Sosiaalipolitiikka

JOHDANTO

Lissabonin sopimuksessa vahvistetaan Euroopan unionin (EU) sosiaalista ulottuvuutta. Siinä tunnustetaan perustamissopimuksissa esitetyt unionin sosiaaliset arvot ja sisällytetään niihin uusia sosiaalipoliittisia tavoitteita.

EU:n sosiaalipoliittinen toimivalta ei sen sijaan muutu merkittävästi. Lissabonin sopimuksessa määrätään joistain uudistuksista, mutta sosiaalipolitiikan laatiminen ja täytäntöönpano pysyy kuitenkin pääasiassa jäsenvaltioiden vastuulla.

SOSIAALISTEN PERIAATTEIDEN JA OIKEUKSIEN TUNNUSTAMINEN

Perustamissopimusten sosiaalipoliittisten tavoitteiden täysimääräinen tunnustaminen ei ole vain symbolinen ele. Se edellyttää myös sosiaalipoliittisten tavoitteiden parempaa huomioon ottamista eurooppalaisten politiikkojen suunnittelussa ja täytäntöönpanossa yleensä.

Lisäksi Lissabonin sopimuksella muutetaan kolmea perustamissopimusten artiklaa EU:n sosiaalipoliittisten tavoitteiden selventämiseksi ja vahvistamiseksi. Nämä artiklat ovat seuraavat:

Lissabonin sopimuksessa tunnustetaan myös Euroopan unionin perusoikeuskirjan oikeudellinen arvo. Perusoikeuskirja on tästä lähtien sitova ja siihen voidaan vedota tuomioistuimissa. Tämä tunnustus on edistysaskel sosiaalipolitiikan alalla, sillä perusoikeuskirja takaa EU:n alueella asuville henkilöille seuraavat sosiaaliset oikeudet:

SOSIAALIPOLITIIKAN TÄYTÄNTÖÖNPANO EU:N TASOLLA

Sosiaalipolitiikka kuuluu EU:n ja jäsenvaltioiden välisen jaetun toimivallan piiriin. Sosiaalipolitiikan toteuttaminen on kuitenkin tehokkaampaa jäsenvaltioiden kuin EU:n tasolla. Tämän vuoksi ja toissijaisuusperiaatteen mukaisesti EU voi tällä alalla ainoastaan tukea ja täydentää jäsenvaltioiden toimia.

Tämä toimivallan jako on säilytetty Lissabonin sopimuksessa. Lisäksi useimmat sosiaalipoliittisia toimenpiteitä koskevat säädökset annetaan edelleen tavallista lainsäätämisjärjestystä noudattaen.

Joidenkin toimenpiteiden osalta on sitä vastoin säilytetty menettely, jonka mukaan neuvosto tekee ratkaisunsa yksimielisesti Euroopan parlamenttia kuultuaan, ja Lissabonin sopimukseen on sisällytetty yhdyskäytävälauseke, joka esitettiin alun perin Nizzan sopimuksessa (SEUT‑sopimuksen 153 artikla). Yhdyskäytävälauseke antaa neuvostolle valtuudet päättää yksimielisesti tavallisen lainsäätämisjärjestyksen noudattamisesta seuraavilla aloilla:

Lissabonin sopimuksessa määrätään lisäksi kahdesta uudistuksesta:

Viimeisin päivitys 14.04.2010