30.4.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 155/6


EHDOTUSPYYNTÖ – EACEA 27/2016

EU:n vapaaehtoisapua koskeva aloite: Tekninen tuki lähettäville järjestöille

Vastaanottavien järjestöjen humanitaarisen avun valmiuksien kehittäminen

(2016/C 155/06)

Euroopan humanitaarisen avun vapaaehtoisjoukkojen perustamisesta (”EU:n vapaaehtoisapua koskeva aloite”) 3. huhtikuuta 2014 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 375/2014 (1) (jäljempänä ’EU:n vapaaehtoisapua koskeva aloite’) luo puitteet eurooppalaisten vapaaehtoisten yhteisille toimille humanitaarisen avun tukemiseksi ja täydentämiseksi kolmansissa maissa.

Tällä ehdotuspyynnöllä tarjotaan rahoitusta toimille, joiden tarkoituksena on vahvistaa vastaanottavien järjestöjen kykyä valmistautua humanitaarisiin kriiseihin ja vastata niihin. Lisäksi tarjotaan tukea toimille, joilla pyritään vahvistamaan potentiaalisten lähettävien järjestöjen teknisiä valmiuksia osallistua EU:n vapaaehtoisapua koskevaan aloitteeseen.

1.   Tavoitteet

Ehdotuspyynnön tavoitteena on vahvistaa EU:n vapaaehtoisapua koskevaan aloitteeseen osallistumista harkitsevien lähettävien ja vastaanottavien järjestöjen valmiuksia ja varmistaa vapaaehtoisehdokkaita ja EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoisia koskevien vaatimusten ja menettelyjen noudattaminen EU:n vapaaehtoisapua koskevan aloitteen vapaaehtoisten lähettämiseksi vaadittavan sertifioinnin hakemista varten.

Euroopan komissio odottaa, että tällä ehdotuspyynnöllä saavutetaan seuraavat tulokset:

Noin 115 lähettävän ja vastaanottavan järjestön valmiuksia vahvistetaan esimerkiksi seuraavilla aloilla:

katastrofiriskien hallinta sekä katastrofi- ja toimintavalmius

hätäavun sekä kunnostus- ja kehitysyhteistyötoimien välinen yhteys

kolmansien maiden paikallisen vapaaehtoistoiminnan vahvistaminen

sertifioinnin hankkimiseen tarvittavat valmiudet, myös hallinnolliset valmiudet

valmiudet paikallisyhteisöjen varhaiseen varoittamiseen.

2.   Käytettävissä olevat määrärahat

Hankkeiden osarahoitukseen on varattu määrärahoja kaikkiaan noin 7 960 000 euroa.

Avustuksen enimmäismäärä on 700 000 euroa. Jokainen avustus on suuruudeltaan 100 000–700 000 euroa.

Alle 100 000 euron avustushakemuksia ei käsitellä. Virasto olettaa myöntävänsä rahoitusta 23 ehdotukselle.

Virasto pidättää oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.

3.   Kelpoisuusvaatimukset

Vain kelpoisuusvaatimukset täyttävät hakemukset otetaan huomioon. Jos hakemuksen ei katsota olevan tukikelpoinen, hakijalle lähetetään asiasta ilmoitus kirjeitse perusteluineen.

Seuraavat vaatimukset täyttävät hakemukset arvioidaan perusteellisesti.

3.1    Tukikelpoiset hakijat

Sekä teknistä apua että valmiuksien kehittämiseen tähtääviä toimia koskevien ehdotusten jättäjien on oltava jokin seuraavista:

valtiosta riippumaton voittoa tavoittelematon järjestö, joka on perustettu jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti ja jonka päätoimipaikka sijaitsee unionissa, tai

julkisoikeudellinen siviililaitos, jota säännellään jäsenvaltion lainsäädännöllä, tai

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto.

Vain seuraaviin maihin sijoittautuneiden oikeushenkilöiden tekemät hakemukset ovat tukikelpoisia:

Euroopan unionin jäsenvaltiot: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekin tasavalta, Unkari, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Sekä teknisen avun että valmiuksien kehittämiseen tähtäävien toimien osalta kunkin hankkeen hakijan on pitänyt toimia vähintään kolme vuotta humanitaarisen avun alalla siten kuin se määritellään asetuksen (EU) N:o 375/2014 3 artiklan d alakohdassa (2).

3.2    Tukikelpoisuusvaatimukset

Hakijat voivat ehdottaa myös hankkeita, jotka koskevat sekä teknistä apua että valmiuksien kehittämistä. Tällöin hakijan on ilmoitettava hakemuksessaan, että se hakee avustusta molempia toimia varten.

