Bryssel 4.10.2017

COM(2017) 568 final

2017/0249(NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS

täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 282/2011 muuttamisesta yhteisöliiketoimien tiettyjen vapautusten osalta


PERUSTELUT

1.EHDOTUKSEN TAUSTA

Ehdotuksen perustelut ja tavoitteet

Komissio antoi 7. huhtikuuta 2016 tiedonannon Arvonlisäveroa koskeva toimintasuunnitelma – Kohti EU:n yhtenäistä arvonlisäveroaluetta – aika tehdä päätöksiä 1 (alv-toimintasuunnitelma). Kyseisessä tiedonannossa komissio ilmoitti mm. aikovansa ehdottaa lopullista alv-järjestelmää, joka koskee yritysten välistä (B2B) rajat ylittävää kauppaa unionin sisällä. Kyseinen järjestelmä perustuisi periaatteeseen, jonka mukaan verot maksetaan tavaroiden määräjäsenvaltiossa, jotta voidaan luoda vankka yhtenäinen eurooppalainen alv-alue. Tällainen unionin sisäisessä kaupassa sovellettavaa yksinkertaisempaa ja paremmin petoksilta suojaavaa lopullista alv-järjestelmää koskeva lainsäädäntöehdotus sisältyi komission vuoden 2017 työohjelmaan 2 .

Neuvosto pani 25. toukokuuta 2016 antamissaan päätelmissä 3 merkille komission alv-toimintasuunnitelmassaan esittämät huomiot keinoista lopulliseen alv-järjestelmään siirtymiseksi ja sen aikomuksen laatia vuonna 2017 ensimmäisenä vaiheena lainsäädäntöehdotus rajat ylittävän kaupan lopullisesta alv-järjestelmästä. Lisäksi se toisti näkemyksensä, jonka mukaan periaate ”tavaraluovutusten ja palvelusuoritusten verottaminen alkuperäjäsenvaltiossa” olisi B2B-liiketoimien lopullisessa alv-järjestelmässä korvattava periaatteella ”verottaminen määräjäsenvaltiossa”.

Neuvosto totesi 8. marraskuuta 2016 antamissaan päätelmissä 4 , että vaikka komissio pyrkii ottamaan käyttöön lopullisen alv-järjestelmän unionin sisäisessä kaupassa, myös nykyistä alv-järjestelmää olisi parannettava sillä välin. Tässä yhteydessä neuvosto pyysi muutoksia seuraavilla neljällä alalla:

·Todiste yhteisöluovutuksesta: neuvosto kehotti komissiota tutkimaan mahdollisuuksia luoda yhteinen suositusluonteisten kriteerien kehys asiakirjatodisteelle, jota vaaditaan alv-vapautuksen saamiseksi yhteisöluovutuksissa.

·Alv-tunniste: neuvosto kehotti komissiota esittämään lainsäädäntöehdotuksen, jonka tavoitteena on tehdä voimassa olevasta arvonlisäverotunnisteesta, jonka muu kuin tavaroiden lähetyksen tai kuljetuksen lähtöjäsenvaltio on myöntänyt tavaroiden hankkijana toimivalle verovelvolliselle tai sellaiselle oikeushenkilölle, joka ei ole verovelvollinen, aineellinen lisäedellytys alv-vapautuksen soveltamiselle tavaroiden yhteisöluovutuksissa.

·Ketjuliiketoimet: neuvosto pyysi komissiota analysoimaan ja ehdottamaan yhdenmukaisia kriteereitä ja asianmukaisia lainsäädännön parannuksia, joilla voitaisiin lisätä oikeusvarmuutta ja edistää alv-sääntöjen yhdenmukaista soveltamista määriteltäessä liiketoimiketjuun, mukaan lukien kolmikantaliiketoimet, sovellettavaa alv-kohtelua.

