Uudet puitteet sosiaalista suojelua ja osallisuuden edistämistä koskevan politiikan avointa koordinointia varten

Tiedonannon tavoitteena on ottaa käyttöön vahvistettu avoin koordinointimenetelmä sosiaalista suojelua ja osallisuuden edistämistä koskevassa politiikassa. Avoin koordinointimenetelmä on näkyvämpi, kohdistuu enemmän täytäntöönpanoon ja on paremmin yhteydessä tarkistettuun Lissabonin strategiaan. Sillä yksinkertaistetaan raportointia ja laajennetaan mahdollisuuksia politiikkaa koskevaan tiedonvaihtoon jäsenvaltioiden välillä.

ASIAKIRJA

Komission tiedonanto, 22. joulukuuta 2005, "Uudet puitteet sosiaalista suojelua ja osallisuutta koskevan politiikan avointa koordinointia varten" [KOM(2005) 706 - ei julkaistu EUVL:ssä].

TIIVISTELMÄ

AVOIMEN KOORDINOINTIMENETELMÄN PUITTEISSA SAAVUTETTUJEN TULOSTEN ARVIOINTI

Ennen ehdotuksen tekemistä komissio pyysi jäsenvaltioita, työmarkkinaosapuolia, kansalaisjärjestöjä ja sosiaaliturvalaitoksia vastaamaan kysymyksiin, jotka koskivat avointa koordinointimenetelmää ja sen toimintaa.

Sidosryhmät pitävät avointa koordinointimenetelmää arvokkaana ja katsovat, että sillä on positiivinen vaikutus poliittiseen päätöksentekoon. Sidosryhmät tukevat yleisesti selkeämpää prosessia, jossa raportointia on yksinkertaistettu.

Selkeyttämisellä olisi

SELKEYTETYN AVOIMEN KOORDINOINTIMENETELMÄN UUDET YHTEISET TAVOITTEET

Nämä uudet tavoitteet perustuvat Nizzassa asetettuihin osallisuustavoitteisiin ja Laekenissa asetettuihin eläketavoitteisiin.

Yleiset tavoitteet

Eri toiminta-aloilla sovellettavat tavoitteet:

VAHVISTETUN AVOIMEN KOORDINOINTIMENETELMÄN MENETTELYT JA TYÖSKENTELYMENETELMÄT

Raportointi- ja arviointimenettelyt Uusien yhteisten tavoitteiden perusteella laaditaan sosiaalista suojelua ja osallisuutta koskevat kansalliset strategiat, joihin sisältyvät seuraavat:

Komissio laatii sosiaalista suojelua ja sosiaalista osallisuutta koskevan yhteisen raportin, jonka neuvosto ja komissio hyväksyvät yhdessä ja jossa arvioidaan jäsenvaltioiden edistymistä yhteisten tavoitteiden saavuttamisessa ja esitetään yleiset suuntaukset.

Raportoinnin ja arvioinnin aikataulu

Kansalliset strategiat kattavat yleensä kolmen vuoden jakson. Ensimmäiset raportit olisi siis jätettävä syyskuussa 2006, jotta ne sopisivat uuteen Lissabonin aikatauluun. Jäsenvaltioita ei vaadita toimittamaan kansallisia strategioita välivuosilta. Halutessaan ne voivat raportoida uusista aloitteista ja täytäntöönpanossa saavutetusta edistyksestä.

Kokemustenvaihdon tukeminen

Vaihtotoiminnalle olisi jatkossa annettava näkyvämpi asema avoimessa koordinointimenetelmässä, ja se olisi integroitava paremmin raportointiin ja arviointiin. Suunnitellusta Progress-ohjelman budjettikohdasta tuetaan jatkossa samanlaista vaihtotoimintaa avoimen koordinointimenetelmän kaikilla aloilla.

Toimijoiden aktivointi ja hallintotapa

Selkeytetyssä avoimessa koordinointimenetelmässä olisi keskityttävä voimakkaammin hyvän hallintotavan, avoimuuden ja toimijoiden osallistumisen edistämiseen.

