Naisten ja miesten tasa-arvon etenemissuunnitelma (2006–2010)

Tasa-arvon etenemissuunnitelma tukee naisten ja miesten tasa-arvoa koskevan ohjelman tavoitteita. Se on jatkoa sukupuolten tasa-arvoa koskevalle puitestrategialle (2001–2005), josta tehdään tilannekatsaus kiinnittäen samalla huomiota tarvittaviin parannuksiin. Suunnitelman edistymisestä on laadittava raportti vuonna 2008, ja vuonna 2010 tehdään arviointi, johon liittyy seurantaa koskeva ehdotus.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Naisten ja miesten tasa-arvon etenemissuunnitelma 2006–2010 [KOM(2006) 92 lopullinen – ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

Etenemissuunnitelmassa nimetään kuusi toiminnan keskeistä aluetta, ja jokaiselle niistä valitaan niiden toteuttamista helpottavat tavoitteet ja avaintoimet. Yhdenvertaista kohtelua ja työmarkkinaosapuolten vuoropuhelua koskevan lainsäädännön ansiosta saavutetusta merkittävästä edistyksestä huolimatta Euroopan unionilla (EU) on edelleen vastassaan merkittäviä haasteita.

Naisten ja miesten yhdenvertainen taloudellinen riippumattomuus

Yksityis- ja työelämän yhteensovittaminen

Yhdenvertainen edustus päätöksenteossa

Kaiken sukupuoleen perustuvan väkivallan kitkeminen

Sukupuolistereotypioiden poistaminen

Tasa-arvon edistäminen kolmansissa maissa

Keskeiset toimet

Komission on nykyaikaistettava voimassa olevaa yhteisön tasa-arvolainsäädäntöä. Vuonna 2006 toteutettiin yhtäläisiä mahdollisuuksia ja yhdenvertaista kohtelua koskevan lainsäädännön uudelleenlaadinta. Komissio varmistaa, että tasa-arvonäkökohdat otetaan mahdollisimman hyvin huomioon kaikessa politiikassa, esimerkiksi kasvua ja työllisyyttä koskevissa yhdennetyissä suuntaviivoissa sekä uudessa järkiperäistetyssä avoimessa koordinointimenetelmässä, joka kattaa eläkkeet, sosiaalisen osallisuuden, terveydenhuollon sekä pitkäaikaishoidon.

Sukupuoleen perustuvien stereotypioiden poistamisessa hyödynnetään pääasiassa tiedottamista. Komissio aikoo muun muassa tiivistää vuoropuhelua EU:n kansalaisten kanssa kansanvaltaa, kuuntelemista ja keskustelua koskevan "K-suunnitelman" osana ja ‑portaalin Sinun Eurooppasi kautta.

Useimmilla aloilla on ilmeisen tarpeellista kehittää tilastoja. Uusilla indikaattoreilla ja uudella tasa-arvoa kuvaavalla yhdistelmäindeksillä pitäisi pystyä vertailemaan tietoja helpommin EU:n tasolla. Myös tilastojen erittely sukupuolen mukaan on tärkeää.

Lisäksi tarvitaan sukupuolinäkökohtiin liittyvää tutkimusta, joka koskee terveydenhuoltoalaa ja sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ammatteja. Nais- ja miespäättäjiä koskevan eurooppalaisen tietokannan kehittämistä jatketaan. Tutkimuksen ja teknologian kehittämisen seitsemäs puiteohjelma voi toimia kohdennetun tutkimuksen rahoitusvälineenä.

Kansainvälisesti Beijingin toimintaohjelma, jota komissio tukee, tarjoaa parhaat puitteet tasa-arvonäkökohtia koskevien tietojen keruuseen kehitysmaissa.

Rahoitus

Uudella Euroopan tasa-arvoinstituutilla, jolle on myönnetty 50 miljoonan euron määrärahat, on oltava keskeinen asema useimpien toimien seurannassa.

Progress-ohjelmasta rahoitetaan toimia, joilla on monialainen ulottuvuus, koska tasa‑arvonäkökohdat ovat yhteisiä useille politiikanaloille. Tästä syystä komission on kehitettävä tasa-arvonäkökohtien huomioon ottamista ja vaikutusten arviointia EU:n budjettiprosessissa.

Rakennerahastot ovat tärkeitä rahoituslähteitä. Rakennerahastojen avulla voidaan toteuttaa lastenhoitopalveluihin ja terveydenhoitopalveluiden kehittämiseen liittyviä Barcelonan tavoitteita. Euroopan sosiaalirahasto (ESR) osallistuu naisten integroimiseen työmarkkinoille mutta myös niiden naisten integroimiseen Euroopan unioniin, jotka ovat kolmansien maiden kansalaisia, sekä stereotypioiden poistamiseen.

Taustaa

Tasa-arvoa on tehtävä tunnetuksi useilla tapahtumilla, joista mainittakoon Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuosi 2007 ja Euroopan teemavuosi 2010 köyhyyden ja syrjäytymisen torjumiseksi sekä sukupuolten tasa-arvoa käsittelevä Euro–Välimeri-ministerikokous 2006.

Komission on perustettava taloudellisina ja poliittisina päätöksentekijöinä toimivien naisten EU-verkosto sekä tasa-arvoelinten EU-verkosto. Se työskentelee tiiviissä yhteistyössä kansalaisjärjestöjen ja työmarkkinaosapuolten kanssa.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle - Väliraportti naisten ja miesten tasa-arvon etenemissuunnitelman (2006–2010) edistymisestä [KOM(2008) 760 – Ei julkaistu EUVL:ssä]. Tässä käsitellyssä raportissa tehdään väliarviointi etenemissuunnitelman 2006–2010 hyväksymisen jälkeen saavutetuista tuloksista. Suunnitelma on toteutettu kahden vuotuisen työohjelman avulla, ja sen tavoitteita lujitettiin vuonna 2007 hyväksytyllä Euroopan tasa‑arvosopimuksella. Progress‑ohjelmasta on puolestaan rahoitettu etenemissuunnitelman poikittaistason täytäntöönpano muilla politiikanaloilla sekä tiedotustoimia.

Huomattavimmat tasa-arvoon liittyvät edistysaskeleet on saavutettu niillä aloilla, joilla jäsenvaltiot ovat asettaneet yhteisiä määrällisiä tavoitteita. Näin ollen lähes kaikilla etenemissuunnitelmaan kuuluvilla aloilla on edistytty. Jäsenvaltioiden edistyminen on kuitenkin ollut epätasaista, ja niiden on ponnisteltava saavuttaakseen vuodeksi 2010 asetetut tavoitteet. Tätä silmällä pitäen tiedonannossa tehdään useita ehdotuksia:

Yllä mainituista toimista on esitettävä lopullinen vaikutustenarviointi vuonna 2010.

Viimeisin päivitys 18.09.2009