·Call off -varasto: neuvosto kehotti komissiota ehdottamaan, miten nykyisiä alv-sääntöjä voitaisiin muuttaa, jotta call off -varastoa koskevia järjestelyjä voitaisiin yksinkertaistaa ja soveltaa nykyistä yhdenmukaisemmin rajat ylittävässä kaupassa. ”Call off -varasto” tarkoittaa tilannetta, jossa myyjä siirtää tavaroita varastoon toisessa jäsenvaltiossa olevan tunnetun hankkijan saataville ja jossa kyseisestä hankkijasta tulee tavaroiden omistaja, kun tavara otetaan varastosta.

Jotta neuvoston pyyntö voitaisiin täyttää, alv-täytäntöönpanoasetukseen 5 ehdotetaan muutoksia ensiksi mainitulla alalla. Mainitut kolme muuta alaa edellyttävät muutoksia alv-direktiiviin 6 , joten niistä tehdään erillinen ehdotus.

Yhdenmukaisuus unionin muiden politiikkojen kanssa

Yksinkertaisen, nykyaikaisen ja petoksilta suojatun alv-järjestelmän luominen on yksi komission vuodeksi 2017 vahvistamista ensisijaisista veropoliittisista tavoitteista 7 .

Missing trader -alv-petosten torjunta on myös yksi Europolin laatimassa asiakirjassa ”2014–2017 EU Policy Cycle” mainituista Euroopan unionin (”unioni” tai ”EU”) ensisijaisista tavoitteista rikollisuuden alalla 8 .

Unionin kasvustrategiassa 9 todetaan, että varsinkin pk-yritysten hallinnollisen rasituksen vähentäminen on myös tärkeä tavoite.

Ehdotettu aloite ja sen tavoitteet ovat johdonmukaiset eurooppalaisia pk-yrityksiä tukevassa Small Business Act -aloitteessa 10 vahvistetun pk-yrityksiä koskevan unionin politiikan ja varsinkin sen periaatteen VII kanssa, joka koskee pk-yritysten auttamista hyödyntämään paremmin sisämarkkinoiden tarjoamia mahdollisuuksia.

Se on johdonmukainen sisämarkkinastrategian 11 ja sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskevan ohjelman (REFIT) kanssa.

2.OIKEUSPERUSTA, TOISSIJAISUUSPERIAATE JA SUHTEELLISUUSPERIAATE

Oikeusperusta

Ehdotus perustuu alv-direktiivin 397 artiklaan. Kyseisessä artiklassa säädetään, että neuvosto päättää yksimielisesti komission ehdotuksesta alv-direktiivin täytäntöönpanon edellyttämistä toimenpiteistä.

Toissijaisuusperiaate (jaetun toimivallan osalta)

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen (SEU-sopimus) 5 artiklan 3 kohdassa määrätyn toissijaisuusperiaatteen mukaisesti unionin tasolla voidaan toteuttaa toimia vain, jos jäsenvaltiot eivät voi yksin riittävällä tavalla saavuttaa suunniteltujen toimien tavoitteita vaan ne voidaan ehdotetun toiminnan laajuuden tai vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla.

Rajat ylittävässä kaupassa sovellettavaa yhteisön sisäisistä kuljetuksista alv-vapautuksen myöntämiseksi annettavaa todistetta koskevat kysymykset voidaan ratkoa paremmin unionin tasolla kuin yksittäisten jäsenvaltioiden tasolla, koska tällaisiin kuljetuksiin osallistuu väistämättä useampi kuin yksi jäsenvaltio. Lisäksi alv on unionin tasolla yhdenmukaistettu vero, minkä vuoksi jonkin alv-direktiivin säännön täytäntöönpanoa koskeva uusi aloite edellyttää, että komissio antaa ehdotuksen alv-täytäntöönpanoasetuksen muuttamisesta.

Jäsenvaltiot ovat yksimielisesti pyytäneet, että komissio esittäisi ehdotuksen yhteisöluovutusten vapautuksia koskevissa hakemuksissa edellytettävää asiakirjatodistetta koskevasta toimenpiteestä, mikä osoittaa, että unionin tason toimet ovat todennäköisesti tehokkaampia, koska kansallisella tasolla toteutetut toimet eivät ole olleet riittävän onnistuneita.