Kumppaneiden on toimitettava molempien toimien osalta valtuutus, jolla hakija valtuutetaan toimimaan kumppanien puolesta. Valtuutuksessa on oltava sellaisen henkilön allekirjoitus, jolla on valtuudet tehdä oikeudellisia sitoumuksia.

Hakijasta ja kumppaniorganisaatioista käytetään jäljempänä nimitystä ’yhteenliittymä’.

3.2.1   Tekninen apu

Kumppaniorganisaatioiden on kuuluttava johonkin seuraavista ryhmistä:

valtiosta riippumaton voittoa tavoittelematon järjestö, joka on perustettu jäsenvaltion lainsäädännön mukaisesti ja jonka päätoimipaikka sijaitsee unionissa

julkisoikeudellinen siviililaitos

Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun yhdistysten kansainvälinen liitto.

Hankkeet suunnittelee ja toteuttaa rajat ylittävä yhteenliittymä, johon kuuluu toimijoita vähintään kolmesta ohjelmassa mukana olevasta maasta, ja toimijat kuuluvat johonkin asetuksen (EU) N:o 375/2014 10 artiklan 3 kohdan c alakohdassa mainituista ryhmistä.

Jokaisessa hankkeessa vähintään yhden hakijan tai kumppanin on pitänyt toimia vapaaehtoisten johtamisen alalla vähintään kolme vuotta.

3.2.2   Valmiuksien kehittäminen

Kumppaniorganisaatioiden on kuuluttava johonkin seuraavista ryhmistä:

valtiosta riippumaton voittoa tavoittelematon järjestö, joka toimii tai joka on perustettu kolmannessa maassa kyseisen maan voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti, tai

julkisoikeudellinen siviililaitos tai

kansainvälinen järjestö tai organisaatio.

Hankkeen suunnittelee ja toteuttaa rajat ylittävä yhteistyökumppanuus, johon kuuluu toimijoita vähintään kolmesta ohjelmaan osallistuvasta maasta, ja toimijat kuuluvat johonkin asetuksessa (EU) N:o 375/2014 (10 artiklan 3 kohdan c alakohdassa) mainituista ryhmistä, sekä vähintään kolmesta kolmannesta maasta, jossa 3 artiklan d alakohdassa tarkoitettuja humanitaarisen avun toimia ja operaatioita toteutetaan, ja toimijat kuuluvat johonkin 10 artiklan 4 kohdan c alakohdassa mainituista ryhmistä.

Jokaisessa hankkeessa ohjelmaan osallistuvista maista tulevien kumppanien on pitänyt hakijan ohella toimia vähintään kolme vuotta humanitaarisen avun alalla siten kuin se määritellään asetuksen (EU) N:o 375/2014 3 artiklan d alakohdassa.

Jokaisessa hankkeessa vähintään kahden sellaisesta kolmannesta maasta tulevan kumppanin, jossa humanitaarisen avun toimia ja operaatioita toteutetaan, on pitänyt toimia humanitaarisen avun alalla siten kuin se määritellään asetuksen (EU) N:o 375/2014 3 artiklan d alakohdassa.

Jokaisessa hankkeessa vähintään yhden hakijan tai ohjelmaan osallistuvista maista tulevan kumppanin on pitänyt toimia vapaaehtoisten johtamisen alalla vähintään kolme vuotta.

3.2.3   Liitännäiskumppanit

Liitännäiskumppanit ovat muita organisaatioita ja toimijoita, jotka voivat olla mukana toimissa. Liitännäiskumppaneilla on todellinen tehtävä toimessa (ne voivat olla esimerkiksi erikoistuneita valmiuksien kehittämiseen ja/tai teknisen avun antamiseen). Niillä ei ole sopimussuhdetta virastoon eikä niiden tarvitse täyttää tässä osassa esitettyjä kelpoisuusvaatimuksia. Jos hakemukselle myönnetään rahoitusta, liitännäiskumppanit eivät saa osuutta avustuksesta hakijan kautta. Ne voivat olla esimerkiksi yksityisiä voittoa tavoittelevia yrityksiä. Liitännäiskumppanit on ilmoitettava sähköisessä hakulomakkeessa.

4.   Tukikelpoiset toimet

Tukikelpoisia toimia ovat seuraavat:

tutkimus-/arviointikäynnit toimen tarvearvioinnin tarkentamista ja päätökseen saattamista varten

valmiuksien luomiseen/kehittämiseen tähtäävät toimet

kolmansien maiden kouluttajille/valmentajille/mentoreille/tuen hakemisessa avustaville tarkoitettu koulutus

seminaarit ja työpajat

työharjoittelu

twinning-järjestelyt ja henkilöstövaihto

hyvien käytäntöjen vaihto

opintokäynnit

kumppanuuden kehittämistä edistävät toimet.