Avoimen koordinointimenetelmän tekeminen tunnetuksi

Avoimen koordinointimenetelmän tunnetummaksi tekemisellä voitaisiin vaikuttaa positiivisesti jäsenvaltioissa käytäviin keskusteluihin. Suunniteltua raportoinnin ja arvioinnin keventämistä voitaisiin hyödyntää kiinnittämällä enemmän huomiota avoimen koordinointimenetelmän tunnetuksi tekemiseen järjestämällä kaikille toimijoille avoimia kansallisia seminaareja.

Tausta

Siltä osin kuin sosiaalista suojelua ja osallisuuden edistämistä koskevaa politiikkaa ei ole sisällytetty yhteisön lainsäädäntöön, sen täytäntöönpanoon unionin sisällä on maaliskuussa 2000 kokoontuneen Lissabonin Eurooppa-neuvoston jälkeen sovellettu avointa koordinointimenetelmää. Sen avulla on mahdollista määritellä yhteiset tavoitteet ja vertailla hyviä toimintatapoja jäsenvaltioiden välillä seuraavilla kolmella alalla: sosiaalisen osallisuuden edistäminen (vuodesta 2000), eläkkeet ja eläkejärjestelmät (vuodesta 2001) ja terveydenhuollon ja pitkäaikaishoidon tulevaisuus (vuodesta 2004). Avoimessa koordinointimenetelmässä ilmoitetaan yhteiset yleistavoitteet, laaditaan toimintasuunnitelmia ja kansallisia raportteja, joissa jäsenvaltiot vahvistavat politiikan, jolla ne pyrkivät yhteisiin tavoitteisiin, sekä arvioidaan näitä suunnitelmia ja strategioita komission ja neuvoston yhteisissä raporteissa.

Jotta koordinointi näiden sosiaalisten prosessien välillä paranisi ja ne saataisiin paremmin liitettyä Lissabonin strategiaan (erityisesti talouspolitiikan laajoihin suuntaviivoihin ja Euroopan työllisyysstrategiaan), avointa koordinointimenetelmää päätettiin ryhtyä selkeyttämään vuodesta 2003 (ks. komission tiedonanto, toukokuu 2003, "Lissabonin strategian sosiaalisen ulottuvuuden vahvistaminen: avoimen koordinoinnin selkeyttäminen sosiaalisen suojelun alalla").

Selkeyttämispyrkimysten jatkoksi tässä tiedonannossa ehdotetaan uusia yhteisiä tavoitteita avoimen koordinointimenetelmän kolmelle osa-alueelle ja uusien menettelyiden soveltamista vuodesta 2006. Vahvistetun avoimen koordinointimenetelmän olisi toimittava rinnakkain ja tiiviissä vuorovaikutuksessa tarkistetun Lissabonin strategian kanssa: se antaa panoksensa kasvua ja työllisyyttä koskeviin tavoitteisiin, kun taas Lissabonin strategiaan kuuluvissa ohjelmissa pyritään edelleen sosiaalisen yhteenkuuluvuuden tavoitteisiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto, annettu 20.4.2004, "Sosiaalisen suojelun uudistaminen laadukkaan, helposti saatavilla olevan ja kestävän terveydenhoidon ja pitkäaikaishoidon kehittämiseksi: kansallisten strategioiden tukeminen avoimen koordinointimenetelmän avulla" [KOM(2004) 304 lopullinen - ei julkaistu EUVL:ssä].

Komission tiedonanto, annettu 27.5.2003, "Lissabonin strategian sosiaalisen ulottuvuuden vahvistaminen: avoimen koordinoinnin selkeyttäminen sosiaalisen suojelun alalla" [KOM(2003) 261 lopullinen - EUVL L 314, 13.10.2004].

Komission tiedonanto "Turvattuja ja kestäviä eläkkeitä koskevien kansallisten strategioiden tukeminen kokonaisvaltaisella lähestymistavalla" - KOM(2001) 362 lopullinen - ei julkaistu EYVL:ssä].

Viimeisin päivitys 19.01.2006