Suhteellisuusperiaate

Tavaroiden kuljetusta jäsenvaltiosta toiseen koskevaan todisteeseen liittyvä toimenpide-ehdotus on kohdennettu vastaus sellaiseen alv-sääntöön liittyvään ongelmaan, jonka järjestelmällinen ja yhdenmukainen soveltaminen on osoittautunut vaikeaksi aiheuttaen ongelmia sekä verovelvollisille että veroviranomaisille.

Toimintatavan valinta

Tällä ehdotuksella muutetaan neuvoston täytäntöönpanoasetusta (EU) N:o 282/2011.

3.JÄLKIARVIOINTIEN, SIDOSRYHMIEN KUULEMISTEN JA VAIKUTUSTENARVIOINTIEN TULOKSET

Sidosryhmien kuuleminen

Komissio on perustanut kaksi työryhmää alv-alan teknisen tason keskusteluja varten. Nämä ovat alv:n tulevaisuutta käsittelevä työryhmä ja alv-asiantuntijaryhmä. Näissä ryhmissä on keskusteltu nykyiseen alv-järjestelmään tehtävistä parannuksista, kuten kuljetusta jäsenvaltiosta toiseen koskevasta todisteesta, jota edellytetään alv-vapautuksen myöntämiseksi tavaroiden B2B-yhteisöluovutuksissa. Julkinen kuuleminen järjestettiin 20.12.2016–20.3.2017. Siihen saatiin 121 vastausta 12 .

Vaikutustenarviointi

Tässä yhteydessä viitataan erilliseen vaikutustenarviointiin [SWD(2017)325 ja sen tiivistelmä SWD(2017)326], joka on tehty mm. tästä ehdotuksesta.

Sääntelyntarkastelulautakunta tarkasteli ehdotuksen vaikutustenarviointia 14. heinäkuuta 2017 [Ares(2017)3573962-SEC(2017)423]. Lautakunta antoi ehdotuksesta myönteisen lausunnon ja esitti joitakin ehdotuksia, jotka on otettu huomioon. Lautakunnan lausunto ja suositukset ovat tämän ehdotuksen mukana olevan vaikutustenarviointia koskevan komission yksiköiden valmisteluasiakirjan liitteessä 1.

4.TALOUSARVIOVAIKUTUKSET

Ehdotuksella ei ole kielteisiä vaikutuksia EU:n talousarvioon.

5.LISÄTIEDOT

Ehdotukseen sisältyvien säännösten yksityiskohtaiset selitykset

Komissio kehotti vuonna 1994 neuvostoa ja Euroopan parlamenttia 13 kiinnittämään huomiota todisteeseen, jolla osoitetaan, että edellytyksiä alv-vapautuksen myöntämiseksi tavaroiden yhteisöluovutuksille on noudatettu. Vajaa kaksi vuotta sen jälkeen, kun yhteisön sisäisen kaupan verotusta koskevat siirtymäjärjestelyt (joissa tavaroiden B2B-yhteisöluovutukset katsotaan lähtöjäsenvaltiossa verovapaiksi tavaraluovutuksiksi, kun taas saapumisjäsenvaltiossa ne katsotaan verollisiksi yhteisöhankinnoiksi) otettiin käyttöön, komissio totesi, että nämä järjestelyt aiheuttavat ongelmia.

Unionin tasolla myöhemmin käydyt keskustelut eivät johtaneet konkreettisiin tuloksiin. Alv-täytäntöönpanoasetuksessa ei myöskään ole tällä hetkellä ainuttakaan tätä koskevaa säännöstä, vaikka Euroopan unionin tuomioistuimen oikeuskäytännössä on vuosien mittaan käsitelty yhteisöluovutuksille myönnettävää vapautusta koskevaa todistetta 14 .

