Sukupolvien välinen solidaarisuus

Euroopan komissio on laatinut yhteenvedon perhe-elämää tukevien kansallisten politiikkojen kehityksestä ja korostaa Lissabonin strategian merkitystä niiden nykyaikaistamisessa, erityisesti mitä tulee työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen. Komissio pyrkii edistämään sukupolvien välistä solidaarisuutta ehdottamalla välineitä, joiden avulla on mahdollista kehittää Eurooppalainen perheallianssi.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle - Sukupolvien välisen solidaarisuuden edistäminen [KOM(2007) 244 lopullinen - Ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Väestörakenteen muutokseen liittyvät haasteet huolettavat sekä jäsenvaltioita että Euroopan unionia (EU). Tavoitteena on lujittaa sukupolvien välistä solidaarisuutta ja antaa kansalaisille mahdollisuus toteuttaa perheen muodostamista koskevat suunnitelmansa. Jäsenvaltioilla on yksinomainen toimivalta perhepolitiikan alalla. EU:lla on kuitenkin tärkeä tehtävä perhepolitiikkojen nykyaikaistamisen ja onnistumisen kannalta erityisesti kasvuun ja työllisyyteen tähtäävän Lissabonin strategian perusteella. Strategiassa korostetaan naisten työllistymistä ja miesten ja naisten välistä tasa-arvoa ehdottamalla parannuksia työ- ja perhe-elämän yhteensovittamiseen.

Perhepolitiikkojen kehitys ja muutokset jäsenvaltioissa

Erilaiset perhe-elämän tukemiseen tarkoitetut politiikat ovat kehittyneet eri EU-maissa eri tavoin. Niissä on kolme pääulottuvuutta:

Jäsenvaltiot ovat alkaneet tehdä perhepolitiikkaan muutoksia, joissa otetaan huomioon täydessä muutostilassa oleva yhteiskunta- ja kulttuurielämä. Euroopassa yhteiskunnan tasapaino nojaa yhä monimutkaisemmalla tavalla sukupolvien väliseen solidaarisuuteen. Erityisesti on nähtävissä kolmenlaisia muutoksia:

Yleisesti voidaan todeta, että sellaisissa maissa syntyvyys- ja työllisyystasot ovat muita korkeampia, jotka ovat toteuttaneet kokonaisvaltaista politiikkaa naisten ja miesten tasa-arvon edistämiseksi, panostaneet tarjottujen palvelujen, kuten lasten päivähoidon, laatuun ja suosineet tietynlaista työaikojen joustavuutta.

Euroopan unionin työllisyyspolitiikan asema

Euroopan unioni pyrkii omissa politiikoissaan ottamaan huomioon niiden vaikutuksen perhesiteisiin ja perheenjäsenten elämän laatuun. Tästä syystä perhe-elämän, yksityiselämän ja työelämän yhteensovittaminen on osaltaan unionin työllisyyspolitiikan keskipisteessä, jotta voidaan taata miesten ja naisten yhtäläiset mahdollisuudet päästä työhön. Tällä politiikalla on paljon merkitystä myös sen kannalta, miten Euroopan unionin kansalaiset pystyvät toteuttamaan perheen muodostamista koskevat suunnitelmansa.

Tulevat aloitteet

Naisten työelämään osallistumisen lisääminen ja yhtäläiset mahdollisuudet myötävaikuttavat Lissabonin strategian kehitykseen. Strategiassa ehdotetaankin käytännön toimenpiteitä työ-, perhe- ja yksityiselämän yhteensovittamiseen.

Komissio ehdottaa tämän tiedonannon ohella useita tämän alan aloitteita, muun muassa seuraavia:

Eurooppalaisen perheallianssin yhteistyöfoorumi

Eurooppalaisen perheallianssin (DE) (EN) (FR) tavoitteena on edistää perhepolitiikkojaan uudistavien jäsenvaltioiden kokemusten vaihtoa ja yhteistyökumppanuutta. Sitä varten järjestetään foorumi, jolla vaihdetaan tietoja siitä, millaisten politiikkojen avulla on mahdollista tukea perheitä, jotta väestörakenteen muutoksiin voidaan reagoida. Komission tätä varten kehittämistä välineistä tärkeimpiä ovat seuraavat:

Taustaa

Lokakuussa 2006 annetussa Euroopan väestökehitystä koskevassa komission tiedonannossa esitellään tavoitteet ja toimenpiteet, joiden avulla on tarkoitus lisätä työllisyyttä ja naisten, nuorten ja ikääntyneiden osallistumista työelämään, parantaa taloudellista suorituskykyä, järjestää maahanmuutto entistä paremmin ja tasapainottaa julkiset varat sekä edistää väestön uudistumista. Tämä tiedonanto on jatkoa edelliselle ja tässä ehdotetaan välineitä, joilla on mahdollista varmistaa väestön uudistuminen ja lujittaa sukupolvien välistä solidaarisuutta.

Viimeisin päivitys 07.02.2008