Eurooppalainen kielitaitotutkimus

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Tiedonanto (KOM(2007) 184 lopullinen) – Eurooppalaisen kielitaitotutkimuksen standardit

TIEDONANNON TARKOITUS

Siinä esitellään eurooppalainen tutkimus, jonka tarkoituksena on tuottaa maille, poliittisille päättäjille, opettajille ja muille alan ammattilaisille luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa vieraiden kielten osaamisesta Euroopan unionissa (EU).

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Testattavat kielet ja kielitaidon osa-alueet

Kielitaitoasteikko

Tutkimuksen olisi perustuttava lisääntyvän kielitaidon mittaamiseen yhteisen eurooppalaisen kieliviitekehyksen taitotasoasteikon mukaan, jossa A1 on perus- tai lähtötaso ja B1 on keskitaso.

Kerättävät taustatiedot

Tutkimuksen kohderyhmä

Tutkimuksen kohderyhmänä ovat oppilaat, jotka käyvät yläkoulun viimeistä vuotta (ISCED 2) tai, jos toista vierasta kieltä ei opeteta vielä tällä tasolla, toisen asteen oppilaitoksen toista vuotta (ISCED 3).

Testausvälineet

Tutkimuksessa sallitaan tietokonepohjainen ja manuaalinen tallentaminen. Tietokonepohjaiset testit olisi asetettava maiden saataville niin, että ne voivat mukauttaa niitä kansallisiin tarpeisiinsa tutkimuksen ulkopuolella, ja niissä tulisi käyttää avoimen lähdekoodin ohjelmistoa.

Kustannukset

Tutkimuksen kansalliset toteuttamiskustannukset riippuvat sen lopullisesta rakenteesta. Kansainväliset kustannukset, jotka EU rahoittaa osana elinikäisen oppimisen ohjelmaa (2007–2013), kattavat testien laatimisen ja koordinoinnin, otoksen ja otantamenetelmien määrittämisen sekä analysoinnin ja raportoimisen.

Tutkimuksen toteuttaminen

TAUSTAA

Vieraiden kielten osaaminen on edelleen tärkeällä sijalla EU:n koulutuspolitiikassa. Se on keskeisessä asemassa sekä Erasmus+-ohjelmassa että eurooppalaista koulutusyhteistyötä koskevassa ET 2020 -strategiassa.

Lisätietoja:

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle – Eurooppalaisen kielitaitotutkimuksen puitteet (KOM(2007) 184 lopullinen, 13.4.2007)

Viimeisin päivitys: 21.11.2016