Arvonlisäveron tulevaisuutta koskevan vihreän kirjan 15 yhteydessä käynnistetyn konsultaatioprosessin aikana tämä kysymys todettiin jälleen useaan otteeseen merkittäväksi ongelmaksi nykyisessä alv-järjestelmässä. Selkeät ja vakaat säännöt, jotka takaavat oikeusvarmuuden yrityksille, ovat välttämättömiä. Samalla veroviranomaisten on pystyttävä valvomaan alv-vapautuksia ja varmistamaan niiden asianmukaisen soveltamisen varsinkin siitä syystä, että verosta vapautetut yhteisöluovutukset ovat usein rajat ylittävien karusellipetosten lähteitä.

Ehdotetulla ratkaisulla otettaisiin käyttöön kumottavissa oleva olettama kahdessa erityistapauksessa, joissa verovelvollisella on luotettavaksi tunnustetun verovelvollisen asema. Luotettavaksi tunnustetun verovelvollisen aseman osalta viitataan yhteisön sisäisessä kaupassa sovellettavaa lopullista arvonlisäverojärjestelmää koskevaan lainsäädäntöehdotukseen.

Ensimmäisessä tilanteessa, jossa luovuttaja on kuljettanut tai lähettänyt tavarat suoraan tai jossa kolmas osapuoli on kuljettanut tai lähettänyt ne luovuttajan puolesta ja jossa luovuttajalla on luotettavaksi tunnustetun verovelvollisen asema, olettamana on, että tavarat on kuljetettu luovutusjäsenvaltiosta (lähtöjäsenvaltiosta) toiseen jäsenvaltioon, jos luovuttajalla on hallussaan kaksi keskenään ristiriidatonta todistetta (joita koskeva luettelo on asetuksessa), joilla kuljettaminen todistetaan. Veroviranomainen voi kuitenkin kumota tämän olettaman, jos näyttöä on siitä, ettei tavaroita ollut kuljetettu luovutusjäsenvaltiosta toiseen jäsenvaltioon.

Toisessa tilanteessa, jossa asiakas on luotettavaksi tunnustettu verovelvollinen ja jossa kyseinen asiakas on kuljettanut tai lähettänyt tavarat suoraan tai kolmas osapuoli on kuljettanut tai lähettänyt ne asiakkaan puolesta, olettamana on, että tavaroita voidaan pitää luovutusjäsenvaltiosta toiseen jäsenvaltioon kuljetettuina, jos luovuttajalla on hallussaan (i) hankkijan antaman kirjallinen lausunto, jonka mukaan hankkija on kuljettanut tavarat tai ne on kuljetettu hankkijan puolesta ja jossa mainitaan tavaroiden saapumisjäsenvaltio (jossa ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa tarkkaa määräpaikkaa hankkijan liikesalaisuuksien säilyttämiseksi), ja (ii) kaksi keskenään ristiriidatonta asiakirjaa (joita koskeva luettelo on asetuksessa), joilla kuljettaminen todistetaan. Luovuttajan on kirjattava i alakohdassa tarkoitettu lausunto, joka on annettava viimeistään luovutuskuukautta seuraavan kuukauden kymmenentenä päivänä. Tämän ajan olisi oltava riittävän pitkä, jotta hankkija saa riittävästi aikaa toimittaa tiedot, mutta se ei kuitenkaan saa ylittää luovuttajalle kauppalaskun antamiseksi vahvistettua määräaikaa (viimeistään luovutuskuukautta seuraavan kuukauden viidestoista päivä alv-direktiivin 222 artiklassa säädettyjen edellytysten mukaisesti).

Näiden olettamien soveltamisalaan kuulumattomissa tilanteissa, kuten silloin, kun asianomaisilla verovelvollisilla ei ole luotettavaksi tunnustetun verovelvollisen asemaa, unionin tuomioistuimen tulkitsemia nykyisiä sääntöjä sovelletaan edelleen.