Muut tukikelpoiset toimet jaettuina aihealueen mukaisesti:

Tekninen apu

Lähettävän organisaation keskeisten palkallisten työntekijöiden valmentaminen/mentorointi

Valmiuksien kehittäminen

Kolmansien maiden kouluttajille/valmentajille/mentoreille/tuen hakemisessa avustaville tarkoitettu koulutus

Kolmansista maista tulevien keskeisten palkallisten työntekijöiden tai vapaaehtoisten enintään kolme kuukautta kestävät opintokäynnit eurooppalaisessa hakija-/kumppanijärjestössä

Humanitaarisen avun operaatioihin liittyvien teknisten valmiuksien kehittäminen, jossa keskitytään

tarvearvioinnin menetelmiin tai tiedonhallintaan

katastrofiriskien hallintaan

katastrofiriskien vähentämiseen tai katastrofivalmiuksien parantamiseen

kriisitilanteen toimiin (ja tähän liittyviin aloihin)

hätäavun sekä kunnostus- ja kehitysyhteistyötoimien väliseen yhteyteen

selviytymiskykyyn ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen.

5.   Myöntämisperusteet  (3)

Tukikelpoisten hakemusten arvioinnissa sovelletaan seuraavia perusteita:

hankkeen merkitys (enintään 30 pistettä)

hankesuunnitelman ja sen toteutuksen laatu (enintään 30 pistettä)

kumppanuus- ja yhteistyöjärjestelyjen laatu ja merkitys (enintään 20 pistettä)

vaikutukset ja tulosten levittäminen (enintään 20 pistettä).

Yhteensä alle 60 pistettä saaneille hankkeille ei myönnetä rahoitusta.

Kaikki hankkeet asetetaan pisteiden perusteella paremmuusjärjestykseen riippumatta siitä, koskevatko ne valmiuksien kehittämistä vai teknistä apua.

6.   Hakemusten jättämisen määräaika

Avustushakemukset on laadittava jollakin EU:n virallisella kielellä erityisesti tätä varten tarkoitettua sähköistä hakulomaketta (e-Form) käyttäen. Sähköinen hakulomake on saatavana osoitteessa https://eacea.ec.europa.eu/documents/eforms_en

Asianmukaisesti täytetty sähköinen hakulomake on toimitettava viimeistään 4.7.2016 kello 12:00 (keskipäivällä Brysselin aikaa). Sen jälkeen sähköinen hakujärjestelmä sulkeutuu.

Hakijat voivat myös ehdottaa hankkeita, jotka koskevat sekä teknistä apua että valmiuksien kehittämistä. Tällöin hakijan on ilmoitettava hakemuksessaan, että se hakee avustusta molempia toimia varten. Hakemusta ei voi muuttaa hakemisen määräajan umpeuduttua. EACEA voi kuitenkin ottaa arviointimenettelyn aikana yhteyttä hakijaan, jos se tarvitsee selvennyksiä tiettyihin asioihin tai jos kirjoitus- tai laskuvirheitä on korjattava.

Postitse, faksilla tai sähköpostitse lähetettyjä hakemuksia ei hyväksytä.

7.   Lisätietoja

Hakemuksissa on noudatettava ehdotuspyynnön EACEA 27/2016 hakuohjeita, hakemus on laadittava tätä varten tarkoitetulla sähköisellä hakulomakkeella ja sen on sisällettävä kaikki tarvittavat liitteet.

Edellä mainitut asiakirjat ovat saatavana internetissä osoitteessa

https://eacea.ec.europa.eu/eu-aid-volunteers/funding_en

Asiaan liittyviä kysymyksiä voi esittää osoitteeseen EACEA-EUAID-VOLUNTEERS@ec.europa.eu


(1)  EUVL L 122, 24.4.2014, s. 1.

(2)  ”Humanitaarisella avulla” tarkoitetaan kolmansissa maissa toteutettavia toimia ja operaatioita, joiden tarkoituksena on antaa tarveperusteista hätäapua, jolla pyritään pelastamaan ja suojelemaan ihmishenkiä, ehkäisemään ja lieventämään inhimillistä kärsimystä ja säilyttämään ihmisarvo ihmisten aiheuttamissa kriiseissä tai luonnonkatastrofeissa. Se käsittää avustus- ja suojelutoimet humanitaarisissa kriiseissä tai niiden jälkitilanteissa, tukitoimenpiteet, joilla varmistetaan apua tarvitsevien luokse pääseminen ja helpotetaan avun esteetöntä toimittamista, sekä toimet, joiden tarkoituksena on parantaa katastrofivalmiutta ja vähentää katastrofiriskiä ja joilla edistetään selviytymiskykyä ja valmiutta toimia kriisitilanteissa ja toipua niistä.

(3)  Varainhoitoasetuksen 132 artikla, soveltamissääntöjen 203 artikla