kehittämistä rajoilla. Lisäksi yksinkertaistetut rajanylitysmenettelyt on mukautettava yhteisön viisumikäytäntöihin.

Arviointi (marraskuu 2000)

Virossa on ryhdytty toimiin yhtenäisen ja kehittyneen tietojärjestelmän kehittämiseksi rikosoikeudellisia tutkimuksia varten sekä rahanpesun torjumisen tehostamiseksi. Viro on vahvistanut Yhdistyneiden Kansakuntien yleissopimuksen huumausaineiden ja psykotrooppisten aineiden laitonta kauppaa vastaan sekä eurooppalaisen rahanpesua koskevan yleissopimuksen. Rikoslainsäädännön uudistamiseksi on ponnisteltu hyvin vähän. Lainsäädännön soveltamisesta vastaavien elinten ja oikeusviranomaisten välisen koordinoinnin parantaminen on välttämätöntä.

Arviointi (marraskuu 2001)

Rikoslainsäädäntö on uudistettu osittain. Lisäponnisteluja tarvitaan oikeusviranomaisten ja lainsäädännön soveltamisesta vastaavien elinten koordinoimiseksi. Järjestäytyneen rikollisuuden torjumista on tehostettava, sillä tämä ensisijainen tavoite on toteutettu vain osittain.

Arviointi (lokakuu 2002)

Järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa edistytään edelleen. Olisi kuitenkin syytä vahvistaa rahanpesun torjumisessa tarvittavia välineitä.

Lainsäädännön yhdenmukaistaminen on saatu suurelta osin päätökseen. Viron on kuitenkin vielä kehitettävä yhteisön välineiden täytäntöönpanossa tarvittavia toimenpiteitä, erityisesti hyväksymällä rikos- ja siviiliprosessilait ja soveltamalla niitä. Tuomareiden koulutus jatkuu toimintasuunnitelman mukaisesti.

Arviointi (marraskuu 2003)

Katso yhteisön säännöstön voimaansaattamista käsittelevät tiivistelmät.

Keskipitkän aikavälin ensisijaiset tavoitteet:

Arviointi (lokakuu 1999)

Viro on jatkanut korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumista. Se on jo hyväksynyt turvapaikkamenettelyjä ja rahanpesua koskevia lakeja. Viisumipolitiikka on lähes Schengenin säännöstön mukaista.

Arviointi (marraskuu 2000)

Viisumipolitiikka on mukautettu Euroopan unionin viisumipolitiikkaan.

Arviointi (marraskuu 2001)

Viisumipolitiikka on mukautettu hyvin EU:n säännöstöön. Sen sijaan mitä tulee rajatarkastusjärjestelmiin, maahanmuuttoon ja poliisiyhteistyöhön Europolin kanssa, lisäponnistelut ovat tarpeen.

Arviointi (lokakuu 2002)

Lainsäädännön yhdenmukaistaminen viisumien, laillisen maahanmuuton ja turvapaikkapolitiikan osalta, rajavalvontaa ja muuttoliikettä koskevan lainsäädännön soveltaminen laittoman maahanmuuton estämiseksi sekä pakolaislain täytäntöönpano edistyvät. Edistystä on näkyvissä rajavalvonnan ja -tarkastusjärjestelmien tehostamisessa, mukaan luettuna merellä toteutettava valvonta. Rajatarkastuksissa välttämättömien infrastruktuurin ja laitteistojen mukauttamisessa on siitä huolimatta vielä edistyttävä.

Huumekaupan torjunnassa tarvittavaa kapasiteettia on vielä lisättävä.

Olisi syytä saada päätökseen lainsäädännön yhdenmukaistaminen yleissopimukseen Euroopan yhteisöjen taloudellisten etujen suojaamisesta sekä sen pöytäkirjoihin nähden.

Arviointi (marraskuu 2003)

Katso yhteisön säännöstön voimaansaattamista käsittelevät tiivistelmät.

Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro allekirjoittivat liittymissopimuksen 16. huhtikuuta 2003 ja liittyivät Euroopan unionin jäseniksi 1. toukokuuta 2004.

VIITTEET

Päätös 98/264/EY, 30.3.1998EYVL L 121, 23.4.1998

Päätös 1999/855/EY, 6.12.1999EYVL L 335, 28.12.1999

Komission lausunto KOM(97) 2006 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(98) 705 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(1999) 504 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2000) 704 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2001) 700 lopullinen - SEK(2001) 1747Ei julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2002) 700 lopullinen - SEK(2002) 1403Ei julkaistu EYVL:ssä

Komission määräaikaiskertomus KOM(2003) 675 lopullinen - SEK(2003) 1201Ei julkaistu EUVL:ssä

Sopimus liittymisestä Euroopan unioniin [EYVL L 236, 23.9.2003]

Viimeisin päivitys 19.11.2004