2017/0249 (NLE)

Ehdotus

NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS

täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 282/2011 muuttamisesta yhteisöliiketoimien tiettyjen vapautusten osalta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä 28 päivänä marraskuuta 2006 annetun neuvoston direktiivin 2006/112/EY 16 ja erityisesti sen 397 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)Komissio ilmoitti arvonlisäveroa koskevassa toimintasuunnitelmassaan 17 aikovansa esittää ehdotuksia lopullisesta arvonlisäverojärjestelmästä, jota sovelletaan, kun yritysten välistä kauppaa harjoitetaan rajojen yli jäsenvaltioiden välillä. Neuvosto kehotti 8 päivänä marraskuuta 2016 antamissaan päätelmissä 18 komissiota ehdottamaan jo ennen sitä tiettyjä parannuksia rajat ylittäviä liiketoimia koskeviin unionin alv-sääntöihin muun muassa vapautusten myöntämiseksi yhteisöliiketoimille.

(2)Direktiivissä 2006/112/EY säädetään useita edellytyksiä alv-vapautuksen myöntämiselle tietyissä yhteisöliiketoimissa tapahtuville tavaraluovutuksille. Yksi näistä edellytyksistä on se, että tavarat on kuljetettava tai lähetettävä jäsenvaltiosta toiseen.

(3)Jäsenvaltioiden toisistaan poikkeavat lähestymistavat näiden vapautusten soveltamiseen rajat ylittävissä liiketoimissa ovat kuitenkin aiheuttaneet vaikeuksia ja oikeudellista epävarmuutta yrityksille. Tämä ei vastaa tavoitetta lisätä unionin sisäistä kauppaa ja poistaa verotukselliset rajat. Sen vuoksi on tärkeää eritellä ja yhdenmukaistaa edellytykset, joilla näitä vapautuksia voidaan soveltaa.

(4)Koska rajat ylittävät alv-petokset ovat kytköksissä ensisijaisesti yhteisöluovutusten vapautuksiin, on tarpeen eritellä tietyt olosuhteet, joissa olisi katsottava, että tavarat on kuljetettu tai lähetetty luovutusjäsenvaltion alueelta.

(5)Jotta yrityksille voitaisiin tarjota käytännöllinen ratkaisu ja jotta myös verohallinnot saisivat varmuuden, täytäntöönpanoasetukseen (EU) N:o 282/2011 19 lisätään kaksi sellaisia liiketoimia koskevaa kumottavissa olevaa olettamaa, joihin osallistuu luotettaviksi tunnustettuja verovelvollisia.

(6)Kun otetaan huomioon, että tämän asetuksen säännökset ovat kytköksissä muutoksiin, jotka tehdään neuvoston direktiivillä [...]/EU 20 luotettavaksi tunnustetun verovelvollisen osalta, tätä asetusta olisi sovellettava siitä päivästä alkaen, jona kyseisten muutosten soveltaminen alkaa.

(7)Sen vuoksi täytäntöönpanoasetusta (EU) N:o 282/2011 olisi muutettava,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Lisätään täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 282/2011 VIII jaksoon 2a JAKSO seuraavasti:

”2a JAKSO”

Yhteisöliiketoimien vapautukset

(Direktiivin 2006/112/EY 138–142 artikla)

45 a artikla

1.Direktiivin 2006/112/EY 138 artiklassa säädettyjä vapautuksia sovellettaessa oletuksena on oltava, että tavarat on lähetetty tai kuljetettu jäsenvaltion alueen ulkopuolella mutta kuitenkin yhteisön sisällä sijaitsevaan määräpaikkaan jommassakummassa seuraavista olosuhteista:

a)myyjä on direktiivin 2006/112/EY 13 a artiklassa tarkoitettu luotettavaksi tunnustettu verovelvollinen, joka ilmoittaa kuljettaneensa tai lähettäneensä tavarat tai ilmoittaa, että kolmas osapuoli on kuljettanut tai lähettänyt tavarat myyjän puolesta, ja myyjällä on hallussaan vähintään kaksi 3 kohdassa lueteltua keskenään ristiriidatonta todistetta, joissa kuljetus tai lähetys vahvistetaan;

b)tavaroiden hankkija on direktiivin 2006/112/EY 13 a artiklassa tarkoitettu luotettavaksi tunnustettu verovelvollinen, ja myyjällä on hallussaan seuraavat asiakirjat:

i) tavaroiden hankkijan antama kirjallinen lausunto, jossa todetaan, että hankkija on kuljettanut tai lähettänyt tavarat tai että kolmas osapuoli on kuljettanut tai lähettänyt ne hankkijan puolesta, ja jossa mainitaan tavaroiden määräjäsenvaltio;

ii) kaksi 3 kohdassa lueteltua keskenään ristiriidatonta todistetta, joissa kuljetus tai lähetys vahvistetaan.

