Avainsanat
Tiivistelmä

Avainsanat

1. Henkilöiden vapaa liikkuvuus - Työntekijät - Perheenjäsenten oleskeluoikeus - Sellaisen puolison oleskeluoikeus, joka on yhteisön ulkopuolisen maan kansalainen - Oleskeluoikeuden edellytyksenä on laillinen oleskelu jonkin jäsenvaltion alueella

(Neuvoston asetuksen N:o 1612/68 10 artikla)

2. Henkilöiden vapaa liikkuvuus - Työntekijät - Perheenjäsenten oleskeluoikeus - Sellaisen puolison oleskeluoikeus, joka on yhteisön ulkopuolisen maan kansalainen - Aviopari, joka käyttää oikeutta vapaaseen liikkuvuuteen ja palaa sitten lähtövaltioon - Tavoitelluilla päämäärillä ei ole merkitystä - Rajat - Lumeavioliiton solmiminen yhteisön ulkopuolisten maiden kansalaisiin sovellettavien maahantuloa ja oleskelua koskevien kansallisten säännösten kiertämiseksi

(Neuvoston asetuksen N:o 1612/68 10 artikla)

3. Henkilöiden vapaa liikkuvuus - Työntekijät - Perheenjäsenten oleskeluoikeus - Sellaisen puolison oleskeluoikeus, joka on yhteisön ulkopuolisen maan kansalainen - Aviopari, joka käyttää oikeutta vapaaseen liikkuvuuteen ja palaa sitten lähtövaltioon - Maahantulon ja oleskelun kieltäminen sellaiselta henkilöltä, joka ei ole oleskellut laillisesti jossain jäsenvaltiossa - Euroopan ihmisoikeussopimuksen huomioonottaminen - Oikeus perhe-elämän kunnioittamiseen

(Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artikla; neuvoston asetuksen N:o 1612/68 10 artikla)

Tiivistelmä

$$1. Työntekijöiden vapaasta liikkuvuudesta yhteisön alueella annetun asetuksen N:o 1612/68 10 artiklassa säädettyihin oikeuksiin vetoamiseksi unionin kansalaisen kanssa naimisissa olevan yhteisön ulkopuolisen maan kansalaisen on oleskeltava laillisesti yhteisön jäsenvaltiossa hetkellä, jolloin hän siirtyy siihen toiseen jäsenvaltioon, johon unionin kansalainen muuttaa tai on muuttanut.

Tilanteessa, jossa unionin kansalainen muuttaa toiseen jäsenvaltioon tehdäkseen siellä palkkatyötä tai palaa siihen jäsenvaltioon, jonka kansalainen hän on, tehdäkseen siellä palkkatyötä, ja kun hänen puolisollaan, joka on yhteisön ulkopuolisen maan kansalainen, ei ole oikeutta oleskella jossain jäsenvaltiossa, siitä seikasta, että tällä viimeksi mainitulla ei ole edellä mainittuun 10 artiklaan perustuvaa oikeutta tulla asumaan unionin kansalaisen kanssa tähän määränpäänä olevaan toiseen jäsenvaltioon, ei aiheudu epäedullisempaa kohtelua kuin mitä puolisoihin olisi sovellettu ennen kuin mainittu unionin kansalainen käyttää hyväkseen perustamissopimuksen mukaisia mahdollisuuksia henkilöiden vapaaseen liikkuvuuteen. Näin ollen tällaisen oikeuden puuttuminen ei ole omiaan saamaan unionin kansalaista luopumaan aikeistaan käyttää EY 39 artiklassa tunnustettuja oikeuksia.

( ks. 50, 53, 54 ja 61 kohta ja tuomiolauselman 1 kohta )

2. Kun kyseessä on jäsenvaltion kansalaisen ja yhteisön ulkopuolisen maan kansalaisen välinen aito avioliitto, sillä seikalla, että unionin kansalainen on asettautunut muuhun jäsenvaltioon tarkoituksenaan saada puolisolleen yhteisön oikeudessa annettuja oikeuksia palatessaan siihen jäsenvaltioon, jonka kansalainen ensin mainittu henkilö on, ei ole merkitystä tämän viimeksi mainitun jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten arvioidessa puolisoiden oikeudellista asemaa.

Ne syyt, jotka ovat mahdollisesti kannustaneet jäsenvaltion työntekijää hakemaan työtä toisessa jäsenvaltiossa, eivät vaikuta tämän henkilön oikeuteen tulla kyseiseen valtioon ja oleskella siellä, kunhan hän tekee tai aikoo tehdä todellista ja aitoa työtä. Tällaisilla syillä ei ole sen enempää merkitystä arvioitaessa aviopuolisoiden oikeudellista tilannetta hetkellä, jolloin he palaavat siihen jäsenvaltioon, jonka kansalainen työntekijä on.

Työntekijöiden vapaasta liikkuvuudesta yhteisön alueella annetun asetuksen N:o 1612/68 10 artiklaa ei sovelleta, kun jäsenvaltion kansalainen ja yhteisön ulkopuolisen maan kansalainen ovat solmineet lumeavioliiton yhteisön ulkopuolisten maiden kansalaisiin sovellettavien maahantuloa ja oleskelua koskevien säännösten kiertämiseksi.

( ks. 55-57 ja 61 kohta sekä tuomiolauselman 2 ja 3 kohta )

3. Jos sillä hetkellä, kun jäsenvaltion kansalainen - joka on naimisissa yhteisön ulkopuolisen maan kansalaisen kanssa ja joka asuu tämän viimeksi mainitun kanssa toisessa jäsenvaltiossa - palaa siihen jäsenvaltioon, jonka kansalainen hän on, tehdäkseen siellä palkkatyötä, hänen puolisollaan ei ole työntekijöiden vapaasta liikkuvuudesta yhteisön alueella annetun asetuksen N:o 1612/68 10 artiklassa säädettyjä oikeuksia, koska hän ei ole oleskellut laillisesti jonkin jäsenvaltion alueella, ensiksi mainitun jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten on kuitenkin arvioitaessa kyseisen puolison hakemusta tulla valtion alueelle ja oleskella siellä otettava huomioon Euroopan ihmisoikeussopimuksen 8 artiklassa tarkoitettu oikeus perhe-elämän kunnioittamiseen, edellyttäen että kyseessä on aito avioliitto.

( ks. 61 kohta ja tuomiolauselman 4 kohta )