Euroopan komission täytäntöönpanovallan käytön valvontamekanismit

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 182/2011 säännöistä ja yleisistä periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä

ASETUKSEN TARKOITUS

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Asetuksessa säädetään kahdesta menettelystä, joilla valvotaan, miten komissio käyttää (lainsäätäjän myöntämää) täytäntöönpanovaltaansa: tarkastusmenettely ja neuvoa-antava menettely.

Tarkastusmenettelyä käytetään pääasiassa seuraaviin:

Komission täytäntöönpanoehdotusten on saatava komitean määräenemmistön tuki (painotettu äänestysjärjestelmä, jossa 27 jäsenvaltiosta 15 valtion on äänestettävä puolesta ja näiden äänien on edustettava vähintään 65 prosenttia EU:n kokonaisväestöstä). Jos komitean lausunto on kielteinen, komissio voi toimittaa lakiehdotuksen muutoksenhakukomitean käsiteltäväksi nähdäkseen, tulisiko toimenpiteen tarkastelun jatkua, tai se voi muuttaa säädöstekstiä. Jos muutoksenhakukomitea vastustaa komission ehdotusta täytäntöönpanosäädökseksi, komissio ei voi hyväksyä ehdotusta täytäntöönpanosäädökseksi.

Neuvoa-antavaa menettelyä käytetään yleensä kaikissa muissa täytäntöönpanosäädöksissä (esimerkiksi yksittäiset toimenpiteet kulttuurin alalla). Komissio päättää itse, hyväksyykö se ehdotetun säädöksen, ja sen on otettava ”mahdollisimman suuressa määrin huomioon” komitean lausunto, joka hyväksytään yksinkertaisella enemmistöllä (enemmistö äänestäneistä).

Euroopan parlamentin ja Euroopan unionin neuvoston tarkistamisoikeus: kun perussäädös on hyväksytty tavallisessa lainsäätämisjärjestyksessä (yleisin päätöksentekomenettely, joka kattaa suurimman osan politiikanaloista ja jossa Euroopan parlamentilla ja neuvostolla on sama painoarvo), Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa ilmoittaa komissiolle katsovansa ehdotetun täytäntöönpanosäädöksen ylittävän komissiolle siirretyn täytäntöönpanovallan. Näissä tapauksissa komission on tarkistettava ehdotus täytäntöönpanosäädökseksi ja päätettävä joko pitää se voimassa, muuttaa sitä tai peruuttaa se. Avoimuussyistä komissio pitää rekisteriä komiteamenettelyistä (komiteamenettelyrekisteri), joka sisältää luettelon kaikista komiteamenettelyjen komiteoista sekä taustatietoja ja asiakirjoja kunkin komitean toiminnasta.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Sitä on sovellettu 1. maaliskuuta 2011 alkaen.

TAUSTAA

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 291 artiklan mukaan komissio voi hyväksyä säädöksen täytäntöönpanotoimenpiteitä, kun yhdenmukaiset täytäntöönpanoehdot ovat tarpeen. Perussäädöksessä on nimenomaisesti siirrettävä komissiolle valta antaa täytäntöönpanosäädöksiä.

Komission viimeisimmän komiteamenettelyn kehitystä koskevan kertomuksen mukaan komiteamenettelyyn osallistui 322 komiteaa, jotka kattavat lähes kaikki EU:n toimivaltaan kuuluvat alat (maatalous, ympäristö, liikenne, terveys ja kuluttajat jne.). Vuonna 2022 ne pitivät 673 kokousta, toteuttivat 1 675 kirjallista menettelyä ja antoivat 2 048 lausuntoa.

Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13–18)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle komiteoiden työskentelystä vuonna 2022 (COM(2023) 664 final, 26.10.2023)

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen konsolidoitu toisinto – kuudes osa – Toimielinjärjestelmää ja varainhoitoa koskevat määräykset – I osasto – Institutionaaliset määräykset – 2 luku – Unionin säädökset, hyväksymismenettelyt ja muita määräyksiä – 1 jakso – Unionin säädökset – 291 artikla) (EUVL C 202, 7.6.2016, s. 173)

Viimeisin päivitys: 23.01.2024