Tavaroiden hankkijan on annettava b alakohdan i alakohdassa tarkoitettu kirjallinen ilmoitus myyjälle viimeistään luovutuskuukautta seuraavan kuukauden kymmenentenä päivänä.

2.Veroviranomainen voi kumota 1 kohdan mukaisen olettaman, jos on viitteitä siitä, että myyjä tai tavaroiden hankkija on syyllistynyt väärinkäytöksiin.

3.Edellä 1 kohdan soveltamiseksi seuraavat hyväksytään todisteeksi kuljetuksesta tai lähetyksestä:

a)asiakirja, jonka on allekirjoittanut tavaran hankkija tai valtuutettu henkilö hankkijan puolesta ja jossa todennetaan tavaroiden vastaanottaminen määräjäsenvaltiossa;

b)asiakirjat, jotka liittyvät tavaroiden kuljetukseen tai lähetykseen, kuten allekirjoitettu CMR-asiakirja tai -ilmoitus, konossementti, lentorahtilasku, liikenteenharjoittajan antama kauppalasku, tavaroiden kuljetusta tai lähetystä koskeva vakuutuskirja tai pankkiasiakirja, jossa todistetaan tavaroiden kuljetuksen tai lähettämisen maksaminen;

c)viranomaisen, kuten notaarin, antama virallinen asiakirja, jossa vahvistetaan tavaroiden saapuminen määräjäsenvaltioon;

d)määräjäsenvaltiossa annettu vastaanottotodistus, jossa vahvistetaan tavaroiden varastoiminen kyseisessä jäsenvaltiossa;

e)määräjäsenvaltion järjestön, kuten kauppa- tai teollisuuskamarin, kyseisessä jäsenvaltiossa antama todistus, jossa vahvistetaan tavaroiden määräpaikka;

f)myyjän ja tavaroiden hankkijan välinen sopimus tai ostotilaus, jossa mainitaan tavaroiden määräpaikka;

g)liiketoimintaan osallistuvien osapuolten välinen kirjeenvaihto, jossa mainitaan tavaroiden määräpaikka;

h)tavaroiden hankkijan alv-ilmoitus, jossa ilmoitetaan tavaroiden yhteisöhankinta.

2 artikla

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2019.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä

   Neuvoston puolesta

   Puheenjohtaja

(1) COM (2016)148 final.
(2) Ks. komission työohjelma 2017: Eurooppa, joka suojelee, puolustaa ja tarjoaa mahdollisuuksia, COM(2016) 710 final.
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1487237841093&uri=CELEX:52016DC0710
(3) Ks.: http://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2016/05/25-conclusions-vat-action-plan/
(4) Neuvoston päätelmät, annettu 8 päivänä marraskuuta 2016, EU:n nykyisten alv-sääntöjen parannuksista rajatylittävissä liiketoimissa (nro. 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023, 9.11.2016).
http://data.consilium.europa.eu/doc/document/ST-14257-2016-INIT/en/pdf
(5) Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 282/2011, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2011, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY täytäntöönpanotoimenpiteistä (uudelleenlaadittu) (EUVL L 77, 23.3.2011, s. 1).
(6) Neuvoston direktiivi 2006/112/EY, annettu 28 päivänä marraskuuta 2006, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä (EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1).
(7) Vuotuinen kasvuselvitys 2017; ks. https://ec.europa.eu/info/publications/2017-european-semester-annual-growth-survey_en
(8) EMPCATin   (Euroopan monialainen rikosuhkien torjuntafoorumi) ensisijaiset tavoitteet .
(9) Eurooppa 2020 – Älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun strategia: ks. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2010:2020:FIN:EN:PDF
(10) Komission tiedonanto neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle: ”Pienet ensin” – Eurooppalaisia pk-yrityksiä tukeva aloite (”Small Business Act”), KOM(2008) 394 lopullinen.
(11) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle – Sisämarkkinoiden päivitys: enemmän mahdollisuuksia kansalaisille ja yrityksille, COM(2015) 550 final.
(12) Ks. sidosryhmien kuuleminen, liite 2, komission yksiköiden valmisteluasiakirja – Vaikutusten arviointi – Liite asiakirjaan ”Ehdotus neuvoston direktiiviksi direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta arvonlisäverojärjestelmän tiettyjen sääntöjen yhdenmukaistamiseksi ja yksinkertaistamiseksi sekä lopullisen järjestelmän käyttöön ottamiseksi jäsenvaltioiden välisen kaupan verotusta varten” ja siihen liittyvän avoimen julkisen kuulemisen tulokset: https://ec.europa.eu/taxation_customs/consultations-get-involved/tax-consultations_en  
(13) Komission kertomus neuvostolle ja Euroopan parlamentille yhteisön sisäisessä kaupassa kannettavaa alv:a koskevien siirtymäjärjestelyjen toiminnasta (KOM(94)515, 23.11.1994).
(14) Ks. esim. 27. syyskuuta 2007 annettu tuomio Teleos, C-409/04, ECLI:EU:C:2007:548; 27. syyskuuta 2007 annettu tuomio Collée, C-146/05, ECLI:EU:C:2007:549; 27. syyskuuta 2007 annettu tuomio Twoh International, C-184/05, ECLI:EU:C:2007:550; 16. joulukuuta 2010 annettu tuomio Euro Tyre Holding, C-430/09, ECLI:EU:C:2010:786; 27. syyskuuta 2012 annettu tuomio VSTR, C-587/10, ECLI:EU:C:2012:592; 6. syyskuuta 2012 annettu tuomio Mecsek-Gabona, C-273/11, ECLI:EU:C:2012:547 ja 9. lokakuuta 2014 annettu tuomio Traum, C-492/13, ECLI:EU:C:2014:2267.
(15) Vihreä kirja alv:n tulevaisuudesta – Kohti yksinkertaisempaa, vahvempaa ja tehokkaampaa alv-järjestelmää, KOM(2010) 695; Komission yksiköiden valmisteluasiakirja ”Commission Staff Working Document accompanying document to the Green Paper on the future of VAT Towards a simpler, more robust and efficient VAT system” (SEC(2010) 1455, 1.12.2010).
(16) EUVL L 347, 11.12.2006, s. 1.
(17) Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle arvonlisäveroa koskevasta toimintasuunnitelmasta – Kohti EU:n yhtenäistä arvonlisäveroaluetta – aika tehdä päätöksiä (COM(2016) 148 final, 7.4.2016).
(18) Neuvoston päätelmät, annettu 8 päivänä marraskuuta 2016, EU:n nykyisten alv-sääntöjen parannuksista rajatylittävissä liiketoimissa (nro. 14257/16 FISC 190 ECOFIN 1023, 9.11.2016).
(19) Neuvoston täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 282/2011, annettu 15 päivänä maaliskuuta 2011, yhteisestä arvonlisäverojärjestelmästä annetun direktiivin 2006/112/EY täytäntöönpanotoimenpiteistä (EUVL L 77, 23.3.2011, s. 1).
(20) Neuvoston direktiivi [...]/EU, annettu [...], direktiivin 2006/112/EY muuttamisesta arvonlisäverojärjestelmän tiettyjen sääntöjen yhdenmukaistamiseksi ja yksinkertaistamiseksi sekä lopullisen järjestelmän käyttöön ottamiseksi jäsenvaltioiden välisen kaupan verotusta varten (EUVL L [...]).